Skoči do osrednje vsebine

Rešitve umetne inteligence za trajnostni razvoj

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesco (IRCAI) je razvil in objavil mednarodni seznam IRCAI Global Top 100, s katerim je identificiral trenutne tehnologije umetne inteligence za doseganje 17 ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj.
Grafika IRCAI Global Top 100 Report 2021

Grafika IRCAI Global Top 100 Report 2021 | Avtor: IRCAI

Umetna inteligenca predstavlja priložnost za prinašanje koristi ljudem, državam in podjetjem, lahko pa pomaga tudi pri reševanju družbenih, gospodarskih in okoljskih izzivov, kot so revščina, podnebne spremembe in neenakost. 

Z globalnim razpisom TOP 100 je Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod pokroviteljstvom UNESCA želel identificirati 100 najboljših projektov, ki temeljijo na uporabi umetne inteligence za trajnostni razvoj ter na podlagi kakovosti znanstvenih vsebin in konkretnih rešitev. 

Na strani Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco je na voljo celotno poročilo Global Top 100 (v angleščini). Celotno poročilo Global Top 100 predstavlja temelj nadaljnjega razvoja metodologije pri zbiranju, spodbujanju in podpori aplikacijam umetne inteligence za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Poleg tega pa bo pripomoglo k utrditvi sodelovanja s podjetji, skupinami in posameznika iz vsega sveta. 

Na dogodku, ki je bil izveden v soorganizaciji med IRCAI in Stalnim predstavništvom Slovenije pri Združenih narodih, v petek, 18. februarja so bili predstavljeni projekti 'izjemne rešitve' (v angleščini). Direktor IRCAI John Shawe-Taylor se je dotaknil delovanja in načrtov ter nadaljnjih ciljev centra. "Ena izmed naših ugotovitev je, da je ta tehnologija preveč pomembna, da bi jo prepustili zgolj računalničarjem in tehnični stroki. Ključnega pomena je, da se s pomočjo razprave odmaknemo od tehnokratskih rešitev in ciljamo na rešitve, ki bodo dejansko vključujoče ter relevantne pri naslavljanju partikularnih problemov. To pomeni, da je treba povezati vse vpletene segmente: uporabnike, tehnično stroko, ljudi, ki razumejo socialne dimenzije posameznega problema ter nenazadnje predstavnike vseh regij, kjer se bo rešitve razvijalo," je povedal Shawe-Taylor.