Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. aprila 2022.

Močan veter

Tekom včerajšnjega dne je Slovenijo zajela hladna fronta, zaradi katere je nastal močan veter, dež in sneženje. Zabeleženih je bilo 43 dogodkov v 26 občinah. Skupaj je bilo aktiviranih 24 prostovoljnih gasilskih društev in štiri poklicne enote. Gasilci so posredovali zaradi podrtih drogov telekomunikacij in podrtih dreves na vozišča, elektro drogove in na stanovanjske objekte. Prekrivali so strehe na raznih objektih, zaradi sneženja in padavin so tudi prečrpavali meteorno vodo iz objektov. V Kranju in Jezerskem pa sta zaradi snežnih razmer osebni vozili zdrsnili z vozišča.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 12.50 je ob Župančičevi ulici v Ljubljani na delovišču delavec padel z gradbenega odra. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.23 sta v naselju Bukošek, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z absorbenti posuli po vozišču razlitih motornih tekočin. V nesreči poškodovano osebo so v Splošno bolnišnico (SB) Krško prepeljali reševalci NMP Brežice.

Izpostava Koper

Ob 14.55 je na cesti Strunjan–Valeta, občina Piran, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in s pomočjo tehničnega posega iz vozila izvlekli poškodovano osebo, katero so reševalci Prehospitalna enota obala oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 12.21 je na avtocesti pred izvozom Kranj zahod v smeri Jesenic v Kranju osebno vozilo zaradi mokrega vozišča zdrsnilo v obcestni jarek. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP Kranj so na kraju oskrbeli poškodovano osebo. Dežurni delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a) so vozilo izvlekli in postavili nazaj na vozišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.03 sta v bližini naselja Medvedjek, občina Trebnje, na avtocesti trčili osebni vozili. Pri tem se je eno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trebnje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, namestili pivnike in nudili pomoč pri odstranjevanju posledic nesreče dežurnim delavcem cestnega podjetja. V nesreči štiri poškodovane osebe so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Zdravstveni dom (ZD) Trebnje reševalci NMP Trebnje.

Ob 13.31 je na avtocesti med priključkoma Novo mesto vzhod in Novo mesto zahod, občina Novo mesto, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju preventivno pregledali v nesreči udeleženi osebi, vendar nadaljnje zdravniške pomoči nista potrebovala.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.17 so se v Ulici osvobodilne fronte v Radečah vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Radeče so pogasili požar, pregledali dimnik in prostore s termovizijsko kamero.

Ob 18.40 je v Šaranovičevi ulici v Celju zagorelo na balkonu večstanovanjske stavbe. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so pogasili požar, odstranili zgorele stvari, umaknili štiri osebe na varno, prezračili in s termovizijsko kamero pregledali stanovanje.

Izpostava Koper

Ob 6.13 je v Gasilski ulici v Kopru v spalnici stanovanja gorela vzmetnica. Pred prihodom gasilcev JZ GB Koper so požar v večji meri pogasili občani. Gasilci so odnesli vzmetnico na prosto, jo zalili z vodo, prezračili prostore in opravili strokovni ogled stanovanja.

Izpostava Kranj

Ob 11.44 so se v naselju Bistrica pri Tržiču, občina Tržič, vnele saje v dimniku večstanovanjske hiše. Dimnikar je pogasil goreče saje pred prihodom gasilcev PGD Bistrica pri Tržiču, ki so okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero in preverili prisotnost nevarnih plinov.

Ob 11.57 so se v naselju Trstenik, občina Kranj, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Požar je ugasnil že pred prihodom gasilcev GARS Kranj, ki so nato pregledali dimnik s termovizijsko kamero, preverili prostore z detektorjem za monoksid, očistili vrhnji del dimnika in lastniku prepovedali nadaljnje kurjenje do prihoda pristojne dimnikarske službe.

Ob 16.10 so se v naselju Goriče, občina Kranj, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj in PGD Goriče so goreče saje pogasili, delno očistili dimnik, počakali, da se je ohladil, okolico pregledali s termovizijsko kamero, preverili morebitno prisotnost nevarnih plinov in lastniku prepovedali nadaljnje kurjenje do prihoda pristojne dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.42 so se v naselju Gradež v občini Velike Lašče vnele saje v dimniški tuljavi v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Velike Lašče in Turjak so počakali do izgoretja saj, iznesli žerjavico, pregledali dimnik in prostore s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 18.44 so se v naselju Gabernik, občina Slovenska Bistrica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zgornja Polskava so objekt varovali do izgoretja saj in do nadaljnjega odsvetovali kurjenje v peči.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.29 so v naselju Kapca, občina Lendava, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lendava in Kot so požar pogasili. Obveščena je bila pristojna dimnikarska služba, ki je dimnik očistila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.47 so se v naselju Vrhpolje, občina Vipava, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Vrhpolje.

Izpostava Ptuj

Ob 10.04 so se v naselju Pongrce, občina Kidričevo, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar v dimniku je ugasnil že pred prihodom gasilcev PGD Šikole in Talum, ki so nato dimnik očistili, s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo in okolico. Gasilci so lastniku odsvetovali nadaljnjo kurjenje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 0.48 je zagorel odpadni material na deponiji železniških pragov pri vojašnici na Teharjah, občina Celje. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so požar salonitnih plošč in gumijastih blokov za železniške prehode pogasili in prekopali. S termovizijsko kamero so pregledali še okolico. Na kraju je bila prisotna Policija.

Ob 10.52 je v naselju Bezovje, občina Šentjur, gorelo v naravi. Gasilci PGD Šentjur in Lokarje so pogasili požar, pregledali požarišče in okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.47 je v bližini Trate I v Kočevju gorel kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 18.39 je zagorel lesen električni drog v Gornji Ložinah v občini Kočevje. Gasilci PGD Ložine so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurne službe Elektra in pogasili drog.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.30 je v ulici Stara cesta v Straži gorel kup odpadnega vejevja. Požar so pogasili gasilci PGD Vavta vas.

Ob 23.10 so v Zagorici pri Velikem Gabru, občina Trebnje, goreli odpadki na divjem odlagališču. Gasilci PGD Veliki Gaber in Zagorica so pogasili komunalne odpadke in avtomobilske dele na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 21.24 je na Pokopališki cesti v Radečah zagorela vsebina dveh zabojnikov za komunalne odpadke. Gasilci PGD Radeče so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.49 je na Ljubljanski cesti v Grosupljem gorelo pet zabojnikov za biološke odpadke, embalažo, steklo in papir. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje. Uničenih je vseh pet zabojnikov, tri pa so rešili pred požarom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.27 je v Mančah, občina Vipava, gorelo v zabojnikih za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Vipava.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.25 je v Spodnji Rečici v občini Laško prišlo do manjšega onesnaženja potoka Rečica. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so v vodo postavili vpojna sredstva, kraj dogodka zavarovali in pregledali. Izvor onesnaženja ni bil najden. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 11.26 je med naseljem Planina in Postojno, občina Postojna, ob magistralni cesti občan naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta najdeno topovsko granato jugoslovanske izdelave iz obdobja po 1. svetovni vojni uničila na kraju. O najdbi in uničenju so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.33 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili devet oseb.

Izpostava Kranj

Ob 9.40 se je v ulici Trata v Gorenji vasi, občina Gorenja vas–Poljane, pri padcu v stanovanju poškodovala starejša invalidna oseba. Gasilci PGD Gorenja vas so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe in zamenjali ključavnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.00 so v Kunaverjevi ulici v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili sedem ujetih oseb in dvigalo izklopili iz delovanja.

Izpostava Maribor

Ob 13.24 so v Zgornjih Verjanah, občina Sveta Trojica, gasilci PGD Sveta Trojica nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.06 se je v Trstenjakovi ulici v Murski Soboti pregrevala peč v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Murska Sobota so iz peči iznesli goreči material in pogasil, izpustili paro iz peči in pregledali okolico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.19 so na Javorniku v Ravnah na Koroškem gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.00 je na Partizanski cesti v Trbovljah z višine okoli 2,5 metrov s stanovanjskega bloka odpadla cementna plošča in poškodovala parkirano vozilo. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka in z bloka odstranili še ostali del poškodovanega ometa.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/