Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. aprila 2022

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.37 je v Serdici občina Rogašovci prišlo do pomora petih čebeljih družin. Obveščene so bile pristojne dežurne službe.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.24 sta na območju planine Golobar v občini Bovec pohodnika zašla s poti. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec so nepoškodovana pohodnika našli na neprehodnem terenu in ju pospremili v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.53 sta v Veliki Pirešici v občini Žalec trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP), nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovano osebo in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 18.27 sta v kraju Cerovec pod Bočem, občina Rogaška Slatina, trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč policistom. Reševalci NMP so tri poškodovane osebe oskrbeli in dve prepeljali v SB Celje.

Ob 18.34 sta v Bevčah v občini Velenje trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Velenje, ki so poškodovanega motorista oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 7.52 se je na Golniku, občina Kranj, prevrnilo vozilo in ob vozišču obstalo na strehi. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na vozišče. O prometni nesreči so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj in reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.20 sta na križišču Šmartinske ceste in Kolinske ulice v Ljubljan trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopi akumulatorja na vozilih in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. V nesreči se je poškodovala ena osebo, katero so reševalci NMP Ljubljana oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 14.15 sta na Ptuju čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovancem.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.23 je v naselju Ojstrica, občina Dravograd, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek in se prevrnilo na streho. Gasilci KGZ Ravne so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa ter počistili iztekle tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 12.24 je na Smrekarjevi ulici v Ljubljani, na prehodu čez železniško progo, vlak povozil osebo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. Oseba je preminula. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.25 so v naselju Zgornji Tuštanj, občina Moravče, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Moravče in Vrhpolje so pregledali objekt in nadzorovali izgorevanje saj. Materialna škoda ni nastala.

Ob 21.37 so v Klečah pri Dolu, občina Dol pri Ljubljani, zagorele saje v dimniški tuljavi v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Dol pri Ljubljani so z gasilnikom na prah pogasili ogenj, očistili tuljavo ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.35 je v Gradišču pri Vipavi, občina Vipava, zagorel kokošnjak ter manjši skedenj, v katerem je bilo več bal sena. Gasilci PGD Vipava so požar pogasili in prekopali bale sena. V požaru kokošnjaka so poginile kokoši.

Izpostava Ptuj

Ob 21.24 se je na Dornavski cesti na Ptuju močno iskrilo iz napeljave elektroenergetskega voda. Gasilci PGD Ptuj so razsvetlili in zavarovali kraj dogodka, napako na daljnovodu pa je odpravil dežurni delavec Elektro Maribor.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.41 je ob Poti na jez v Radečah gorela suha trava. Gasilci PGD Radeče in Jagnjenica so požar omejili in pogasili.

Ob 17.37 je na Zdraviliški cesti v Rimskih Toplicah, občina Laško, zagorela suha trava. Gasilci PGD Rimske Toplice in Laško so pogasili in omejili požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov.

Izpostava Koper

Ob 16.08 je pri kurjenju v Predloki, občina Koper, ogenj ušel izpod nadzora in se približal stanovanjski hiši. Še pred prihodom gasilcev Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Osp so stanovalci sami pričeli z gašenjem. Gasilci so pogasili živo mejo in palete na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.47 je v campu Dragočajna, občina Medvode, gorel kup listja. Gasilci PGD Smlednik so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.45 je ob reki Muri v bližini naselja Mele, občina Gornja Radgona, zagorela suha trava in podrastje na površini okoli 1,5 hektara. Požar so pogasili gasilci PGD Mele.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.01 je na regionalni cesti Podnanos–Razdrto, pri odcepu ceste za Nanos, občina Vipava, tlelo podrastje. Gasilci PGD Podnanos so pogasili tleče podrastje na površini okoli 150 kvadratnih metrov.

Ob 22.03 so v naselju Snežeče, občina Brda, gasilci PGD Dobrovo pogasili manjše opuščeno gorišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.03 je v naselju Kamnje, občina Šentrupert, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Šentrupert so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 18.55 je v vasi Brežec pri Divači občanu kurjenje ušlo izpod nadzora. Gasilci PGD Divača, Senožeče in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) so pogasili požar trave in grmovja na površini okoli 0,5 hektara.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.42 je v Spodnji Rečici, občina Laško, iz tovornega vozila iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka in z vpojnimi sredstvi očistili onesnaženje.

Izpostava Kranj

Ob 16.46 je na glavni cesti Kranj–Šenčur–Brnik, občina Šenčur, iz vozila iztekalo motorno olje. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so zavarovali onesnažen del vozišča, preprečili nadaljnje iztekanje olja iz motorja, identificirali tekočino in jo posuli z vpojnim sredstvom v dolžini okoli 80 metrov. O razlitju so bili obveščeni delavci Cestnega podjetja (CP) Kranj in policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.46 so v Prapretnem, občina Šentjur, gasilci PGD Planina nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe. Reševalci NMP Celje so osebo odpeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 8.38 je v stanovanjskem objektu na Cesti 1. maja na Jesenicah starejša oseba padla in se poškodovala. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop reševalcem NMP Jesenice. Reševalci so jo na kraju oskrbeli, gasilci pa so jim nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

Ob 17.02 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz pokvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.29 so na Ljubljanski cesti v Kočevju gasilci PGD Kočevje nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.01 je na Marnem v občini Hrastnik močan sunek vetra razkril del gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Marno so objekt začasno prekrili s folijo ter podprli del objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/