Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan o krepitvi sodelovanja z Diplomatsko akademijo na Dunaju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je v okviru obiska na Dunaju srečal z direktorjem dunajske Diplomatske akademije veleposlanikom dr. Emilom Brixom. Potrdila sta interes za okrepitev sodelovanja in razpravljala o načrtovanem obisku skupine slušateljev dunajske Diplomatske akademije na Diplomatski akademiji Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.
Državni sekretar dr. Raščan z direktorjem dunajske DIplomatske akademije

Državni sekretar dr. Raščan z direktorjem dunajske DIplomatske akademije | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Diplomatska akademija na Dunaju je najstarejša poklicna podiplomska šola za mednarodne študije na svetu, ki jo je leta 1754 ustanovila cesarica Marija Terezija. Od leta 1964 deluje kot neodvisna javna izobraževalna institucija. Njeno poslanstvo je zagotavljati nadarjenim podiplomskim študentom odlično znanje s področja mednarodnih odnosov, mednarodnega prava in prava EU, mednarodne ekonomije, svetovne zgodovine in jezikov ter jih tako pripraviti za opravljanje poklicev in vodilnih vlog v mednarodnih organizacijah, diplomaciji, gospodarstvu in drugje.

Na dunajski Diplomatski akademiji redno predavajo najvišji predstavniki Republike Slovenije, nazadnje v marcu tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je nagovoril dunajske diplomate in študente akademije ter imel z njimi pogovor z naslovom "Evropa. Od Zahodnega Balkana in naprej. Srednjeevropski pogled". Prav tako je Diplomatska akademija na Dunaju vseskozi bogatila znanje in diplomatske veščine številnih slovenskih diplomatov.

Državni sekretar dr. Raščan se je v okviru obiska na Dunaju v rezidenci veleposlanika Aleksandra Geržine srečal z nekaterimi nerezidenčnimi veleposlaniki akreditiranimi za Slovenijo z Dunaja, in sicer avstralskim veleposlanikom Richardom Traversom Sadleirjem, čilsko veleposlanico Belén Constanzo Sapag Muñoz de la Peño, jordansko veleposlanico Leeno Al-Hadid, maroškim veleposlanikom Azzeddinom Farhanejem, mehiškim veleposlanikom Luisom Javierjem Campuzano Piña in kuvajtskim namestnikom veleposlanika Abdallahom Al Obaidiem ter z norveško veleposlanico Kjersti Estresvaag Andersen. V pogovorih so poudarili potrebo po okrepitvi multilateralnega sodelovanja za mir in varnost v svetu ter izmenjali stališča glede aktualnih razmer v Ukrajini.