Skoči do osrednje vsebine

Minister na slovesni podelitvi odličij Zdravniške zbornice Slovenije podelil dve Hipokratovi priznanji

Minister Janez Poklukar je na današnji slovesni podelitvi odličij Zdravniške zbornice Slovenije podelil Hipokratovo priznanje prof. dr. Igorju Švabu, dr. med. za leto 2020 ter doc. dr. Dušanu Grošlju, dr. dent. med. za leto 2021.
Minister podeljuje priznanje 1
1 / 3

Hipokratovo priznanje, ki ga Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje že od leta 2002, je odličje za življenjsko delo na področju delovanja medicine. Odličje se podeli zaslužnim zdravnikom oziroma zdravnicam ali zobozdravnikom oziroma zobozdravnicam, članom oziroma članicam zbornice, ki so s svojim prizadevnim delovanjem še posebej zaznamovali slovensko medicino, krepili ugled zdravništva in zobozdravništva ter utrjevali stanovsko pripadnost.

Minister je ob podelitvi dejal: »Vsak izziv je hkrati tudi priložnost. Zadnji dve leti sta nas postavili pred veliko preizkušenj, pa vendar skušam nanju gledati tudi optimistično. V tej luči vidim, da je kriza dala slovenskemu zdravstvu priložnost, da se izkaže. In dokazali smo, da zmoremo resnično ogromno. V četrtem valu je slovensko zdravstvo zmoglo dvakrat toliko intenzivnih postelj na milijon prebivalcev, kot katerokoli drugo zdravstvo v Evropi. Tega ne bi zmogli brez neizmerne pripadnosti in zavzetosti vsakega posameznika.«

Prejemnik Hipokratovega priznanja za leto 2020, prof. dr. Igor Švab, dr. med., je odličje prejel za izjemno strokovno, organizacijsko in stanovsko delo na področju uveljavitve družinske medicine v Sloveniji in tujini ter bistven prispevek k ugledu slovenskega zdravništva. Je ustanovitelj Katedre za družinsko medicino Univerze v Ljubljani in ugleden član Evropske akademije znanosti in umetnosti. Je glavni urednik revije Zdravstveno varstvo in opravlja funkcijo predstojnika Katedre za družinsko medicino MF Ljubljana in dekana Medicinske fakultete v Ljubljani.

Doc. dr. Dušan Grošelj, dr. dent. med., prejemnik priznanja za leto 2021. Študiral je na Odseku za stomatologijo Medicinske fakultete v Ljubljani in kasneje deloval tudi kot klinični zobozdravnik v Centru za zobne bolezni Stomatološke klinike UKC. Je aktiven član številnih slovenskih in mednarodnih organizacij in društev, med drugimi tudi Sekcije za zobne bolezni in endodontijo SZD in Društva zobozdravstvenih delavcev Slovenije. Odličje za življenjsko delo je prejel za izjemen prispevek k ugledu in razvoju slovenskega zdravništva in zobozdravništva ter predano mentorsko delo.

Poleg obeh Hipokratovih priznanj je Zdravniška zbornica Slovenije za leti 2020 in 2021 podelila tudi 16 odličji izjemnim zdravnicam, zdravnikom, zobozdravnikom in zobozdravnicam, ki so se prav tako izkazali z izjemnim prispevkom pri uveljavljanju slovenskega zdravništva in zobozdravništva. Kot je poudaril minister Janez Poklukar: »S sodelovanjem, solidarnostjo in neizmerno potrpežljivostjo skupaj s sodelavci iz zdravstvene in babiške nege, tehniki, administrativnim osebjem in vsemi drugimi, ki sestavljajo mozaik zdravstva, naredite za bolnike vse, kar je v vaši moči. Verjemite, da je to cenjeno.«