Skoči do osrednje vsebine

Na tretjem posvetu o sodelovanju na področju vode tudi o Vodni konvenciji

  • Ministrstvo za okolje in prostor
V Cankarjevem domu je potekal tretji posvet o mednarodnem sodelovanju Slovenije na področju voda. V ospredje so bile postavljene aktivnosti na področju vodne diplomacije, sodelovanje v mednarodnih organizacijah in forumih čezmejnega celostnega upravljanja voda ter Vodne konvencije Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo (angleško United Nations Economic Commission for Europe – UNECE). Udeležence je med drugim nagovoril dr. Aleš Bizjak z Ministrstva za okolje in prostor.

Posvet sta organizirala Ministrstvo za okolje in prostor in Ministrstvo za zunanje zadeve. Predstavljene so bile aktivnosti obeh ministrstev v preteklih dveh letih na področju vodne diplomacije, sodelovanja v mednarodnih organizacijah in forumih, predvsem pri Vodni konvenciji UNECE ter načrtovane aktivnosti za prihodnje obdobje. V interaktivnem delu posveta so udeleženci razpravljali o prioritetah, novih vsebinah in načinih sodelovanja pri nadaljnjih mednarodnih aktivnostih na področju vode.

Sprva vseevropska, je Vodna konvencija leta 2015 postala globalni pravno zavezujoč instrument na področju čezmejnih vodotokov in mednarodnih jezer, zato se ji v zadnjem času pridružuje vse več držav izven evropske regije ter tretjih držav.

Dr. Aleš Bizjak, nacionalna kontakta točka Vodne konvencije UNECE je ob tem predstavil izzive in priložnosti sodelovanja z Vodno konvencijo. »Pregled izvajanja Vodne konvencije in stanja čezmejnega upravljanja voda po državah članicah Združenih narodov (ZN) je pokazal, da v številnih državah obstaja potreba po prenosu znanj iz oblikovanja mednarodnih sporazumov, delovanja na področju čezmejnih vodonosnikov, izmenjave podatkov in informacij, skupnih nadzorov in presoj stanja voda, o razvoju prilagoditvenih čezmejnih podnebnih strategij, o razvoju sistemov zgodnjega opozarjanja pred poplavami, sušami in boleznimi ter po zaščiti morskega okolja pred vplivi iz čezmejnih celinskih voda. Ob tem pa še posebej poudaril: »Vodna konvencija se v slovenskem okolju kaže tudi kot posebna priložnost, saj med drugim omogoča promocijo in uporabo slovenskega znanja v državah izven EU in v tretjih državah.«

Generalni direktor za multilateralo in razvojno sodelovanje na Ministrstvu za zunanje zadeve Igor Jukič pa je poudaril: »Z vodo povezani izzivi naraščajo in niso le okoljski in razvojni problem, temveč vse bolj tudi politični in varnostni izziv. Zato vodo in vodno diplomacijo postavljamo v ospredje naših zunanjepolitičnih aktivnosti. Slovenija je aktivno vpeta v številne regionalne in mednarodne pobude, forume in skupine prijateljstva na področju voda v prizadevanju za pospešitev doseganja z vodo povezanih ciljev Agende Združenih narodov za trajnostni razvoj 2030 in za varnejši svet.«

Predstavniki obeh ministrstev so predstavili še dodatne aktivnosti sodelovanja v mednarodnih organizacijah in forumih, predvsem o izzivih in priložnostih na področju UNECE. Republika Slovenija pa bo v obdobju do 2024 do 2027 tudi predsedovala biroju Vodne konvencije. 

Nagovor dr. Aleša Bizjaka
1 / 2