Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje vodij veterinarskih služb v Bruslju od 28. do 29.3. 2022

Od 28. do 29. marca je v Bruslju potekalo zasedanje vodij veterinarskih služb (angleško Chief veterinary officers - CVO), ki se ga je udeležil tudi generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Matjaž Guček.
Generalni direktor Matjaž Guček na sestanku vodij veterinarskih služb

Generalni direktor Matjaž Guček | Avtor: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

1 / 2

Na dvodnevnem zasedanju, ki je po dolgem času potekalo v živo, je francosko predsedstvo na dnevni red uvrstilo naslednje vsebine:

  • priprava strategije cepljenja v boju proti aviarni influenci,
  • izmenjava izkušenj in dobrih praks na področju dobrobiti rejnih živali,
  • priprave na generalno zasedanje Evropske komisije za nadzor nad slinavko in parkljevko (angleško European Commission for the Control of Foot and Mouth Disease - EuFMD), kjer bo kot predstavnica srednjeevropske regije potrjena Slovenija (Matjaž Guček), sodelovanje z Mednarodno organizacijo za zdravje živali,
  • ukrajinska kriza,
  • uporaba umetne inteligence pri pregledu živali po zakolu,
  • mobilne klavnice.

Generalni direktor uprave se je 30. 3. 2022 udeležil konference v organizaciji Evropske zveze za zdravje in sanitarno varnost živali  (francosko Fédération Européenne pour la Santé Animale et la Sécurité Sanitaire - FESASS). Na konferenci so bili obravnavani odnosi s tretjimi državami. Predvsem je bilo izpostavljeno vprašanje kako zagotoviti, da bodo naši evropski standardi spoštovani pri uvozu in priznani pri izvozu. Na konferenci so sodelovali predstavniki združenja rejcev živali, direktorji veterinarskih služb držav članic EU in predstavniki Evropske Komisije.