Skoči do osrednje vsebine

8. april je svetovni dan Romov

Danes Romi po vsem svetu praznujejo svoj dan, ki je bil izbran na njihovem prvem svetovnem kongresu leta 1971 v Londonu.
Modra in zelena poteza s čopičem, ki predstavljata romsko zastavo, z rdečim kolesom v sredini in napisom International Romani Day. April 8

Svetovni dan Romov – 8. april | Avtor: Shutterstock.com / Chaplia Varoslav

V današnji družbi, ki je izpostavljen različnim izzivom, je še toliko bolj pomembna skrb za kulturno bogastvo vseh, ki živijo na območju Republike Slovenije ter integracija posameznikov v družbo in njihovo aktivno vključevanje v kulturno udejstvovanje. Spoštovanje etnične, kulturne in jezikovne identitete vsakega posameznika je vrlina demokratične družbe in pogoj za ustvarjanje ozračja strpnosti in duhovnega bogatenja družbe.

Veseli nas, da v Sloveniji deluje veliko nevladnih organizacij, ki skrbijo za družbeni položaj Romov in Rominj, za živost, razvoj in promocijo njihove kulture, jezika in identitete. Ministrstvo za kulturo bo tudi v prihodnje ustvarjalo pogoje, da pripadniki romske skupnosti lahko izražajo, ohranjajo in razvijajo svojo identiteto in kulturo.

Spoštovane pripadnice in pripadniki romske skupnosti, iskrene čestitke ob vašem prazniku.