Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. aprila 2022

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.34 je na severnem pobočju Rašice, občina Vodice, v gozdu gorski kolesar trčil v drevo in obležal nezavesten. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana in Kamnik ter člani Enote prvih posredovalcev Vodice so ga na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.27 so v Gradiški turi pri Vipavi na Otmarjevi poti opazili negibno plezalko, ki visi na vrvi. Aktivirani so bili reševalci GRS Tolmin skupina Ajdovščina, GRS Ljubljana in helikopter Slovenske vojske. Ob prihodu na kraj dogodka so ugotovili, da je plezalka podlegla poškodbam. Člani GRS Tolmin in GRS Ljubljana so ponesrečeno plezalko skupaj s soprogom z vrvno tehniko spustili do primernega mesta, kjer ju je prevzela posadka helikopterja Slovenske vojske in reševalcev letalcev ter ju prepeljala v dolino. Vzroke nesreče preiskuje Policija.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 8.40 je v Ulici Nikola tesla v Domžalah na gradbišču delovni stroj zadel delavca in ga poškodoval po glavi. Reševalci NMP Domžale so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.41 je v Čepovanu, občina Nova Gorica, pri opravljanju dela moški padel z višine okoli 3 metrov in se poškodoval. Na kraju dogodka so reševalci NMP Zdravstveni dom (ZD) Nova Gorica. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 19.01 so na Češnjici v Železnikih gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Železniki nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri oskrbi obolele osebe, ki so jo nato reševalci prepeljali na zdravljenje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 20.47 je na avtocesti iz smeri Šentilja proti Mariboru pred počivališčem Spodnje Dobrenje, občina Pesnica, voznik z kombiniranim vozilom zapeljal iz vozišča. V nesreči je bilo poškodovanih šest oseb, eno osebo so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Pesnica reševali iz zverižene pločevine. Reševalci NMP Maribor so poškodovane osebe prepeljali v UKC Maribor na zdravljenje.

Izpostava Postojna

Ob 20.25 je na Partizanski cesti v Sežani, zdrsnil motorist. Gasilci ZGRS Sežana so izvajali požarno in naletno varovanje, razsvetlili kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana. Poškodovani motorist je bil prepeljan na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 12.11 sta v ulici Lackove čete na Ptuju trčili osebi vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP oskrbeli poškodovano osebo, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine.

Ob 15.07 sta na Zagrebški cesti na Ptuju trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Ptuj so počistili iztekle tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 17.08 je v naselju Gmajna, občina Krško, prišlo do požara na gospodarskem objektu. Posredovali so gasilci PGE Krško, PGD Smednik in Raka, ki so zavarovali kraj dogodka, pogasili objekt in rešili več glav živine. Objekt, kmetijska mehanizacija in orodje so uničeni. Obveščene so bile pristojne službe. Na gasilski straži so ostali PGD Raka in Smednik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.31 so se v ulici Cesta Goriške fronte v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter–Vrtojba, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so pregledali dimnik s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 13.57 je v naselju Zgornje Sečovo v občini Rogaška Slatina gorela gozdna podrast in gozd. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, Rogaška Slatina in PGD Sv. Florjan so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar na površini okoli 3 hektare. Gasilci PGS Steklarna Rogaška Slatina so ostali na požarni straži.

Izpostava Kranj

Ob 23.07 so na Poti v Goropeke v Žireh, gasilci PGD Brekovice, Dobračeva in Žiri pogasili manjši požar v naravi.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.53 so na Cesti na Vrh v občini Škofljica, gasilci PGD Vrh nad Želimljami, pogasili manjši požar v naravi.

Ob 21.29 so v naselju Čušperk, občina Grosuplje, gasilci PGD Čušperk in Račna, v bližini železniške proge, pogasili približno hektar gorečega podrastja .

Izpostava Novo mesto

Ob 12.50 je pri naselju Vranoviči, občina Črnomelj, ob železnici gorela suha trava. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Vranoviči.

Ob 15.35 je ob Pot v gaj v Novem mestu gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov.

Ob 18.54 je pri naselju Mihovica, občina Šentjernej, gorela suha trava. Požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Šentjernej.

Ob 19.50 je v ulici Ob Težki vodi, občina Novo mesto, gorela suha trava. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Izpostava Ptuj

Ob 15.56 so pri Ulici Jožefe Lackove na Ptuju na travniku ob gozdu zagorele bale slame. Gasilci PGD Ptuj so pogasili 9 gorečih bal, omejili požar ter s traktorjem preventivno prekopali požarišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.48 je v naselju Lom, občina Mežica, gorel travnik ter del gozda. Gasilci PGD Mežica, PGD Črna na Koroškem in PGD Prevalje so požar v velikosti 400 kvadratnih metrov pogasili ter območje prekopali in zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 21.19 so v Šmihelu v Novem mestu goreli trije komunalni zabojniki. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar. Zabojniki so uničeni.

Ob 21.48 sta v Šmihelu v Novem mestu gorela dva komunalna zabojnika. Požar, v katerem sta bila zabojnika uničena, so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 12.32 so v objektu na Delavski cesti v Kranju stanovalci zaznali vonj po plinu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so na kraju ugotovili prisotnost strupenih in nevarnih plinov, odklopili elektriko, evakuirali prisotne, zavarovali okolico in prezračili prostore. V nadaljevanju pregleda objekta so v prisotnosti odgovorne osebe ugotovili vzrok, od kje prihaja plin, ter ga s tehnično pomočjo odpravili.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.07 je ob cesti Metlika - Novo mesto pri naselju Vinja vas, občina Novo mesto, na parkirišču iz tovornega vozila iztekla nafta. Gasilci GRC Novo mesto so iz rezervoarja pretočili 20 litrov nafte ter z absorbentom posuli in razmastili razlito nafto na parkirišču.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.47 sta v Grgarju, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za odstranitev Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS), odstranila na varno neeksplodirana ubojna sredstva v skupni masi 9,18 kg. Vse najdbe izvirajo iz obdobja prve svetovne vojne  in so avstrijskega in italijanskega porekla.

Ob 18.32 sta v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, pripadnika Državne enote za odstranjevanje NUS, odstranila na varno neeksplodirane ubojna sredstva v skupni masi 14,1 Kg. Vse najdbe izvirajo iz obdobja prve svetovne vojne in so avstrijskega porekla.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 17.21 je v Podgorici, občina Sevnica, krajan padel po gozdnati strmini in obtičal v globeli. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so ga s pomočjo vrvne tehnike rešili iz trideset metrske globeli. Reševalci NMP Sevnica so ga na kraju ustrezno oskrbeli in ga napotili v domačo oskrbo.

Ob 21.46 so v Brezovici v Podbočju, občina Krško, posredovali gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, kjer so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 0.11 je na Kidričevi cesti v Kranju v stanovanju iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Ob 18.52 je na Trati, občina Škofja Loka, v okvarjenem dvigalu stanovanjskega objekta ostala oseba. Gasilci PGD Trata so jo s tehničnim posegom rešili, dvigalo pa do serviserjevega pregleda odklopili iz obratovanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.33 so v Veliki Ligojni, občina Vrhnika, na cesti Ligojna - Horjul, gasilci PGD Ligojna, s cestišča ostranili podrto drevo, ga razžagali in očistili cestišče.

Ob 19.45 so na Tržaški cesti v Ljubljani, posredovali gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, kjer se je oseba zaprla na balkon. Gasilci so tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili  vstop v stanovanje ter odprli vrata balkona.

 Izpostava Nova Gorica

Ob 20.17 so v ulici Brdo v Bovcu našli na tleh ležečo neodzivno osebo. Gasilci PGD Bovec so osebo pospremili do doma.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

OPOZORILO 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

 

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/