Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. marca 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.13 sta se v Y-grapi na Vrtači, občina Tržič, zaplezala plezalca. Reševalci GRS Tržič so nepoškodovana plezalca našli ter z vrvno tehniko spustili iz stene in pospremili do doma na Zelenici.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 18.43 so v naselju Ocizla, občina Hrpelje Kozina, gasilci PGD Materija nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP, ki je imela težave z dihanjem. Osebo so reševalci prepeljali v SB Izola.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 18.28 je v predoru Markovec v Kopru osebno vozilo trčilo v zid. Poškodovanih ni bilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.30 je na avtocesti Kranj–Ljubljana, v bližini počivališča Povodje, občina Vodice, prišlo do prometne nesreče osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, posuli absorbent po razlitih motornih tekočinah ter odklopili akumulator na vozilu. Policiji in podjetju DARS so tudi nudili pomoč z razsvetljavo kraja nezgode. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.07 je v Bakovski ulici v Murski Soboti osebno vozilo trčilo v električni drog. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Obveščena je bila elektro služba Maribor. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.18 je na Krešičevi cesti v Trbovljah osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so zavarovali vozilo in ga s tehničnim posegom izvlekli na vozišče in nudili pomoč avtovleki.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 2.35 je v Zabreznici, občina Žirovnica, gorelo gospodarsko poslopje, ogenj pa se je razširil še na štiri pomožne objekte. Požar so pogasili gasilci PGD Zabreznica, Smokuč in GARS Jesenice. O požaru so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.39 je v Kamnikarjevi ulici na Lavrici, občina Škofljica, gorel karton v objektu, požar pa se je razširil na garažna vrata. Gasilci PGD Lavrica, Škofljica, Orle, Pijava Gorica, Vrh nad Želimljami in Želimlje so pogasili požar in prezračili ter pregledali objekt. V požaru so bila uničena garažna vrta.

Ob 22.23 je prišlo v naselju Spodnje Blato v občini Grosuplje do požara lesenega objekta v gradnji in starejše garaže v njem. Gasilci PGD Grosuplje, Šmarje Sap, Gatina, Veliko Mlačev, Malo Mlačevo in Zagradec so požar lokalizirali in pogasili ter objekta pregledali s termovizijsko kamero. Na gasilski straži je ostalo lokalno društvo PGD Gatina.

Ob 22.29 je na Cesti Notranjskega odreda v Sodražici prišlo do dimniškega požara v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Sodražica so pogasili požar in do prihoda dimnikarja odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.29 je v naselju Zloganje, občina Škocjan, gorela lesena lopa velikosti 4x3 metre. Gasilci PGD Škocjan so pogasili požar. V požaru je bil poškodovan del ostrešja lope in delovni stroj.

Ob 19.23 so v naselju Zagorica, občina Mirna, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše, ogenj pa se je razširil na streho. Gasilci PGD Mirna in Ševnica so pogasili dimnik in okoli pet kvadratnih metrov strehe, pregledali okolico in ponovno prekrili streho okoli dimnika. Lastnik se je pri gašenju nadihal dima, zato so ga domači odpeljali v Zdravstveni dom Trebnje.

Izpostava Postojna

Ob 12.02 so v Dolnjem Zemonu, občina Ilirska Bistrica gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so na kraju pogasili dimniški požar, pogasili kurišče, delno očistili dimnik in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 13.21 so v naselju Štanjel v občini Komen gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Zaradi oteženega dostopa do kraja dogodka z gasilskimi vozili so gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana morali najprej očistiti dovozno pot do hiše kjer so porezali vejevje, ki je onemogočalo prehod. Na samem kraju so pogasili kurišče, očistili dimnik, pregledali dimniško tuljavo in okolico dimnika. Škode ni bilo.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.13 je pri opuščeni hali tovarne v Volčji Dragi, občina Renče-Vogrsko, gorelo osebno vozilo. Gasilci JZGRD GE Nova Gorica in PGD Renče-Vogrsko so vozilo pogasili. Vozilo je zgorelo v celoti. O požaru je bila obveščena tudi policija.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 14.03 sta ob cesti Leskovec pri Krškem v smeri proti naselju Brege, občina Krško, goreli suha trava in podrast. Požar v izmeri okoli sto kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Leskovec. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 9.26 je na Kokrici, občina Kranj, zagorelo ob robu gozda. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili in pregledali okolico s termovizijsko kamero. Na kraju so bili prisotni tudi policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.33 je ob Kamniški cesti v Mengšu gorela suha trava v bližini gozdička. Gasilci PGD Mengeš, Topole in Loka pri Mengšu so pogasili požar velikosti okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 20.08 je ob Cesti v Prod v Ljubljani gorelo na travniku. Gasilci PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje in GB Ljubljana so požar na okoli 10 kvadratnih metrih travnate površine pogasili in požarišče preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.58 je v naselju Pušča, občina Murska Sobota, gorela podrast na površini okoli 40 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Murska Sobota in Pušča so gorečo podrast pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.48 sta ob potoku Močilnik med Vipavo in Podnanosom, občina Vipava, goreli trava in podrastje. Gasilci PGD Podnanos so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.17 sta za osnovno šolo Drska v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Ob 16.23 sta za osnovno šolo Drska v Novem mestu ponovno goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 15.45 sta pri naselju Škrjanče, občina Novo mesto, goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Ob 17.24 sta ob Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 14.15 je v vasi Trnje v občini Pivka gorela trava na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Pivka so požar pogasili.

Ob 22.39 je v bližini naselja Nadlesk, občina Loška dolina, gorelo v naravnem okolju. Požar suhe trave na površini okrog 1000 kvadratnih metrov so pogasili in požarišče obilneje zalili gasilci PGD Stari trg.

Izpostava Ptuj

Ob 14.29 je v vasi Skrblje, občina Majšperk, zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Majšperk so požar na podrastju v izmeri okoli 2000 kvadratnih metrov pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 2.10 so v naselju Belovo, občina Laško, gasilci PGD Sedraž pogasili kontejner za odpadke.

Izpostava Koper

Ob 19.16 je v Ulici Mirke Kleve v Izoli gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Koper.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.17 je v ulici Polen v naselju Mežica v istoimenski občini gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Mežica.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 15.59 je pri naselju Breg ob Kokri, občina Preddvor, prišlo do onesnaženja reke Kokre z neznano snovjo v bližini čistilne naprave. Gasilci GARS Kranj so naredili ogled, preverili pH iztekle tekočine in zavarovali iztok. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 17.08 je bil v naselju Rečica, občina Ilirska Bistrica, na gladini reke Reke v dolžini okoli enega kilometra opažen oljni madež. Gasilci PGD Ilirska Bistrica ter delavci VGP Drava so opravili ogled onesnaženja, opravili meritve, ki so pokazali prisotnost ogljikovodikov ter na treh mesti postavili lovilna črevesa. Aktivnosti se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih dneh.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 16.43 je v naselju Velike Grahovše v občini Laško občan našel ročno bombo iz obdobja pred 2. svetovno vojno. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so najdbo odstranili in uničili na primernem mestu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.13 sta v bližini Rožne doline, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila na varno topovsko granato kalibra 70 mm, mase 7 kg in topovski vžigalnik mase 5 kg. Najdbi sta iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 13.46 so pri vasi Dolenje v občini Ilirska Bistrica naleteli na dve tromblonski mini. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske, Gorenjske in Ljubljanske regije po prihodu na kraj dogodka pregledali območje in našli še 16 kosov pehotnega streliva ter naboj za topovsko granato kalibra 105 mm. Vse nevarne najdbe nemške izdelave izvirajo iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarne najdbe so uničili na kraju najdbe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 10.12 so v Zalogu pri Cerkljah, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Zalog pri Cerkljah, Cerklje in Zgornji Brnik nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe.

Ob 14.45 so v Mojstrani, občina Kranjska Gora, gasilci PGD Dovje in Mojstrana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili vstop reševalcem NMP Jesenice. V stanovanju so našli mrtvo osebo. 

Izpostava Ljubljana

Ob 11.12 so v Prapročah, občina Ribnica, gasilci PGD Ribnica ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše ter omogočili vstop reševalcem NMP in policistom, ki so na kraju ugotovili, da se je v stanovanju nahajala mrtva oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/