Skoči do osrednje vsebine

Letošnji Mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji je namenjen glasovom za ukrepanje proti rasizmu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V središču letošnjega Mednarodnega dneva boja proti rasni diskriminaciji so glasovi za ukrepanje proti rasizmu, s poudarkom na varni udeležbi, svobodi izražanja in sodelovanju javnosti na vseh področjih odločanja za preprečevanje in boj proti rasni diskriminaciji. Odprava vseh oblik diskriminacije je tudi ena od prednostnih zunanjepolitičnih nalog Slovenije na področju človekovih pravic.
Simbolična fotografija silhuet ljudi, na sredini napis v angleščini Speak Up. #Fightracism

Speak Up. #FightRacism | Avtor: Organizacija združenih narodov

Mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji je tudi priložnost za naslavljanje diskriminacije zoper najbolj ranljive skupne prebivalstva. To je še posebej aktualno v luči razmer v Ukrajini. Vojaška agresija Ruske federacijo na Ukrajino je povzročila bežanje ljudi pred grozotami in posledicami vojne. Ravno slabe socialne in ekonomske razmere povečujejo nestrpnost v družbi in pogosto vodijo k rasizmu, rasni diskriminaciji in sovražnemu govoru.

Ključno sporočilo letošnjega mednarodnega dneva boja proti rasni diskriminaciji je zato poziv vsem ljudem, da nasprotujejo vsem oblikam rasne diskriminacije in zagotovijo varno okolje za vse, ki so aktivni na področju boja proti diskriminaciji. Strpnost in spoštovanje morata obstajati tako na ravni države kot tudi na ravni družbe in posameznikov, saj raznolikost krepi in bogati našo družbo.

Slovenija se bo v okviru mednarodnih organizacij še naprej zavzemala za uresničevanje mednarodnopravnih instrumentov za boj proti rasizmu, rasni diskriminaciji, ksenofobiji in drugim oblikam nestrpnosti. Konvencija o odpravi vseh oblik rasne diskriminacije pa predstavlja temeljno pravno podlago za boj proti vsem oblikam rasne diskriminacije.

Mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji, 21. marec, je bil razglašen leta 1966 kot odziv na dogodke iz leta 1960, ko je policija v Sharpevillu v Južnoafriški republiki ubila 69 oseb. Ranjenih pa je bilo več kot 300 oseb.