Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. marca 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 18.10 sta se na območju Male Mežaklje, občina Jesenice, zaplezala dva pohodnika. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jesenice so jih locirali, z vrvno tehniko rešili iz neprehodnega terena ter peš pospremili v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 14.09 je v bližini naselja Žubina, občina Trebnje, pri sečnji v gozdu na občana padlo drevo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Veliki Gaber in reševalci nujne medicinske pomoči Trebnje so na kraju ugotovili, da je oseba preminula. Gasilci so osebo prenesli iz gozda. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.48 je v Št. Janžu pri Radljah, občina Radlje ob Dravi, prišlo do nesreče pri delu v gozdu. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so poškodovanega prenesli do reševalnega vozila, kjer so ga prevzeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem in ga odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Ob 13.47 se je v Zgornji Orlici, občina Ribnica na Pohorju, pri delu v gozdu pripetila delovna nesreča. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovanega občana oskrbeli na kraju, gasilci PGD Ribnica - Josipdol in Radlje ob Dravi, pa so ga s težko dostopnega terena prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan do kraja pristanka helikopterja. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor je poškodovanca prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci so zavarovali kraj pristanka in vzleta helikopterja.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 12.00 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Izola. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so na heliportu SB Izola zavarovali pristanek in vzlet helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.47 je na Kovaški cesti v Zrečah osebno vozilo trčilo v betonsko zaščitno ograjo. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči (NMP) poškodovanemu nudili prvo pomoč, odklopili akumulator ter sanirali cestišče. Reševalci NMP Slovenske Konjice so poškodovanega oskrbeli ter prepeljali v bolnišnico Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.54 je na cesti Kamnik – Ločica izven naselja Motnik v občini Kamnik večje električno osebno vozilo zapeljalo z vozišča, prebilo dve varovalni ograji in obstalo 50 metrov izven vozišča v brežini potoka Motnišnica. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili visokonapetostno baterijo in akumulator, usmerjali promet ter nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Kamnik in Domžale, ki so nato poškodovani osebi dokončno oskrbeli na kraju.

Izpostava Maribor

Ob 11.51 sta na Pobreški cesti v Mariboru, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah. Reševalci NMP Maribor so oskrbeli poškodovana voznika.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 11.37 je na Cesti železarjev na Jesenicah zagorel laserski rezalnik v delavnici industrijskega objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in PGD Jesenice so požar pogasili, prostore pregledali s termovizijsko kamero in jih z nadtlačnimi prezračevalniki prezračili ter pregledali streho objekta. Poškodovanih oseb ni bilo. O dogodku so bile obveščene prisojne službe.

Ob 23.47 so se v naselju Zapuže, občina Radovljica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Begunje na Gorenjskem.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.57 so se v naselju Banja Loka, občina Kostel, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vas - Fara so pogasili požar in očistili dimnik izgorelih saj. Gasilci so odsvetovali kurjenje do pregleda pooblaščenega dimnikarja.

Ob 11.33 so v naselju Briše pri Polhovem Gradcu, občina Dobrova - Polhov Gradec, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Polhov Gradec so požar pogasili ter očistili in pregledali dimnik.

Ob 12.06 je v naselju Kračali, občina Sodražica, gorel skedenj. Gasilci PGD Sodražica, Gora in Bloke so pogasili požar ter preprečili razširitev požara na stanovanjski objekt. Gasilci so prekopali požarišče ter dokončno pogasili žarišča. Objekt je pogorel v celoti. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 2.15 je v Kolodvorski ulici v Pragerskem, občina Slovenska Bistrica, zagorelo v gostinskem objektu. Gasilci PGD Pragersko, Spodnja Polskava, Zgornja Polskava in Slovenska Bistrica so požar pogasili. Pred ognjem jim je uspelo rešiti trgovski objekt, gostinski objekt pa je uničen.

Ob 8.27 je v podjetju na Opekarniški ulici v Račah gorela odstranjena filtrirna naprava, ki se je nahajala izven objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Rače, Fram, Podova ter Spodnja in Zgornja Gorica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.27 so v Volarjih, občina Tolmin, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tolmin in Most na Soči so požar pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.27 so v naselju Veliki Slatnik, občina Novo mesto, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Potov vrh Slatnik so požar pogasili ter očistili in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Postojna

Ob 5.48 so v ulici Bračičeve Brigade v Starem Trgu, občina Loška dolina, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Stari Trg so zavarovali in pregledali kraj dogodka.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.15 je na avtocesti, na priključku Grosuplje, v smeri Ljubljane, gorelo osebno vozilo. Prisotni so sami začeli gasiti z ročnimi gasilniki, dokončno pa so požar pogasili gasilci PGD Stična, Grosuplje in Gasilske brigade (GB) Ljubljana. Vozilo so pregledali s termovizijsko kamero in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.17 sta v bližini Dobrne zagorela podrastje in suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrna.

Izpostava Koper

Ob 8.55 je v Ulici 15. maja v Kopru gorela podrast ob ograji trgovskega objekta. Gasilci JZ GB Koper so pogasili požar na površini okoli dveh kvadratnih metrov.

Ob 13.35 je v Livadah, občina Izola, gorelo podrastje. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so pogasili ogenj na površini okoli 150 kvadratnih metrov ter požarišče dodatno prekopali in zalili z vodo.

Ob 16.58 je na Obrtni ulici v Izoli gorela trava. Pred prihodom gasilcev JZ GB Koper in PGD Izola so ogenj pogasili domačini. Zgorelo je okoli 30 kvadratnih metrov trave.

Ob 19.30 je v naselju Kolomban, občina Koper, gorelo rastlinje ob počitniški hiši. Požar so pogasili gasilci GB Koper in PGD Hrvatini.

Ob 22.06 sta v bližini Ulice 15. maja v Kopru gorela trava in drevo. Požar na površini okoli deset kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 12.16 je na Alpski cesti na Bledu gorela trava na polju. Gasilci PGD Bled so pogasili okoli 100 kvadratnih metrov travnate površine in grmovnic. O požaru v naravi so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.52 je v naselju Gabrovka, občina Litija, gorela suha trava na površini okoli 4500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Gabrovka.

Ob 11.57 je na Zaloški cesti v Ljubljani gorel travnik. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar travnate površine v velikosti okoli 3000 kvadratnih metrov.

Ob 13.31 so se v Ulici Emila Adamiča na Dobrovi, občina Dobrova - Polhov Gradec, zaradi odloženega pepela vnele ciprese. Gasilci PGD Dobrova so pogasili požar žive meje iz cipres v dolžini 15 metrov.

Ob 13.44 so na Trati v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili okoli 100 kvadratnih metrov goreče suhe trave in podrasti.

Izpostava Maribor

Ob 12.14 je v naselju Ljubično, občina Poljčane, zagorelo v gozdu na hribovitem in težko dostopnem terenu. Požar na površini okoli sedem hektarjev so pogasili gasilci PGD Poljčane, Makole, Laporje, Loče, Kostrivnica in Videž.

Ob 20.13 sta v naselju Ročica, občina Pesnica, gorela suho liste in podrast v gozdu. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Jakobski dol.

Izpostava Postojna

Ob 10.46 sta v Utovljah občina Sežana gorala suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Sežana in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so požar na površini okoli petsto kvadratnih metrov pogasili in zalili z vodo.

Ob 11.34 sta pri naselju Nadlesk, občina Loška dolina, gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Stari Trg.

Ob 17.08 sta pri naselju Artviže, občina Hrpelje- Kozina, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli enega hektarja so pogasili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.27 je v Rodežu v občini Zagorje ob Savi zaradi kurjenja zagorela podrast na površini okoli 3000 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Zagorje-mesto, Padež ter Podkum so požar lokalizirali in pogasili. Obveščeni so bili policisti PP Zagorje ob Savi.

Ob 16.07 so na Neži v Trbovljah goreli odpadki. Požar so pogasili gasilci PGD Trbovlje -mesto. Obveščeni so bili policisti PP Trbovlje.

Ob 16.26 je na Vreskovem v Trbovljah zagorelo v gozdu. Požar so omejili in pogasili gasilci PGD Trbovlje mesto. Obveščeni so bili policisti Policijske postaje (PP) Trbovlje.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.29 je v Moravskih Toplicah zagorel zabojnik za odpadke. Požar, ki se je razširil na sosednjo lopo, so pogasili gasilci PGD Moravske Toplice.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 10.27 so na Cesti komandanta Staneta v Medvodah za občinsko stavbo gradbeni izvajalci prebili glavno plinsko cev. Civilna zaščita je izpraznila občinsko stavbo in knjižnico, skupaj z gasilci GB Ljubljana so zavarovali in zaprli območje. Gasilci so s tehničnim posegom vstopili v plinsko postajo in zaprli ventil ter izvedli vse potrebne ukrepe. Na kraju so bile vse pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.32 je gradbeni delavec v Rožni dolini v občini Nova Gorica pri izkopu zemljine naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta prevzela in na varno odstranila italijansko topovsko granato kalibra 149 mm, mase 30,5 kg in avstrijsko granato - šrapnel kalibra 75 mm, mase 6,1 kg. Obe najdbi izvirata iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 16.28 je v bližini naselja Grgar v občini Nova Gorica občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske sta najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 6,1 kilogramov, avstro-ogrske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče.

Ob 17.47 je v naselju Orehovlje, občina Miren-Kostanjevica, na njivi občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase sedem kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojene.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.27 je v naselju Primostek, občina Metlika, občan naletel na neznana ubojna sredstva. Pripadnik Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske regije je ugotovil, da gre za štiri ročne bombe M75 ostanek bivše Jugoslovanske ljudske armade (JLA). Prevzel jih je Oddelek za protibombno zaščito Specialne enote Policije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.00 se na cesto Ljubno ob Savinji–Luče, občina Luče, podrlo drevo, ki je oviralo promet. Gasilci PGD Luče so zavarovali kraj dogodka, razžagali in odstranili drevo in tako sprostili promet.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.40 so v Ulici Ane Ziherlove v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Ob 13.22 so v Ulici Polonce Čude v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in rešili na balkonu zaprtega dedka.

Ob 17.12 se je v Ulici Martina Krpana v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta nahajala neodzivna oseba. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalcem NMP UKC Ljubljana do onemogle osebe. Reševalci so osebo oskrbeli ter jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.44 so na Brilejevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila obolela oseba. Prevzeli so jo reševalci NMP.

Izpostava Maribor

Ob 7.48 so v Regentovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala poškodovana oseba, ki ji je bila nato nudena ustrezna pomoč.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/