Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. marca 2022

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 9.04 je v naselju Laniše, občina Gorenja vas - Poljane, obolela oseba potrebovala pomoč. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sovodenj so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP), ki so jo nato oskrbeli in prepeljali na nadaljnjo zdravljenje. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 13.04 so v naselju Sedlašek, občina Podlehnik, gasilci PGD Podlehnik nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.31 sta na avtocesti v Razborju, občina Šentjur, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, očistili vozišče, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Celje, ki so v nesreči poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.41 sta na Trzinski obvoznici v Trzinu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trzin in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih in vozila odstranili z vozišča. Reševalci NMP Domžale so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 13.13 sta na Tržaški cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj nesreče in posuli po vozišču iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 17.01 sta v naselju Spodnja Nova vas, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP in posuli po vozišču iztekle motorne tekočine. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor reševalci NMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.57 je na Topliški cesti v Novem mestu prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto pa so eno osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Ptuj

Ob 13.38 je v naselju Krčevina pri Vurbergu, občina Ptuj, osebno vozilo zapeljalo na nabrežje ribnika. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na vozišče.

 

Nesreče v zračnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.27 se je pri letu iz smeri Štanjela proti Ajdovščini v ultralahkem letalu kadilo v kabini. Letalo je nepoškodovano pristalo v Ajdovščini. Gasilci GRC Ajdovščina so letalo pregledali termovizijsko kamero. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.44 je v naselju Jeronim v občini Vransko gorela izolacija na fasadi stanovanjske hiše. Domačini so že sami pogasili požar do prihoda gasilcev PGD Vransko in Ločica pri Vranskem, ki so dokončno pogasili požar in pregledali objekt. V pripravljenosti so bili tudi gasilci PGD Tešova in Prekopa-Čeplje-Stopnik.

Ob 15.42 je v Kamni gori, občina Slovenske Konjice, zagorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Slovenske Konjice, Žiče in Tepanje so pogasili požar, odstranili tleče seno ter pregledali celoten objekt, ki pa je bil v požaru uničen. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 21.36 so v Braslovčah zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Braslovče so pogasili ogenj, pregledali dimnik in prostor, očistili kurišče ter odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Kranj

Ob 17.50 so se v Spodnji Lipnici v občini Radovljica vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lancovo so nadzorovali gorenje in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.13 so se na ulici Pod Debnim vrhom v Ljubljani vnele saje v dimniški tuljavi v stanovanjski hiši. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zalog – Sp. Kašelj so zaprli dovod zraka na kuhinjski kuhalnik na drva, pogasili goreče saje, prezračili objekt, očistili dimno tuljavo in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero. Lastnikom odsvetovali nadaljnje kurjenje do sanacije dimnika.

Izpostava Maribor

Ob 12.45 je v naselju Kovača vas, občina Slovenska Bistrica, gorelo gospodarsko poslopje v velikosti okoli 3 x 8 metrov. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica so požar, ki je gospodarski objekt uničil v celoti, pogasili in odstranili uničeno ostrešje objekta. Gasilci so iz poslopja uspeli rešiti orodje in stroje.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.47 je v naselju Jarčji Vrh, občina Škocjan, gorelo gospodarsko poslopje velikosti 10 x 4 metre. Gasilci PGD Bučka in Škocjan so požar pogasili. Leseni objekt je uničen, zgorelo je nekaj kokoši, dve kozi, krmila za živino in ročno orodje. Gasilci so s pomočjo gradbenega stroja pomagali pri sanaciji požarišča. O požaru so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.47 sta v naselju Babna Gora v občini Šmarje pri Jelšah gorela gozdna podrast in gozd. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Loka pri Žusmu, Sveti Štefan in Šmarje.

Ob 16.25 je v naselju Grobelce v občini Šmarje pri Jelšah gorela suha trava. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov pogasili gasilci PGD Sveti Štefan in Šmarje pri Jelšah.

Ob 16.49 je v naselju Gotovlje, občina Žalec, gorela suha trava. Gasilci PGD Gotovlje so požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov pogasili in pregledali okolico.

Ob 22.25 je na Trubarjevem nabrežju v Laškem na šolskem igrišču zagorela plastična zaščitna ograja. Požar so pogasili gasilci PGD Laško.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.52 sta v Kočevju ob železnici goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 12.45 je v naselju Brezje pri Grosupljem, občina Grosuplje, na več lokacijah na skupni površini okoli 5 hektarjev gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Grosuplje in Šmarje Sap so požar pogasili in preventivno pregledali okolico.

Ob 13.10 je v naselju Dolenja vas, občina Ribnica, gorela suha trava. Požar na površini okoli dveh hektarjev so pogasili gasilci PGD Ribnica in Dolenja vas.

Ob 14.34 sta v bližini Novomeške ceste v Kočevju gorela suha trava in podrast. Požar na površini osmih hektarjev so pogasili gasilci PGD Kočevje. Na prošnjo lastnika so gasilci izvedli še nadzorovan požig suhe trave in podrasti v okolici na površini dveh hektarjev.

Ob 17.25 je v naselju Hotedršica, občina Logatec, gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini hektarja so pogasili in preventivno pregledali okolico gasilci PGD Hotedršica.

Ob 18.21 sta ob Podpeški cesti v naselju Notranje Gorice, občina Brezovica, goreli suha trava in podrastje. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Notranje Gorice-Plešivica.

Ob 20.08 sta na Glinškovi ploščadi v Ljubljani pred večstanovanjsko stavbo gorela dva kupa suhega listja in vej. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so požar pogasili.

Ob 21.07 je na Veliki Ilovi Gori, občina Grosuplje, gorelo na travniku. Gasilci PGD Velika Ilova Gora in Mala Ilova Gora so pogasili požar suhe trave na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Ob 21.14 je med naseljema Trata in Rudnik, občina Kočevje, gorelo na travniku. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar suhe trave na površini okoli enega hektarja.

Ob 22.51 je ob avtocestnem razcepu Zadobrova v Ljubljani gorelo na travniku. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo polje so pogasili odvržene odpadke na površini okoli 25 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 15.41 je v bližini Gozdne ulice v naselju Spodnje Hoče, občina Hoče-Slivnica, gorel kup vejevja. Požar so pogasili gasilci PGD Hoče in JZ GB Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.05 je v naselju Budinci, občina Šalovci, gorela suha trava. Požar na površini hektarja so pogasili gasilci PGD Budinci in Dolenci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.15 je ob ulici Podmark v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Ob 12.36 je v bližini naselja Preserje, občina Nova Gorica, gorela suha trava. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dornberk. V požaru je bil uničen tudi drog električne napeljave.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.10 sta pri naselju Hudo, občina Novo mesto, gorela grmičevje in podrast. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Izpostava Postojna

Ob 11.58 je v bližini naselja Mrše, občina Hrpelje-Kozina, gorela suha trava. Požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov so pogasili in površino dodatno zalili z vodo gasilci PGD Materija.

Izpostava Ptuj

Ob 16.34 sta v naselju Spodnji Velovlek, občina Ptuj, goreli trava in podrast. Požar so pogasili gasilci PGD Spodnji Velovlek in Kicar.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.25 se je na Kidričevi ulici v Slovenj Gradcu ob trgovskem objektu vnela trava. Požar v bližini plinohrama in površine okoli 0,7 hektarjev so pogasili gasilci PGD Slovenj Gradec in Stari Trg.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 17.58 so v potoku v naselju Vrzdenec, občina Horjul, opazili madeže naftnih derivatov, katere se je tudi vonjalo. Gasilci GB Ljubljana mesta iztekanja niso našli. Opravili so pH in oil test vode, ki je bil negativen. V potok so postavili vpojna črevesa, katera bodo v naslednjih dneh kontrolirali in po potrebi menjali.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/