Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. marca 2022.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 8.10 so v Ilirski Bistrici gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ilirska Bistrica na gladini reke Reke zamenjali pivnike in pregledali kraj onesnaženja preteklega dne. Onesnaženje še vedno ni izginilo. Ob 14.40 so ponovno odšli na teren z delavcem Vodno gospodarskega podjetja (VGP) Drava Ptuj ter ponovno zamenjali pivnike. Aktivnosti se bodo nadaljevale tudi danes v torek.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 14.41 so na reki Krki ob Zupančičevem sprehajališču v Novem mestu potapljači podvodne reševalne službe Novo mesto iskali pogrešano osebo. Osebe niso našli.

 

Potresi

Izpostava Radeče

Ob 18.11 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Radeč, 43 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Radeč in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (Evropski makroseizmični lestvici EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.51 sta na Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih ter očistili cestišče. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 14.14 sta na Brestovški cesti v Rogaški Slatini trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, z vpojnim sredstvom posuli po vozišču razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Šmarje pri Jelšah. Poškodovanca so dokončno oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 21.56 je v naselju Kolomban, občina Koper, dim uhajal iz dimnika in kamnitega zidu v stanovanje. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so peč na drva izpraznili in pregledali dimnik s termovizijsko kamero, ki pa ni zaznala odstopanj. Ker je dim uhajal tudi skozi električni dozi v zidu so elektriko izklopili in svetovali strokovni ogled električarja. Zaradi večje koncentracije monoksida so stanovalcem svetovali, da noč prespijo drugje.

Izpostava Kranj

Ob 15.25 ja v Cvetlični ulici v Naklem gorela stanovanjska hiša. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Naklo, Duplje in Podbrezje so požar pogasili, odkrili ostrešje in iznesli ožgan material.

Ob 21.12 so v naselju Strahinj, občina Naklo, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Naklo so spraznili kurišče, pregledali dimnik in okolico s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.19 je na Cesti Majde Šilc v Sodražici gorelo v kotlovnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sodražica so požar pogasili in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Delno so pogorela drva v kotlovnici, uničen pa je zalogovnik in napeljava v prostoru.

Ob 6.08 se je na prizorišču sinočnjega požara v Spodnjem Blatu, občina Grosuplje, ponovno kadilo. Gasilci PGD Gatina so požarišče ponovno izdatno zalili z vodo. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Veliko Mlačevo, Malo Mlačevo in Zagradec pri Grosupljem, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 10.31 je v naselju Tunjice, občina Kamnik, gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kamnik in Tunjice so požar pogasili in preprečili, da se je požar razširil še na celotno ostrešje. Gasilci PGD Tunjice so izvajali gasilsko stražo in skupaj z domačini organizirali sanacijo požarišča.

Ob 19.17 so se na Horjulski cesti v naselju Dobrova, občina Dobrova-Polhov Gradec, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Saje so pogorele že pred prihodom gasilcev PGD Dobrova, ki so nato s termovizijsko kamero pregledali prostore in dimnik.

Izpostava Maribor

Ob 13.32 so se v naselju Kumen, občina Lovrenc na Pohorju, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so varovali objekt do izgoretja saj, očistil dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.38 je v Razkrižju zagorelo v stanovanjskem objektu. Požar, ki je uničil stanovanjsko hišo v velikosti okoli 12 x 5 metrov, so pogasili gasilci PGD Razkrižje, Ljutomer, Stročja vas, Podgradje, Pristava in Globoka.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.59 je v naselju Češnjevek, občina Trebnje, gorel starejši objekt za spravilo pridelka. Gasilci PGD Trebnje, Ponikve, Lukovek in Račje selo so pogasili objekt velikosti 5 x 8 metrov, ki je bil v požaru v celoti uničen in okoli 40 kvadratnih metrov gozda in gozdne podrasti. Vzrok in škodo bodo ugotavljale pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 19.05 je v naselju Štorje v občini Sežana gorela lesena fasada med dimnikom in hišo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) in PGD Sežana so pogasili požar, odkrili del strehe, odstranili del gorečega slemena na strehi ter tako preprečili večjo škodo. Pogorelo je okoli tri kvadratne metre fasade in kvadrati meter strehe.

Izpostava Ptuj

Ob 8.10 je v Podgorcih, občina Ormož, zagorelo v kurilnici. Požar so pogasili gasilci PGD Podgorci in Velika Nedelja. Uničena je električna instalacija in toplotna črpalka za sanitarno vodo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 16.24 je v naselju Tremerje, občina Celje, zagorela pnevmatika odpadla tovornemu vozilu. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.14 je v naselju Vrba, občina Dobrna, gorelo v gozdu. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrna.

Izpostava Koper

Ob 17.55 je v bližini ulice Polje v Izoli gorelo grmičevje. Požar na površini okoli 110 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Izola in JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.13 je v bližini Roške ceste v Kočevju gorela suha trava. Požar, v katerem so zgorele tudi štiri pnevmatike, na površini 250 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 16.45 je v bližini ulice Trata XIV v Kočevju gorelo na štirih zaplatah suha trava in kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 19.02 so nad avtocestnem tunelom Šentvid, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Šentvid pogasili gozdni požar velikosti okoli 1000 kvadratnih metrov.

Ob 20.04 so v naselju Spodnja Slivnica v občini Grosuplje gasilci PGD Spodnja Slivnica pogasili travniški požar v velikosti okoli dva hektara.

Izpostava Maribor

Ob 9.40 sta v naselju Hošnica, občina Slovenska Bistrica, gorela grmovje in podrast. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Laporje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.03 je v naselju Stara Gora, občina Nova Gorica, zagorela trava. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Ob 17.13 je v naselju Renče, občina Renče-Vogrsko, gorelo drevo. Tleče drevo so pogasili in nato razžagali gasilci PGD Renče-Vogrsko.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 15.30 so v naselju Vičanci, občina Ormož, gasilci PGD Ormož posuli in očistili po vozišču razlito motorno olje v dolžini 1,5 kilometrov.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.35 so v naselju Klek v občini Trbovlje gasilci PGD Trbovlje mesto in PGD Klek očistili in posuli oljni madež na cesti Klek–Sveta Planina v dolžini okoli 400 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 15.51 so v naselju Luža, občina Trebnje, pri gradbenih delih naleteli na minometno mino kalibra 81 milimetrov, italijanske izdelave, ostanek 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije so nevarno najdbo odstranili in uničil na primernem kraju.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 6.01 v ulici Pod lipami v Poslovni coni Komenda v objektu podjetja Dilex d.o.o. zaradi okvare na vodovodu iztekala voda in poplavila prvo nadstropje ter del pritličja. Gasilci PGD Moste so izčrpali in posesali okoli 3 kubične metre vode.

Ob 17.28 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter tako policistom in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem NMP pri imobilizaciji osebe in prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 11.39 so v Koritnem, občina Majšperk, gasilci PGD Majšperk pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe iz gozda do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.37 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto s tehničnim posegom odprli vrata kopalnice in tako omogočili reševalcem NMP dostop do preminule osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/