Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. marca 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.00 se je na Martuljških slapovih, občina Kranjska Gora, pri zdrsu poškodovala planinka. Na kraju so poškodovanko oskrbeli gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora, na nadaljnje zdravljenje pa jo je nato v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči - Gorske reševalne službe (HNMP-GRS) na Brniku.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 15.40 se je na Krvavcu, občina Cerklje na Gorenjskem, izven urejenega smučišča poškodoval smučar. Na kraju so ga oskrbeli gorski reševalci GRS Kranj in nato poškodovanca prepeljali v dolino, kjer so ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 15.06 se je na Medvedjeku, občina Trebnje, pri delu v gozdu poškodoval občan. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentlovrenc so poškodovanemu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Trebnje in nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe do reševalnega vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči Trebnje so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 9.50 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Krškega v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.00 so v naselju Ivenca, občina Vojnik, trčila tri osebna vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in iz vozila s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo SB Celje reševalci NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.02 sta na avtocesti v bližini razcepa Zadobrova, občina Ljubljana, trčila kombinirano in tovorno vozilo. Kombinirano vozilo je po trku obstalo na klančini ob avtocesti. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, stabilizirali kombinirano vozilo, da se ni prevrnilo na bok, iz vozila s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo, odklopili akumulator in nudili pomoč delavcu avtovleke pri izvleku vozila z brežine. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 15.12 so na Cesti XIV. divizije v Mariboru trčila tri osebna vozila. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, posuli po vozišču razlite nevarne tekočine, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu v nesreči poškodovane osebe do reševalnega vozila

Izpostava Novo mesto

Ob 12.54 je pred gradom Otočec v naselju Gumberk, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo v reko Krko. Očividci so pomagali dvema osebama iz vozila na brežino še pred prihodom gasilcev Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto, ki so nato vozilo dvignili iz reke in odklopili akumulator. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so poškodovani osebi oskrbeli na kraju.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.24 se je v naselju Završe v občini Trbovlje voznik s traktorjem prevrnil po pobočju in obležal pod priklopnikom. Gasilci PGD Trbovlje in Dobovec so zavarovali traktor proti zdrsu, s tehničnim posegom izvlekli ponesrečenca izpod priklopnika, nudili pomoč reševalcem NMP pri reanimaciji in komunali pri prenosu preminulega do vozila.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob 7.33 sta na železniškem prehodu Štefan pri Trebnjem, občina Trebnje, trčila vlak in osebno vozilo. Vozilo je po trčenju odbilo ob železniško progo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, z absorbentom nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in odmaknili vozilo. V nesreči poškodovanega voznika osebnega vozila pa so na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči Trebnje in nato prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.40 je v Trubarjevi ulici v Šmarju pri Jelšah zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Ogenj se je razširil še na sosednjo sobo. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so pogasili požar ter pregledali in prezračili prostore. Poškodovana je elektro in strojna napeljava.

Izpostava Koper

Ob 16.49 je v naselju Zgornje Škofije, občina Koper, zagorela izolacija na stanovanjski hiši. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.38 so v naselju Gabrovka, občina Litija, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gabrovka so nadzorovali izgorevanje saj in očistili dimno tuljavo.

Ob 18.19 so se v naselju Podgorje, občina Kamnik, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kamnik so pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero, očistili tuljavo, prezračili prostore in odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Ob 18.53 je ob Cesti dveh cesarjev na površini okoli 50 kvadratnih metrov gorelo več enostavnih objektov za namen piknika. Na požarišču sta bili tudi dve plinski jeklenki, iz ene je uhajal plin. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so požar pogasili, jeklenki pa ohladili in odstranili.

Izpostava Maribor

Ob 11.56 so se v naselju Zgornje Hoče, občina Hoče-Slivnica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Hoče in Bohova so požar pogasili, očistili dimnik in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.37 so v Rogaševcih zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Rogašovci, Sveti Jurij, Nuskova in Serdica so počakali, da so saje v dimniku zgorele, hladili streho z vodo in pregledali objekt s termovizijsko kamero.         

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.12 je v naselju Most na Soči, občina Tolmin, v stanovanjski hiši zagorel gorilec peči na olje. Požar so pogasili stanovalci sami pred prihodom gasilcev PGD Most na Soči in Tolmin, ki so nato odklopili peč in preventivno pregledali okolico.

Izpostava Postojna

Ob 17.38 so se v Dolenji vasi, občina Cerknica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar, ki se je razširil na izolacijo dimnika in na del ostrešja, so pogasili domači pred prihodom gasilcev PGD Dolenja vas in Cerknica, ki so dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero, z vodo preventivno zalili ožgano izolacijo in del ostrešja. Gasilci so nato odstranili ožgano izolacijo in približno dva kvadratna metra ostrešja okoli dimnika.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 12.15 sta v naselju Podgorica, občina Sevnica, gorela suha trava in podrast, požar pa se je še razširil na grmičevje in bližnji gozd. Požar na površini okoli hektarja so pogasili gasilci PGD Sevnica.

Ob 16.09 sta na območju naselja Mrtvice, občina Krško, ob reki Savi gorela suha trava in vejevje. Požar na površini okoli pol hektarja so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Brege.

Ob 23.01 je pri naselju Kerinov grm, občina Krško, v naravi gorela odpadna električna oprema. Požar so pogasili gasilci PGE Krško.

Ob 23.31 je pri naselju Kerinov grm, občina Krško, v naravi gorela odpadna električna oprema. Požar so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Celje

Ob 10.57 je v naselju Velika Pirešica, občina Žalec, gorelo v gozdu. Požar na površini okoli 3200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ponikva pri Žalcu, Zavrh pri Galiciji, Velika Pirešica in Gotovlje.

Ob 11.08 se je v naselju Pilštanj, občina Kozje, zaradi tlenja elektroenergetskega kabla pod zemljo vnela podrast na površju. Požar so pogasili gasilci PGD Lesično-Pilštanj-Zagorje in Kozje. Dežurni električar pa je izklopil vod iz omrežja.

Ob 12.34 sta na Celjski cesti v Rogatcu gorela suha trava in podrast. Požar so pogasili gasilci PGD Rogatec, Donačka gora in Dobovec pri Rogatcu.

Ob 13.06 je v bližini ulice Zagrad v Celju gorela suha trava. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Zagrad-Pečovnik.

Izpostava Kranj

Ob 5.08 je v naselju Zgornja Besnica, občina Kranj, gorelo na strmem gozdnem pobočju. Požar na površini okoli 900 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Besnica.

Ob 9.00 je v naselju Begunje na Gorenjskem, občina Radovljica, gorela suha trava. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Begunje in Hlebce.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.54 je v naselju Šalka vas, občina Kočevje, ob jezeru gorela suha trava. Požar na površini okoli 30 hektarjev so pogasili gasilci PGD Šalka vas in Kočevje.

Ob 11.37 je ob Črnomeljski cesti v Kočevju gorela suha trava. Požar, ki je zajel tudi kup smrekovih vej in telegrafski drog, na površini okoli 3000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 12.38 so v Količevem, občina Domžale, na prizorišču včerajšnjega požara goreli kupi sena na travniku. Lastnik je s traktorjem razkopal seno, gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Dob pa so posamezna žarišča pogasili.

Ob 12.50 je v Višnjah v občini Ivančna Gorica zagorela trava. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ambrus in Zagradec na Dolenjskem.

Ob 13.48 sta v naselju Šujica, občina Dobrova-Polhov Gradec, goreli suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli petsto kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dobrova.

Ob 14.04 je v bližini Velike Ilove gore v občini Grosuplje gorela suha trava. Požar na površini okoli hektarja so pogasili gasilci PGD Velika Ilova gora, Mala Ilova gora, Račna in Čušperk.

Ob 15.58 je v bližini Podpeške ceste v naselju Notranje Gorice, občina Brezovica, gorela suha trava. Požar na površini okoli kvadratnega metra so pogasili gasilci PGD Notranje Gorice.

Ob 21.59 je v Hudi polici, naselje Šmarje-Sap, občina Grosuplje, v gozdu gorel kup odpadkov. Gasilci so požar pogasili in okolico zalili z vodo.

Ob 22.38 so v Nemški vasi, občina Ribnica, gasilci PGD Dolenja vas, Prigorica, Ribnica, in Nemška vas na treh lokacijah pogasili travniški požar skupne površine okoli 1000 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 13.21 je v bližini Obrtniške ulice v Selnici ob Dravi zagorela podrast ob bližnjem potoku. Gasilci PGD Selnica ob Dravi so požar podrasti v velikosti približno 100 kvadratnih metrov pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.30 je bil v bližini naselja Vogrsko, občina Renče - Vogrsko, opažen požar v naravi. Posredovali so gasilci PGD Renče - Vogrsko, PGD Šempeter in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov gozdne površine pogasili in drevesne panje na požarišču izdatno zalili z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.34 sta ob Grajski cesti v Otočcu, občina Novo mesto, v gozdu gorela grmičevje in podrast. Požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec.

Izpostava Postojna

Ob 12.28 sta med naseljema Mereče in Podstenje, občina Ilirska Bistrica, ob železniški progi gorela grmičevje in suha trava. Požar na površini okoli hektarja so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

Ob 17.34 sta pri naselju Harije, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli petsto kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

Ob 18.38 je pri naselju Rečica, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava. Požar na površini okoli deset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.50 so v Ulici Iga Grudna gorelo pet komunalnih zabojnikov za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Trije zabojniki so uničeni in dva poškodovana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.31 je bil na Čopovi ulici v Celju iz jaška zaznan vonj po bencinu. Gasilci PGE Celje so zavarovali območje, pomerili prisotnost plinov in prezračili jašek.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.42 so v Kromberku, občina Nova Gorica, na gradbišču naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja v skladišče na varno shranila najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 11.41 sta na Banjšicah, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja v skladišče na varno shranila najdeni topovski granati kalibra 105 milimetrov, mase 13,8 kilogramov in kalibra 75 milimetrov, mase 6,78 kilogramov. Obe najdbi sta italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.09 sta v naselju Paljevo, občina Kanal, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila iz obdobja 1. svetovne vojne najdene topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanske izdelave, topovski vžigalnik kalibra 105 milimetrov, mase 1,8 kilograma, avstrijske izdelave in topovski vžigalnik kalibra 45 milimetrov, mase 1,5 kilograma, avstrijske izdelave.

Ob 16.03 so v Kneških Ravnah, občina Tolmin, našli neeksplodirani topovski granati. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovsko granato kalibra 80 milimetrov, mase 6,7 kilogramov in topovsko granato kalibra 150 milimetrov, mase 36,3 kilogramov. Nevarni najdbi sta avstrijskega izvora, ostanek iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.08 so v ulici Na zelenici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo in dvigalo izklopili iz delovanja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.12 so v Cerknem gasilci PGD Cerkno iz potoka prenesli truplo do vozila komunalne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.17 so na Metliški cesti v Semiču gasilci PGD Semič s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP vstop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/