Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. marca 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.28 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodoval smučar. Prvo pomoč na smučišču mu je nudil reševalec Gorske reševalne službe (GRS) Kranj, posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu pa ga je prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 16.21 se je na Potoški Gori, občina Preddvor, jadralni padalki pri vzletu zaprlo jadralno padalo, pri padcu pa si je poškodovala roko in hrbtenico. Poškodovanko so oskrbeli gorski reševalci GRS Kranj, posadka s helikopterjem z združeno ekipo GRS-HNMP na krovu pa jo je prepeljala v UKC Ljubljana.

Ob 16.28 so na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, gorski reševalci GRS Kranj nudili prvo pomoč obolelemu smučarju. Z gondolo so ga prepeljali v dolino in predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.29 je na Pernicah, občina Muta, občan pri delu padel z delovnega stroja in se skotalil trideset metrov po strmem pobočju. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Muta, ki so ga s pomočjo nosil in delovnega stroja prepeljali do ceste, kjer so ga prenesli v reševalno vozilo. Reševalci Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanega odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 7.42 sta na ljubljanski obvoznici pri izvozu za Ljubljano-Center trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli absorbent po izteklih tekočinah in površino očistili. Poškodovanih ni bilo.

Ob 11.25 sta na regionalni cesti na Viru, pri lekarni, občina Domžale, trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi lažje poškodovane voznice.

Ob 13.19 se je na Gmajnicah v Ljubljani prevrnilo tovorno vozilo. Voznik je ostal ujet v vozilu. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, voznika s tehničnim posegom rešili iz vozila in izklopili glavno stikalo napajanja vozila.

Ob 13.53 je šentviškem predoru v Ljubljani, smer proti Kranju, tovorno vozilo trčilo v osebno vozilo na električni pogon. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče ter odklopili akumulator in visokonapetostno pogonsko baterijo na vozilu. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.29 so na cesti Trzin–Črnuče, občina Ljubljana, trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik in Domžale pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Ob 14.52 je na Celovški cesti v Ljubljani prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.49 so se v Lesni ulici v Šentjurju v podjetju vneli sekanci v zalogovniku peči. Gasilci PGD Šentjur, Slivnica in Lokarje so zavarovali kraj dogodka, izpraznili zalogovnik in pogasili požar. Zalogovnik je poškodovan, uničena pa je napeljava in oprema v zalogovniku.

Izpostava Kranj

Ob 18.21 so se v Češnjici pri Kropi vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podnart in PGD Radovljica so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in dimnik, ga očistili ter odsvetovali kurjenje do prihoda dežurne dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.35 je na Poljanskem nasipu v Ljubljani v stanovanju v večstanovanjski stavbi gorel stol, na katerem je bil odložen vroč likalnik. Še pred prihodom gasilcev je stanovalka stol z likalnikom odnesla na prosto. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto so objekt preventivno pregledali in prezračili.

Ob 9.53 je v naselju Malo Hudo, občina Ivančna Gorica, zagorelo v peči mizarske delavnice. Gasilci PGD Ivančna Gorica in Stična so pogasili požar, odstranili izgorele predmete ter prezračili prostore. Uničen je lesen strop in nekaj mizarske opreme.

Ob 14.53 so na Zaloški cesti v Ljubljani gorele saje v dimniku objekta. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana na kraj dogodka požara ni bilo več. S termovizijsko kamero so pregledali dimnik in stene okoli njega. Nevarnosti za požar ni bilo več.

Ob 15.51 je na Količevem, občina Domžale, zagorelo poslopje za spravilo sena in manjši hlev v izmeri okoli 20 x 10 metrov. V požaru so poginula tri teleta in krava. Gasilci PGD Vir, Dob, Radomlje, Domžale-mesto, Ihan, Pšata-Dragomelj, Stob-Depala vas, Študa, Studenec, Žeje-Trojica in CZR Domžale so požar pogasili, odstranili in dodatno zalili z vodo goreče seno. Pred požarom je gasilcem in lastniku uspelo rešiti traktor in nekaj priključkov. Na kraju je bil tudi veterinarski inšpektor in dežurni delavec Veterinarsko higienske službe (VHS). Na intervenciji je sodelovalo 108 gasilcev. Gasilcem in lastniku so nudili pomoč tudi lokalni kmetje.

Ob 19.43 je v Črni vasi, občina Ljubljana, gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Barje. Skupaj z gasilci GB Ljubljana so dimniško tuljavo očistili, jo pregledali ter lastnikom svetovali obisk dimnikarja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.12 so v kraju Gojače v občini Ajdovščina zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Selo in Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina. Požar so pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 14.18 je v kraju Plešivo pri kurjenju v naravi ogenj ušel izpod nadzora, pri čemer je zagorela lesena lopa s kmetijskim orodjem. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrovo in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost-Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica. Lopa je bila v požaru uničena v celoti.

Ob 14.23 so v Rudarski ulici v Idriji zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Idrija so prebili dimniško tuljavo, pogasili požar ter izmerili koncentracijo plinov v prostorih in jih prezračili.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.13 so v naselju Dobravica, občina Šentjernej, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjernej so nadzorovali zgorevanje saj, očistili dimnik in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.19 je na Čečovju, občina Ravne na Koroškem, v stanovanju zagorela pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) in PGD Ravne na Koroškem so odstranili posodo z zažgano hrano in prezračili prostore. Reševalci ZRCK Ravne so lastnika na kraju oskrbeli zaradi vdihovanja dima.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 8.42 se je na počivališču Voklo, občina Šenčur, zaradi pregretega motorja kadilo iz osebnega vozila. Aktivirani so bili gasilci PGD Šenčur, Voklo in Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj. Ob njihovem prihodu na kraj se je vozilo že ohladilo. Opravili so pregled s termovizijsko kamero in odklopili akumulator.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 13.35 sta v Olimju v občini Podčetrtek zagoreli suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Podčetrtek, Pristava pri Mestinju in Imeno so požar na površini dveh hektarjev omejili in pogasili.

Ob 16.37 je v Roginski Gorci v občini Podčetrtek gorela suha trava na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Podčetrtek, Pristava pri Mestinju in Imeno.

Ob 17.55 sta v Bezovju nad Zrečami v občini Zreče goreli trava in dve drevesi. Gasilci PGD Gorenje nad Zrečami so pogasili požar. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Zreče.

Izpostava Koper

Ob 18.57 sta na Grintovcu, občina Koper, zagoreli trava in grmičevje. Požar površine okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Krkavče.

Izpostava Kranj

Ob 14.11 je na Roblekovi planini, na Zgornjem Jezerskem, občina Jezersko, zagorelo na težko dostopnem terenu v naravnem okolju. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je šlo za podtalni požar. Posredovali so gasilci PGD Jezersko, GARS Kranj in gorski reševalci GRS Jezersko. Požar so gasili s pomočjo vojaškega helikopterja, ki je na požarišče pripeljal vodo.

Ob 16.03 je v naselju Trstenik, občina Kranj, pri kurjenju vej ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.02 je na robu naselja Žirovski Vrh, občina Žiri, pri kurjenjem na prostem občanu ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Dobračeva in Žiri so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.38 je nad predorom Šentvid, občina Ljubljana, gorelo v gozdu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje ter Ljubljana-Šentvid so pogasili posamezna žarišča na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Ob 10.27 je v Kočevju med Zdravstvenim domom in pokopališčem gorela trava in podrast na površini okoli 300 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 11.47 je v Dragomlju, občina Domžale, pri požiganju trave ogenj ušel izpod nadzora. Posredovali so gasilci PGD Pšata - Dragomelj. Pogasili so požar na površini 35 kvadratnih metrov.

Ob 11.58 je v Volčjem Potoku, občina Kamnik, na dveh lokacijah gorela travnata površina. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Duplica. Pogasili so požara na površinah 250 in 200 kvadratnih metrov.

Ob 12.04 sta na Trati, občina Kočevje, goreli trava in podrast. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 14.04 sta ob Taborski cesti v Grosuplju goreli suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Grosuplje so pogasili požar na površini 100 kvadratnih metrov.

Ob 16.37 je ob Črnomeljski cesti v Kočevju gorela trava na površini okoli 300 kvadratnih metrov.. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 17.09 je ob žagi v Zgornjih Jaršah, občina Domžale, gorel kup vej. Gasilci PGD Jarše – Rodica so požar pogasili in okolico zalili z vodo.

Ob 17.33 je ob Černičevi ulici v Ljubljani gorela trava na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zg. Kašelj so požar pogasili.

Ob 17.50 je ob Savi v Tomačevem v Ljubljani gorela suha trava na površini okoli 300 kvadratnih metrov. Požar je pred prihodom gasilcev sam ugasnil. Gasilci GB Ljubljana ter PGD Stožice, Ježica in Tomačevo-Jarše so požarišče namočili z vodo.

Ob 18.15 je v naselju Rakitnica, občina Ribnica, gorela trava na površini okoli 400 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Rakitnica so požar pogasili.

Ob 18.57 je v naselju Brezje pri Grosupljem, občina Grosuplje, gorela suha trava na površini 0,5 hektara. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Ob 19.46 je v bližini ceste v Prod v Ljubljani gorela suha trava in grmičevje na površini okoli 6000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo polje.

Ob 20.46 so v naselju Trata, občina Kočevje, gasilci PGD Kočevje na dveh lokacijah pri podjetju Liko in za trgovskim centrom pogasili požar suhe trave na skupni površini 2.300 kvadratnih metrov.

Ob 21.57 je ob Cesti na Trato v Kočevju gorela suha trava na površini okoli 500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Maribor

Ob 6.44 so v Lenartu v Slovenskih goricah zagoreli mešani komunalni odpadki v podjetju razbremenilne industrije. Posredovali so gasilci PGD Lenart in PGD Sveta Trojica. Požar so hitro lokalizirali in pogasili. Požarišče so pregledali s termovizijsko kamero, odpadke prekopali in jih preventivno zalili z vodo.

Ob 19.15 sta v Spodnji Voličini, občina Lenart, goreli suha trava in podrast na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Voličina.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.21 so v kraju Grgar, občina Nova Gorica, zagoreli leseni peleti ob stanovanjski hiši. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Ob 13.08 je v okolici vasi Višnje v občini Ajdovščina zagorela trava. Požar so pogasili gasilci PGD Col in GRC Ajdovščina.

Ob 21.35 so na pobočju med Vipavskim Križem in Malimi Žabljami, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina pogasili okoli 50 kvadratnih metrov suhih vej.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.31 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela suha trava in podrast na površini okoli enega hektarja. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar pogasili.

Ob 17.03 je na Poganškem vrhu v Novem mestu gorela suha trava, podrast in grmičevje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so omejili in pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Ob 18.40 je v bližini naselja Hudo, občina Novo mesto, gorela trava, grmičevje in podrast na površini okoli 500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 20.16 je na Poganškem vrhu v Novem mestu gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 20.51 je pri naselju Vejar, občina Trebnje, gorela podrast, suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Trebnje in Račje selo so omejili in pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 10.37 je med Knežakom in gradom Kalc v občini Ilirska Bistrica gorelo v naravi. Goreli sta trava in grmovje. Gasilci PGD Knežak so pogasili požar na površini 2,5 hektara.

Ob 16.41 sta pri vasi Zalči v občini Ilirska Bistrica na težko dostopnem terenu goreli trava in grmovje. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar na površini 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.19 sta v naselju Ojstro v občini Trbovlje goreli suha trava in grmičevje. Požar se je širil proti zgradbam. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in PGD Čeče so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 00.54 so na Omersovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili požar, ki je uničil tri plastične zabojnike za odpadke in malo ožgal nadstrešek.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.54 so v kraju Sela na Krasu v občini Miren-Kostanjevica pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije odstranili na varno 3 topovske granate kalibra 75 mm francoske izdelave, 4 topovske granate kalibra 75 mm italijanske izdelave in eno topovsko granato kalibra 100 mm avstrijske izdelave. Skupna masa vseh najdb je 55,5 kg in so ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 5.47 je na Burlinovi ulici v Kopru oseba padla v kopalnici. Gasilci JZ GB Koper so onemoglo osebo prenesli iz kopalnice do postelje.

Ob 8.27 so v Parecagu, občina Piran, gasilci JZ GB Koper v prisotnosti policije in reševalcev NMP s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Kranj

Ob 16.36 so v Gubčevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili reševalcem NMP Kranj dostop do onemogle osebe.

Ob 20.30 so v naselju Voklo, občina Šenčur, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.31 so v ulici Vrtnarija na Vrhniki gasilci PGD Stara Vrhnika v prisotnosti policije odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 7.12 uri so gasilci JZ GB Maribor posredovali na ulici bratov Greifov v Mariboru, kjer so s pomočjo gasilske avtolestve prenesli nenadno obolelo osebo iz višjega nadstropja ter jo predali reševalcem NMP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/