Skoči do osrednje vsebine

Vojaški muzej pripravlja okroglo mizo o Ukrajini

V okviru akcije slovenskih muzejev in galerij Naprej v preteklost Vojaški muzej Slovenske vojske jutri v mariborski Kadetnici pripravlja okroglo mizo o vojaškozgodovinskem okvirju in aktualnih razmerah v Ukrajini. Na današnji novinarski konferenci je načelnik muzeja podpolkovnik mag. Zvezdan Marković predstavil delovanje in poslanstvo muzeja.

Vojaški muzej Slovenske vojske se je 1. julija 2004 preoblikoval iz Centra za vojaškozgodovinsko dejavnost, danes pa deluje pod okriljem lani junija ustanovljene Uprave za vojaško dediščino.

Poslanstvo Vojaškega muzeja Slovenske vojske je izvajanje državne javne službe muzejev, ki zajema skrb za nacionalno pomembne zbirke, strokovno pomoč zasebnim lastnikom nacionalnega bogastva ter razvoj stroke in strokovnega dela s premično kulturno dediščino – varovanje premične kulturne dediščine.

Pripravljajo stalne in tematske razstave. Stalne so na ogled v mariborski Kadetnici, osredotočene so na osamosvojitev Slovenije in slovensko vojaško tradicijo, s tematskimi pa Vojaški muzej gostuje tako doma kot v tujini. Zelo dobro sodelujejo tudi s Parkom vojaške zgodovine Pivka.

Na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo si lahko pogledate posnetek spletne novinarske konference o delovanju in poslanstvu Vojaškega muzeja Slovenske vojske.

Načelnik muzeja med novinarsko konferenco sedi za mizo. Za njim sta zastavi Slovenije in EU ter moder pano ministrstva

Načelnik muzeja podpolkovnik mag. Zvezdan Marković | Avtor: Ministrstvo za obrambo