Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. marca 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.59 je pri sestopu iz pobočja Stola, na Zabreški poti, naselje Zabreznica, občina Žirovnica, planinka zdrsnila in si poškodovala glavo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so jo s pomočjo združene dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP)-GRSZ Brnik in posadke s helikopterjem SV oskrbeli na kraju dogodka in jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice na nadaljnje zdravljenje.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.30 se je na Krvavcu, občina Cerklje na Gorenjskem, izven urejenega smučišča poškodoval smučar. Na kraju so ga oskrbeli gorski reševalci GRS Kranj ter predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj.

Ob 17.19 sta v Žagarjevem grabnu na smučišču Vogel, naselje Ukanc, občina Bohinj, obtičali dve nepoškodovani smučarki. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju prepeljali v dolino.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.17 se je na smučišču Kope v občini Mislinja poškodovala smučarka. Oskrbeli so jo reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem. S helikopterjem SV v spremstvu ekipe HNMP Maribor je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.57 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Brnik na krovu poletela v Gornji Grad, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gornji Grad so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Izpostava Kranj

Ob 14.39 je na Strojarski ulici v Žireh oseba padla in se poškodovala. Prvi posredovalci PGD Dobračeva so poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka.

Izpostava Ptuj

Ob 13.42 se je v naselju Velika Varnica, občina Videm, pri spravilu lesa v gozdu poškodoval domačin. Gasilci PGD Leskovec in reševalci NMP Ptuj so poškodovanca na kraju nesreče oživljali, vendar reanimacija ni bila uspešna. Gasilci so preminulo osebo iz težko dostopnega terena prenesli do vozila pogrebne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.35 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Slovenj Gradca v UKC Maribor.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.04 so v naselju Gabrsko, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje-mesto nudili prvo pomoč onesveščeni, neodzivni osebi. Reševalci NMP Trbovlje so nato občana oskrbeli in odpeljali v SB Trbovlje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.12 je na cesti Kočevje–Ljubljana, malo pred naseljem Nove Ložine, občina Kočevje, vozilo trčilo v drevo. Voznik je ostal ukleščen v vozilu. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom izvlekli preminulega voznika, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Murska Sobota

Ob 0.05 je v naselju Ženavlje, občina Gornji Petrovci, voznik z osebnim vozilom zdrsnil s cestišča in ostal ukleščen v vozilu. Gasilci PGD Murska Sobota so poškodovanega voznika rešili iz vozila in pomagali reševalcem Prehospitalne enote (PHE) Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.22 se je v Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici v prometni nesreči poškodovala ena oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP ZD Nova Gorica in jo prepeljali v Splošno bolnišnico v Šempetru pri Gorici. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali mesto nesreče in pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Postojna

Ob 17.00 sta na cesti Lipica–Lokev, občina Sežana, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe. Poškodovanega voznika motornega kolesa so reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 10.22 je na podravski avtocesti v kraju Podlehnik, občina Podlehnik, prišlo do prometne nesreče med dvema tovornima in enim kombiniranim vozilom, pri čemer je eno tovorno vozilo zapeljalo čez zaščitno ograjo, se prevrnilo na bok in obstalo v obcestnem jarku. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje motornih tekočin, prečrpali dvesto litrov pogonskega goriva, odklopili akumulatorje, s tehničnim posegom odprli dve vozili ter pomagali vlečni službi pri odstranjevanju poškodovanih vozil. V prometni nesreči je ena oseba umrla. Reševalci NMP Ptuj so na kraju nesreče oskrbeli eno osebo, še eno poškodovano pa prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.29 je v Vurmatu, občina Podvelka, osebno vozilo zapeljalo s ceste ter se obrnilo na bok. Gasilci PGD Radlje ob Dravi in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, ki so jo reševalci NMP oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.03 sta na Trgu revolucije v Trbovljah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka in po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Na kraju je bila prisotna policija PP Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 8.34 so v naselju Srednja vas v Bohinju gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Srednja vas v Bohinju so nadzorovali izgorevanje saj in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 17.56 so se v naselju Glinje, občina Cerklje na Gorenjskem, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zgornji Brnik, Zalog pri Cerkljah in Cerklje so požar v dimniku pogasili, očistili dimniško tuljavo, s termovizijsko kamero pregledali okolico in odsvetovali kurjenje do dimnikarskega pregleda.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.05 se je na Količevem, občina Domžale, ponovno kadilo na požarišču gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Vir so premetali in izdatno zalili seno, iz požara 10. marca 2022.

Ob 14.06 so v naselju Loke, občina Kamnik, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kamnik in Srednja vas so zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika, očistili dimniško tuljavo in odsvetovali lastnikom nadaljnje kurjenje.

Ob 16.36 so v Besnici, občina Ljubljana, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Prežganje in GB Ljubljana so pogasili požar, odstranili gorljivo snov, očistili dimnik in odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Ob 21.41 so se na ulici Ob dolenjski železnici v Ljubljani vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Barje so zaprli dotok zraka, preventivno pregledali okolico in svetovali pregled dimnika.

Ob 22.51 je na Preglovem trgu v Ljubljani gorel zabojnik za smeti ob večstanovanjskem objektu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo polje so požar pogasili in prezračili stopnišče večstanovanjskega objekta.

Ob 23.41 so se v ulici Jeze v Šmartnem pri Litiji vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šmartno pri Litiji so počakali do izgoretja saj, očistili peč, pregledali dimnik in okolico.

Izpostava Maribor

Ob 14.12 je v naselju Pesniški dvor, občina Pesnica, zagorel agregat shranjen v vrtni lopi. Ogenj je zajel tudi leseno konstrukcijo, drugi agregat in motorno kosilnico, ki so bili shranjeni v lopi. Požar so gasilci PGD Pesnica, Pernica in Jarenina hitro lokalizirali in pogasili. Ogenj je uničil leseno vrtno lopo, velikosti 3 x 2 m, oba agregata in motorno kosilnico.

Ob 18.28 je v Rožni ulici v Zrkovcih, občina Maribor, zagorelo v dnevni sobi stanovanja. Gasilci GB Maribor in PGD Zrkovci so pogasili požar ter prezračili in pregledali objekt s termovizijsko.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.33 je v ulici V mlinu v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar, ki je poleg kuhinje zajel še dnevni in toaletni prostor, so pogasili gasilci PGD Šempeter in JZ GRD GE Nova Gorica. Iz prostorov so odstranili poškodovano opremo in prezračili prostore poškodovanega in sosednjega stanovanjskega objekta.

Ob 12.41 so se vnele saje v dimniški tuljavi na stanovanjskem objektu v ulici Otona Zupančiča v Idriji. Gasilci PGD Idrija so ogenj pogasili ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 16.14 so v ulici Pot v Strano v Cerknem, občina Cerkno, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredujejo gasilci PGD Cerkno.

Ob 17.37 so v naselju Vogrsko, občina Renče-Vogrsko, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Renče-Vogrsko so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo, prezračili prostore ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.31 so v naselju Čurile, občina Metlika, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Metlika in Rosalnice so pogasili požar, očistili dimnik, pregledali okolico s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 17.18 je v naselju Šmarjeta, občina Šmarješke Toplice, gorelo v industrijskem objektu. Še pred prihodom gasilcev PGD Šmarjeta, Zbure, Orešje, Bela Cerkev in Škocjan so delavci začeli z gašenjem. Požar, ki se je iz elektro omarice razširil na hladilni sistem, so dokončno omejili in pogasili gasilci. Obveščene so bile pristojne službe, ki bodo raziskale vzrok in višino škode.

Ob 19.11 so v naselju Debenec, občina Mirna, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Volčje Njive so pogasili dimniški požar in pregledali dimnik.

Izpostava Postojna

Ob 8.40 so v Povirju, občina Sežana, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Povir in ZGRS Sežana so pogasili kurišče, očistili dimno tuljavo in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 0.19 je na avtocesti Tepanje–Dramlje v občini Slovenske Konjice vozilo zapeljalo s ceste. Ena oseba je umrla, poškodovanih pa je 10 oseb. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Zreče so zavarovali kraj, nudili prvo pomoč poškodovanim, nudili pomoč reševalcem NMP in odklopili akumulator. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovane osebe in jih odpeljali v SB Celje in UKC Maribor.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.55 je v Sketovi ulici v Ljubljani pred blokom gorelo osebno vozilo. Gasilci so požar pogasili in odklopili akumulator.

Ob 14.00 je v naselju Tomišelj, občina Ig, zagorel traktor. Občan je še pred prihodom gasilcev PGD Tomišelj omejil požar v okolici zaganjača. Gasilci so dokončno pogasili požar, odklopili akumulator in pregledali okolico.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.56 je zagorel travnik v kraju Stopnik, občina Vransko. Gasilci PGD Vransko, Tešova, Ločica pri Vranskem in Prekopa so požar pogasili ter pregledali območje.

Ob 13.12 je v Čreti pri Kokarjah, občina Nazarje, gorel travnik ter podrastje v gozdu. Požar so pogasili gasilci Gorica ob Dreti, Nazarje in Šmartno ob Dreti.

Ob 14.17 je na območju Zgornje Kostrivnice v občini Rogaška Slatina zagorel gozd. Požar so pogasili gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Kostrivnica.

Ob 14.42 je zagorelo podrastje v gozdu v kraju Nova vas pri Šmarju, občina Šmarje pri Jelšah. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Sladka gora in Šmarje pri Jelšah

Ob 15.41 je v ulici Na bazen v Preboldu, zagorelo trstičje. Požar so pogasili gasilci PGD Prebold.

Ob 17.03 so v Žalcu ob hotelskem kompleksu zagorela drevesa. Gasilci PGD Žalec so požar pogasili ter varovali in ohlajali bližnji objekt ter priključek za plinsko napeljavo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 9.49 je v Dragonji v občini Piran pri kurjenju v naravi ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci JZ GB Koper in PGD Nova vas nad Dragonjo so pogasili požar, v katerem je zgorelo okoli 3000 kvadratnih metrov obdelovalnih površin.

Ob 11.24 je v Parecagu v občini Piran pri kurjenju v naravi ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci JZ GB Koper, PGD Sečovlje in Nova vas nad Dragonjo so pogasili požar na travnati površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 10.05 je v naselju Dvorska vas, občina Radovljica, zagorela trava in skladovnica lesenih desk. Gasilci PGD Begunje na Gorenjskem in Hlebce so požar pogasili, pogorišče prekopali in zalili z vodo. Zgorelo je okoli 150 kvadratnih metrov travnate površine.

Ob 11.22 je v naselju Todraž v občini Gorenja vas-Poljane zagorela trava. Požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Gorenja vas.

Ob 12.13 je v naselju Selca, občina Železniki, nadzorovano kurjenje ušlo izpod nadzora. Požar se je razširil na travnato površino velikosti okoli 200 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Selca in Železniki so ogenj pogasili, prekopali pogorišče in ga zalili z vodo.

Ob 12.41 je v naselju Gozd, občina Tržič, zagorela trava. Gasilci PGD Križe, Bistrica pri Tržiču in Tržič so požar na površini okoli 2,5 hektarja pogasili, pogorišče prekopali in zalili z vodo.

Ob 15.41 so v naselju Bašelj, občina Preddvor, gorele ciprese. Požar so pred prihodom gasilcev PGD Preddvor pogasili lastniki. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.33 je v naselju Trata ob Rudniškem jezeru v Kočevju gorela suha travnata površina. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini 300 kvadratnih metrov.

Ob 10.06 je v naselju Rožnik, občina Grosuplje, občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Škocjan so pogasili okoli en hektar travnate površine. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 10.48 sta na Igu zaradi nekontroliranega kurišča zagoreli trava in grmičevje. Gasilci PGD Ig so pogasili požar na površini okoli enega hektara.

Ob 11.08 je v naselju Laze nad Krko, občina Ivančna Gorica, občanu med požiganjem ogenj ušel izpod nadzora. Gasili so že domačini. Gasilci PGD Korinj in Zagradec na Dolenskem so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 11.59 je v naselju Podlesje, občina Kočevje, zagorel pašnik na površini okoli 9 hektarjev. Ogenj se je širil naprej v gozd. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje, Kočevska reka Morava in Šalka vas.

Ob 9.30 so na sipinah ob rudniškem jezeru v Kočevju gasilci PGD Šalka vas pogasili 8 mravljišč in dve drevesi, v katerih je še tlelo po nedavnem požaru.

Ob 12.47 je na Kališnikovemu trgu v Ljubljani gorela trava. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica. Zgorelo je okoli 10m kvadratnih metrov travnate površine.

Ob 13.12 je na pobočju šentviškega predora v Ljubljani gorelo v naravi. Požar podrasti in štorov na površini okoli 1500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana, PGD Šentvid in Podutik Glince.

Ob 15.13 je na Vidičevi ulici v Ljubljani gorela trava na površini okoli enega hektara. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so zaustavili širjenje požara, pogasili gorečo travo, požarišče prekopali in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 15.26 sta ob Srednjevaški ulici na Lavrici v občini Škofljica je goreli trava in veje. Gasilci PGD Lavrica so pogasili požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov.

Ob 15.29 so na Ljubljanski cesti v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili požar trave in podrasti na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 15.47 je na Ljubljanski cesti v Kočevju, znotraj industrijskega objekta LIK, gorela trava. Požar, ki je zajel okoli 100 kvadratnih metrov trave, so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 16.14 sta v Blatni Brezovici občina Vrhnika zagoreli trava in grmičevje na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Blatna Brezovica.

Ob 17.04 je v Želimljah, občina Škofljica, zaradi neprevidnosti pri kurjenju zagorelo v gozdu. Požar, ki je zajel okoli 300 kvadratnih metrov podrasti, so pogasili gasilci PGD Želimlje.

Ob 17.25 je v naselju Spodnja Slivnica, občina Grosuplje, zagorela trava na več lokacijah v skupni izmeri 3 hektarov. Požar so pogasili gasilci PGD Spodnja Slivnica, Št. Jurij in Šmarje - Sap.

Ob 17.56 so na Taborski cesti v Grosuplju ob železniški progi gasilci PGD Grosuplje pogasili dva požara trave in grmičevja na površini okoli 100kvadratnih metrov.

Ob 18.24 je na Trati v Kočevju gorela trava na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 19.41 sta v naselju Goriča vas, občina Ribnica, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Nemška vas in Goriča vas.

Ob 20.56 sta v naselju Žubejevo, občina Kamnik, gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kamnik in Sela pri Kamniku.

Ob 22.49 je v Ljubljani nad predorom Šentvid gorelo podrastje v gozdu. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana, PGD Podutik-Glince in Ljubljana-Šentvid. Gasilci so območje požar dodatno zalili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 13.35 je v naselju Hočko Pohorje, občina Hoče – Slivnica, zagorel travnik. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Hoče in Bohova so pogasili travniški požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.08 je pri naselju Vrtojba, občina Šempeter - Vrtojba, gorelo grmičevje in podrast na površini okoli 400 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Šempeter in JZ GRD GE Nova Gorica.

Ob 18.29 je pod naseljem Ozeljan, občina Nova Gorica, gorela podrast na površini okoli 500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE in PGD Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.46 je v bližini naselja Žaloviče, občina Šmarješke Toplice, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Šmarjeta so pogasili požar na površini okoli 1200 kvadratnih metrov.

Ob 13.30 je v bližini naselja Vrhovo pri Žužemberku, občina Žužemberk, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Žužemberk in Križi so pogasili požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov.

Ob 14.16 je bližini naselja Trnovec, občina Metlika, gorelo v gozdu. Gasilci PGD Metlika in Lokvica so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Ob 14.52 je bližini naselja Dolenja Stara vas, občina Šentjernej, gorelo v gozdu. Gasilci PGD Šentjernej in Dolenja Stara vas so pogasili kup gorečega odpadnega vejevja.

Ob 16.26 je v naselju Ogulin, občina Črnomelj, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Vinica so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 17.18 je v naselju Hrastovica, občina Mokronog-Trebelno, ob cesti gorela suha trava. Gasilci PGD Mokronog so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 9.34 je v Iga vasi, občina Loška dolina, gorela suha trava na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Iga vas.

Ob 9.42 je v naselju Slavinje, občina Postojna, gorela suha trava. Gasilci PGD Hruševje so požar na površini okoli petsto kvadratnih metrih pogasili in preventivno zalili z vodo.

Ob 15.43 je v Rečici, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava na površini okoli enega hektarja. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar in požarišče zalili z vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 11.56 je v Gorenjskem Vrhu, občina Zavrč, zagorela podrast v vinogradu. Ogenj se je razširil do bližnjega gozda, kjer je zgorelo še pet dreves. Požar na površini okoli enega hektarja so omejili in pogasili gasilci PGD Zavrč.

Ob 11.59 je ob Vodovi ulici na Ptuju gorela podrast ob gozdu. Gasilci PGD Ptuj so požar na manjši površini omejili in pogasili.

Ob 12.33 je v naselju Strmec, občina Videm, gorela podrast ob gozdu. Gasilci PGD Leskovec so požar na površini okoli pol hektarja omejili in pogasili.

Ob 14.35 je v Strajni, občina Podlehnik zagorela podrast ob gozdu. Gasilci PGD Podlehnik so požar na površini okoli 0,6 hektarja omejili in pogasili.

Ob 15.44 je v Krčevini pri Vurbergu, občina Ptuj, v gozdu zagorela podrast. Gasilci PGD Grajena so ogenj v velikosti enega hektarja omejili in pogasili.

Ob 16.53 je v Gorenjskem Vrhu, občina Zavrč, zagorela podrast pod cerkvijo. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so omejili in pogasili gasilci PGD Zavrč.

Ob 18.27 je v naselju Grlinci, občina Juršinci, zagorela podrast v gozdu. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Gabrnik.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.46 je v Šklendrovcu, občina Zagorje ob Savi, zagorelo v gozdu na težko dostopnem terenu. Gasilci PGD Zagorje mesto, Podkum, Padež, Loke gasijo in omejujejo širjenje požara. Gasilci PGD Trbovlje mesto preiskujejo območje požara tudi z dronom. Požar se širi še na območje občine Trbovlje. V kolikor gasilci zaradi nedostopnega terena ne bodo pogasili požara, bo v jutranjih urah z gašenjem priskočil na pomoč helikopter SV. Medtem bodo gasilsko požarno stražo izvajali gasilci PGD Podkum. Na kraj so bili napoteni policisti PP Trbovlje

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.25 so v Ledarski ulici v Ljubljani pod nadstrešnico zagoreli štirje komunalni zabojniki. Stanovalci so sami začeli gasiti požar, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 12.28 je na Bežigradu v Ljubljani gorelo v zabojniku za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.56 so na Mariborski cesti v Selnici ob Dravi gasilci PGD Selnica ob Dravi pogasili gorečo vsebino zabojnika za papir.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 9.53 so na gradbišču v Ulici Dušana Kvedra v Šentjurju poškodovali podzemne cevi. Zaradi suma na izpust plina so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Šentjur zavarovali območje ter nudili pomoč odgovorni osebi. Ugotovljeno je bilo, da je prišlo do poškodbe vodovoda. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 20.54 je bil v Zeleni ulici v Izoli v stanovanju vonj po plinu. Gasilci JZ GB Koper so pregledali prostore, najdeno poškodovano jeklenko za plin zaprli, odnesli ven, prezračili stanovanje in izmerili z eksplozimetrom prisotnost plinov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 12.00 so delavci med rekonstrukcijo lokalne ceste v naselju Šujica, občina Dobrova-Polhov Gradec naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta nemško minometno mino WGR 34, kalibra 81 mm iz obdobja 2. svetovne vojne odstranila in uničila na primernem kraju.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.27 so gasilci PGD Gorenje pri Zrečah v kraju Koroška vas na Pohorju, občina Zreče odstranili drevo, ki je ogrožalo bližnji stanovanjski objekt.

Ob 10.25 so v kraju Škalce, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Slovenske Konjice nudili pomoč reševalcem pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 7.45 se je v Pristavi na Mlaki, občina Tržič, občanka zaklenila v kopalnico. Ker so se pokvarila vrata je ostala zaprta v kopalnici. Gasilci PGD Križe so s pomočjo lestve skozi okno vstopili v stanovanje, popravili vrata in osebo rešili.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.59 so v naselju Dole pri Krašcah, občina Moravče, gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale s tehničnim posegom odprli garažna vrata in omogočili reševalcem NMP Domžale dostop do obnemogle osebe.

Ob 23.32 so na Kunaverjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe iz 3. nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.16 so v naselju Brezno, občina Podvelka, gasilci PGD Brezno Podvelka odstranili večje drevo, ki je ogrožalo stanovanjski objekt.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.28 je v Ulici Sallaumines v Trbovljah v dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so izklopili dvigalo in iz njega rešili osebo. Obveščen je bil serviser dvigal.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 14. marca 2022 na območju celotne države. Razglas velja za območja naravnega okolja brez snežne odeje.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti naravnega okolja je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.