Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. marca 2022.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 7.30 se je na območju občine Semič nadaljevala iskalna akcija pogrešane osebe. V iskalni akciji so sodelovali gasilci Gasilske zveze Semič in Metlika, skupaj 64 gasilcev iz 17 prostovoljnih gasilskih društev. Pogrešano osebo so našli mrtvo. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.47 se je nad Kočo v Krnici, občina Kranjska Gora, pri padcu poškodoval turni smučar. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanega smučarja na kraju oskrbeli, nato pa ga je helikopter Slovenske vojske prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.16 si je pri padcu na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, smučarka poškodovala glavo. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske jo je v spremstvu dežurne ekipe GRS na Brniku prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 12.44 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, pri padcu poškodovala smučarka. Dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik je poškodovano smučarko na kraju oskrbela, nato pa so jo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.19 je pohodnica pod goro Obnik, občina Bled, zašla s poti. Gorski reševalci GRS Radovljica so jo našli in s pomočjo vrvne tehnike spustili nazaj na stezo ter pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.12 je na motokros progi v Renčah, občina Renče - Vogrsko, padel motorist in se poškodoval. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GRD GE) Nova Gorica so nudili pomoč goriškim reševalcem in poškodovanca prepeljali v Splošni Bolnici (SB) Šempeter pri Gorici.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 11.55 se je pri naselju Vintarjevec, občina Šmartno pri Litiji, pri delu v gozdu poškodovala oseba. Gasilci PGD Vintarjeve in Šmartno pri Litiji ter reševalci GRS Ljubljana so poškodovani osebi imobilizirali zlomljeno nogo ter jo z nosili prenesli do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Zdravstvenega doma (ZD) Litija so osebo dokončno oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Novo mesto

Ob 10.52 je posadka helikopterja Slovenske vojske s helikopterjem v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku iz Črnomlja prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 14.16 je na dolenjski avtocesti, med predorom Debeli hrib in Golovec, na razcepu Malence, občina Ljubljana, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Poškodovale so se štiri osebe. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine in s tehničnim posegom iz vozila rešili eno poškodovano osebo. Poškodovane so prevzeli reševalci NMP UKC Ljubljana in vse štiri prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 14.43 se je na cesti med Hočami in Arehom, občina Hoče-Slivnica, zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na kolesa, odklopili akumulator in policistom pomagali pri usmerjanju prometa. Poškodovanih v prometni nesreči ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 3.56 je na cesti Ptujska cesta–Orehovci, občina Gornja Radgona, vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj nesreča in vozilo izvlekli nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.59 sta na cesti Dravograd–Ravne na Koroškem, v naselju Podklanc, občina Dravograd, trčili osebni vozili. Pri tem se je ena oseba lažje telesno poškodovala. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter posuli cestišče z vpojnimi sredstvi. Poškodovano osebo so z reševalnim vozilom ekipe Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.56 so v naselju Kapla v občini Tabor gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kapla-Pondor, Ojstriška vas-Tabor in Loke so zavarovali kraj, pogasili požar, pregledali okolico dimnika in očistili dimnik.

Izpostava Kranj

Ob 10.06 so se v naselju Dovje, občina Kranjska Gora, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dovje in Mojstrana so saje v dimniku pogasili in do pregleda dimnikarja odsvetovali kurjenje.

Ob 13.50 je v Acroniju na Koroški Beli, občina Jesenice, v obratu hladne valjarne prišlo do tlenja železovega prahu v vrečah. Pred prihodom gasilcev Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zaposleni že odstranili vreče na varno, gasilci pa so vreče in okolico stroja pogasili z vodo iz vozil.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.04 so v Logatcu na deponiji zagoreli komunalni odpadki. Gasilci PGD Dolnji Logatec so požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov pogasili, prekopali požarišče in pregledali s termovizijsko kamero. V požaru je gorelo približno 80 kubičnih metrov odpadkov.

Ob 18.41 je v Rakuševi ulici v Ljubljani prišlo do manjšega požara v stanovanju. Zagorelo je olje v ponvi, ogenj pa je zajel tudi napo. Požar so pred prihodom gasilcev GB Ljubljana pogasili stanovalci. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali ožgano napo in izklopili elektriko v kuhinji. Obvestili so dežurno službo upravnika objekta.

Ob 19.04 so v Kuclerjevi ulici na Vrhniki zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Vrhnika ter s termovizijsko kamero pregledali ostrešje in okolico dimnika.

Izpostava Maribor

Ob 6.57 se je na včerajšnjem požarišču gostinskega objekta na Ptujski cesti v Pragerskem ponovno kadilo. Gasilci PGD Pragersko so požarišče prekopali, zalili z vodo in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 11.01 so na Prihovi v občini Oplotnica gorele saje v dimniku krušne peči stanovanjske hiše. Gasilci PGD Oplotnica so požar pogasili, iz krušne peči odstranili nezgorela drva, dimnik pregledali s termovizijsko kamero in lastniku prepovedali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.56 je gorelo v dimniku stanovanjskega objekta v Idriji pri Bači, občina Tolmin. Posredovali so gasilci PGD Most na Soči, ki so požar pogasili, dimnik očistili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.07 so je v naselju Janževski Vrh v občini Podvelka gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Brezno-Podvelka so goreče saje pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 15.43 so v ulici Senčna vas, v Mežici, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Mežica so goreče saje pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.47 so v Planinski vasi, občina Trbovlje, gorele saje dimniku v stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in Klek so goreče saje pogasili in odstranili ter pregledali objekt s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 3.56 je v naselju Dekani, občina Koper, na parkirišču podjetja zagorelo osebno vozilo. Požar so pričeli gasiti delavci podjetja pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, ki so nato dokončno pogasili požar.

Izpostava Maribor

Ob 3.02 je v naselju Kremberk, občina Sveta Ana, gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo poškodoval v predelu motorja, je pogasili občan pred prihodom gasilcev PGD Sveta Ana, ki so nato preventivno pregledali vozilo s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 22.33 je v kraju Srednje Arto, občina Krško, gorela suha trava in podrast v vinogradu ter bližnje grmičevje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Veliki Trn so pogasili požar na površini okoli pol hektarja.

Izpostava Celje

Ob 13.20 je v naselju Kaplja vas v občini Prebold gorela suha trava. Gasilci PGD Kaplja vas in Prebold so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar na približni površini približno 60 kvadratnih metrov.

Ob 14.22 je v naselju Globoko, občina Laško, zaradi napake na kmetijskem stroju - kombajnu, zagorelo na njivi. Gasilci PGD Laško in Rimske Toplice so pogasili požar na površini približno 30 kvadratnih metrov in s termovizijsko kamero pregledali kombajn.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.02 je ob glavni cesti Sodražica–Hrib pri naselju Kržeti, občina Sodražica, gorela trava na površini približno štiri kvadratne metre. Gasilci PGD Gora so pogasili požar.

Ob 18.31 so v naselju Visoko, občina Ig, goreli ostanki odpadnega vejevja. Gasilci PGD Golo so pogasili požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 16.52 je v Zgornji Bistrici občina Slovenska Bistrica gorelo v gozdu zraven stanovanjske hiše. Požar na površini približno 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Zgornja Bistrica. Pri gašenju je enega izmed gasilcev obšla slabost, zato so mu prvo pomoč nudili gasilci, kasneje pa ga predali reševalcem NMP Slovenska Bistrica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.23 je na območju naselja Bilje, občina Miren-Kostanjevica, zagorelo v naravnem okolju. Požar, ki je zajel okoli petsto kvadratnih metrov podrasti in zaraščajočih površin, so pogasili gasilci PGD Kostanjevica in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.15 sta na Cankarjevi cesti v Metliki gorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Metlika so požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 10.18 je med naseljema Obrov in Golac, občina Hrpelje - Kozina, gorelo v naravnem okolju. Požar suhe trave in grmičevja na površini okrog 500 kvadratnih metrov so pogasili ter požarišče obilneje zalili gasilci PGD Materija. Aktivirani so bili tudi gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana, vendar so bili medtem preklicani.

Ob 15.25 so v bližini Vilharjeve ceste v Ilirski Bistrici gorelo v naravi. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasil in izdatno zalili približno 100 kvadratnih metrov zaraščajoče površine.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.27 je v Glavarjevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za plastiko. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 17.45 so na Poti v dolino v Ljubljani goreli trije zabojniki za smeti. Gasilci GB Ljubljana in PGD Bizovik so pogasili požar, ki se je pred njihovim prihodom razširil tudi na fasado bližnjega stanovanjskega objekta. Gasilci so pregledali območje in prezračili stanovanje. V požaru so bili uničeni vsi trije zabojniki za smeti in približno štirje kvadratni metri fasade na stanovanjskem objektu.

Ob 21.50 so na Večni poti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili koš za smeti.

Ob 22.21 so v Mašera-Spasičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili zabojnik za odpadke.

 

Eksplozije

Izpostava Koper

Ob 21.46 je na Ulici II. Prekomorske brigade v Kopru počilo in zagorelo v stanovanju večstanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Koper so pogasili ogenj, izklopili električne varovalke in zaprli ventil plinskega dovoda. Prezračili so stanovanje in zaprli ventil vode saj je počena cev puščala. Policija je evakuirala sosednje stanovalce. Med preiskovanjem so našli mrtvo osebo ter eno osebo, ki je bila poškodovana in so jo reševalci RSSI prepeljali v SB Izola.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.10 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije v Kromberku, občina Nova Gorica, odstranila in spravila na varno do uničenja najdeno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 19.54 je ob stari cesti med Rakekom in Cerknico, občina Cerknica, občan pri sprehodu naletel na zaboj, v katerem je bilo 885 nabojev kalibra 7,62 mm Jugoslovanske izdelave. Nevarno najdbo sta odstranila in do uničenja na varno shranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.13 so v Miklošičevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč občanu, ki je padel v stanovanju in ni mogel sam vstati.

Ob 15.35 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v objektu rešili pet oseb.

Izpostava Kranj

Ob 9.26 so v Mlakarjevi ulici v Šenčurju delavci pri izkopu pretrgali glavno vodovodno cev. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so zaprli ustrezen ventil ter tako preprečili nadaljnjo škodo.

Ob 12.13 je v Dražgošah, občina Železniki, v stanovanju počila vodovodna cev. Gasilci PGD Dražgoše so iz stanovanja posesali vodo.

Ob 18.38 so na Cesti 1. maja na Jesenicah gasilci GARS Jesenice pomagali reševalcem NMP Jesenice pri prenosu poškodovane osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/