Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. aprila 2022.

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 19.21 so na Alpski cesti v Radovljici gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Lesce odstranili transparent, ki je ogrožal mimoidoče.

Izpostava Maribor

Ob 17.32 je v naselju Zgornji Duplek v občini Duplek drevo ogrožalo stanovanjsko hišo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Dvorjane so drevo obrezali in razžagali.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.26 je veter podrl drevo čez cesto v naselju Lokavci, občina Gornja Radgona. Drevo so razžagali in odstranili gasilci PGD Gornja Radgona.

Izpostava Ptuj

Ob 18.24 je v naselju Njiverce, očina Kidričevo, drevo nevarno viselo nad cesto. Gasilci PGD Talum so drevo razžagali in odstranili.

Ob 18.42 so v naselju Pušenci, občina Ormož, gasilci PGD Ormož na stanovanjski stavbi prekrili okoli 10 kvadratnih metrov odkrite strehe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.34 je v naselju Golavabuka, občina Slovenj Gradec, močan veter na stanovanjskem objektu odkril folijo s strehe. Gasilci PGD Golavabuka so prekrili del strehe.

Ob 19.43 je na Kozjem vrhu, občina Radlje ob Dravi, močan veter razkril dele streh gospodarskega in stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Brezno in Ožbalt so s folijo zasilno pokrili poškodovani strehi. Zaradi vetra se bo sanacija nadaljevala v soboto.

Ob 22.27 se je na lokalno cesto na Muškem polju, občina Muta, podrlo drevo. Odstranil ga je upravljalec ceste.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Novo mesto

Ob 7.33 so pri naselju Dolenji Radenci, občina Črnomelj, gasilci PGD Črnomelj na reki Kolpi s čolnom iskali pogrešano osebo. Pogrešane osebe niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.06 so na cesti Podčetrtek–Pristava pri Mestinju, pred Sodno vasjo, občina Podčetrtek, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Podčetrtek so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so eno osebo prepeljali na preventivni pregled v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 10.51 so v naselju Pirešica v občini Velenje trčili osebni in tovorno vozilo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine z vpojnimi sredstvi, očistili cestišče, nudili pomoč pri odstranjevanju vozil in usmerjali promet. Poškodovanih ni bilo.

Ob 15.31 je v Belovem v občini Laško osebno vozilo zapeljalo s ceste v potok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s pomočjo dvigala vozilo odstranili iz potoka, v potok namestili pivnike in lovilna črevesa. Reševalni Nujne medicinske pomoči (NMP) Hrastnik so oskrbeli eno poškodovano osebo in jo odpeljali v bolnišnico.

Ob 17.08 so na Cesti Janeza Cvirna v Celju trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, posipali razlite motorne tekočine z vpojnimi sredstvi, odklopili akumulatorje in očistili cestišče. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.04 je na avtocesti Vrhnika–Ljubljana, naselje Sinja Gorica, občina Vrhnika, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Posredovali so gasilci PGD Stara Vrhnika, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter počistili cestišče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 10.26 sta v naselju Radomlje v občini Domžale trčila motorist in kolesar, pri čemer se je motorist poškodoval. Gasilci Centra zaščite in reševanja (CZR) Domžale so zavarovala kraj dogodka in nudili pomoč ter oskrbo poškodovanega do prihoda reševalcev NMP.

Ob 21.17 je na lokalni cesti Komenda–Tunjice v občini Kamnik dostavno vozilo zapeljalo s ceste, se zaletelo v drevo in obstalo med drevesom in lovsko prežo. Gasilci PGD Kamnik in Moste so po iskanju kraja nesreče, kraj dogodka zavarovali in razsvetljevali, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji, s tehničnim posegom s pomočjo avtodvigala rešili zagozdeno vozilo ter počistili kraj nesreče. Voznika in sovoznika so policisti našli na domačem naslovu. Enega od udeležencev, ki se je poškodoval, so reševalci NMP Kamnik oskrbeli in odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 18.03 sta v naselju Devina, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posipali iztekle tekočine na cestišču, vozila premaknili s ceste ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ene poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.59 je v naselju Sela pri Volčah, občina Tolmin, osebno vozilo zapeljalo na bok. V nesreči se ni nihče poškodoval. Gasilci PGD Tolmin so nevtralizirali razlite tekočine, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji in postavili vozilo na kolesa.

Ob 17.43 je na cesti Idrsko–Tolmin, občina Kobarid, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se obrnilo na streho. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGD Kobarid so odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP in policistom. Poškodovanec je bil prepeljan v SB Izola.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 8.40 se je pod vodstvom Policije nadaljevalo iskanje osebe na območju Bleda, pogrešane od 4.aprila 2022. Posredovali so vodniki reševalnih psov Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), Skupina za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (KZS) in Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Gorenjske regije, Podvodna reševalna služba Bled, gasilci PGD Bled, Mlino, Ribno, Zasip, Selo in Rečica. Pogrešano osebo so našli mrtvo.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 7.19 je na Gmajni, občina Krško, na pogorišču včerajšnjega požara na gospodarskem objektu, ponovno zagorelo seno in pogoreli gradbeni material. Gasilci PGE Krško in PGD Smednik so požar pogasili. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Smednik.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.56 je v Plešičevi ulici v Ljubljani na balkonu stanovanja gorel inventar. Požar, ki so ga pričeli gasiti lastniki so dokončno pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana. Ena oseba, ki je pred prihodom gasilcev gasila požar, se je nadihala dima. Gasilci so ji nudili prvo pomoč s kisikom do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.46 je na Glavnem trgu v Mariboru v stanovanju stanovanjskega bloka prišlo do požara na elektro napeljavi plinskega grelnika vode. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-mesto so pogasili požar, prezračili prostore ter zaprli dovod plina do stanovanja.

Ob 19.38 so se v naselju Zgornje Gradišče, občina Šentilj, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Paloma - Sladki vrh so pogasili požar, pregledali okolico dimnika in ga očistili. Lastnikom pa svetovali obisk dimnikarske službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.43 je v naselju Turnišče v istoimenski občini prišlo do notranjega požara v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Turnišče so pogasili požar, prezračili in pregledali prostore ter nudili prvo pomoč osebi, ki se je opekla, do prihoda reševalcev NMP Lendava.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.21 so v naselju Dobindol, občina Dolenjske Toplice, ob vikendu gorela drva. Požar se je razširil na ostrešje in notranjost objekta. Gasilci PGD Dobindol, Dolenjske Toplice, Podturn, Soteska in Uršna sela so pogasili požar, razkrili del ostrešja, iznesli ožgane predmete in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 10.55 je v naselju Topolc, občina Ilirska Bistrica, gorela drvarnica. Do prihoda gasilcev je lastnik že sam pogasil požar. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so kraj dogodka pregledali s termovizijsko kamero ter z vodo ohladili drva. Zgorelo je okoli en kubični meter drv.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 6.49 je na Delavski cesti v Slovenskih Konjicah v podjetju zagorel delovni stroj. Požar so pogasili zaposleni, gasilci PGD Slovenske Konjice pa so pregledali prostore.

Ob 22.52 je v naselju Globoče v občini Vojnik zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Vojnik so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. Osebno vozilo je v celoti uničeno.

Izpostava Koper

Ob 20.02 se je na Železniški postaji v naselju Dol, občina Koper, kadilo iz vagona naloženega s premogom. Gasilci JZ GB Koper in PGD Dol so vagon zalili z vodo in nato s termovizijsko kamero preverili temperaturo, ki pa ni bila več visoka in nevarna za požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.30 je na avtocesti od Logatca proti Vrhniki na Verdu, občina Vrhnika, zagorelo tovorno vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana, PGD Stara Vrhnika, Dolnji Logatec, Verd in Vrhnika. V požaru je bila uničena prikolica in inventar. O dogodku je bila obveščena policija in dars.

Izpostava Maribor

Ob 21.05 je v Ulici Pariške komune v Mariboru zagorelo osebno vozilo. Do prihoda gasilcev JZ GB Maribor je požar začel gasiti občan, gasilci pa so zavarovali kraj dogodka, požar dokončno pogasili in odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.36 je na cesti Ajdovščina–Col, občina Ajdovščina, zagorel avtodom. Voznik je požar sam gasil, delo pa so končali gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Ajdovščina. Zagorelo je pri motorju vozila. Večja gmotna škoda ni nastala.

Ob 22.32 je v ulici Polje v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, gorelo osebno vozilo. Požar, ki je zajel motorni del, so pogasili gasilci PGD Šempeter in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.40 je v Paki pri Velenju v občini Velenje gorela podrast v gozdu. Gasilci PGD Šalek so pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.51 je  pred vasjo Rajndol v občini Kočevje, na travniku gorel zlomljen drog elektro napeljave. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 18.06 je pri železniški postaji v Kočevju gorela trava na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Kočevje so požar pogasili.

Ob 18.52 je zagorelo ob železniški progi na dveh lokacijah nasproti čistilne naprave v Grosupljem. Gasilci PGD Veliko Mlačevo, Malo Mlačevo, Gatina in Zagradec pri Grosupljem so pogasili dva požara v velikosti okoli dvesto kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 14.11 je v Kamniški grabi v Kamnici, občina Maribor, gorela gozdna podrast, na površini okoli 6000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.29 je ob cesti Turnišče–Nedelica, občina Turnišče, zagorela trava na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Turnišče in Nedelica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.14 je na območju Lukežičev v občini Renče-Vogrsko gorelo robidovje na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Renče – Vogrsko in JZ GRD GE Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 17.28 je pri naselju Hruševje v občini Postojna v bližini avtoceste gorela zaraščena površina na površini okoli 7500 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Hruševje so požar pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 15.32 je v naselju Stogovci, občina Majšperk, zagorela podrast ob gozdu. Požar v izmeri okoli 50 kvadratnih metrov so skupaj z občani pogasili gasilci PGD Ptujska Gora.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.29 se je v naselju Brdinje, občina Ravne na Koroškem, zaradi vetra podrlo drevo na električni vodnik in zagorelo. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne in PGD Kotlje so gorečo drevo pogasili. Dežurni delavci Elektra Celje so pred tem izklopili električno energijo.

Ob 18.13 je v Vuzenici v istoimenski občini močan veter podrl drevo na električne vodnike. Zaradi pretrganega vodnika je zagorela podrast v izmeri okoli 100 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Vuzenica so požar pogasili, prekopali območje ter razžagali podrto drevo. Elektro vodnike so popravili dežurni delavci Elektra Celje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 21.01 je na avtocesti med izvozom in uvozom Ljubljana Šentjakob, v smeri Ljubljane, osebno vozilo povozilo jekleno palico, ki je predrla rezervoar za gorivo. Gasilci CZR Domžale in GB Ljubljana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, iz rezervoarja izčrpali preostalo gorivo, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli izteklo gorivo in z tesnilno maso zasilno začepili luknjo na rezervoarju. Za onesnaženo cestišče so poskrbeli delavci Direkcije za avtoceste republike Slovenije (DARS)-a.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.27 je občan v gozdu v bližini naselja Volče v občini Tolmin naletel na več kosov ubojnih sredstev, v skupni masi 75,61 kilogramov. Najdbe, avstrijske, italijanske in francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne so na varno odstranili pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

Ob 14.53 je v bližini naselja Plave, občina Kanal ob Soči, občan v gozdu našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila dve topovski granati, kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne in topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 5,5 kilograma, francoske izdelave prav tako iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.59 je občan v bližini kraja Batuje, občina Ajdovščina, v reki Vipavi našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato, mase 7 kilogramov, kalibra 75 milimetrov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Trbovlje

Ob 20.57 je na Keršičevi cesti v Trbovljah, prišlo do porušitve pomožnega objekta. Na kraju so posredovali gasilci PGD Trbovlje mesto, ki so zavarovali kraj dogodka ter preventivno pregledali okolico in ruševine.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 00.50 so na Šenbriški cesti v Velenju, gasilci PGD Velenje, dvignili občana s tal in ga posadili na posteljo.

Izpostava Kranj

Ob 7.22 so na Cesti Franceta Prešerna na Jesenicah gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice s tehničnim posegom rešili tri ujete osebe iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.25 je iztekala voda v večstanovanjski hiši ob Rožanski ulici v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter ugotovili, da teče voda iz gibljive dotrajane cevi iz bojlerja. Gasilci so zaprli ventil ter preprečili izterjanje.

Izpostava Maribor

Ob 16.20 je v Cankarjevi ulici v Mariboru z večstanovanjskega objeta visel del žleba in ogrožal mimoidoče. Gasilci JZ GB Maribor so pritrdili žleb ob streho in obvestilu upravitelja stavbe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.30 so v naselju Kokolajnščak, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, gasilci PGD Gornja Radgona odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje bo v soboto proti poldnevu ob prehodu hladne fronte predvsem pod Karavankami in ponekod v severovzhodni Sloveniji severni veter lahko presegal hitrost 70 km/h.

Sunki burje na Primorskem bodo popoldne in zvečer na izpostavljenih legah dosegli hitrost okoli 100 km/h.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/