Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. aprila 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.09 se je na Prisojniku, občina Kranjska Gora, zaplezal planinec. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora, GRS Kranj in združena ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) so nepoškodovanega planinca s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v dolino.

Ob 20.51 sta se na Komni, občina Bohinj, izgubila dva tuja planinca. Reševalci GRS Bohinj so ju našli ter ju varno pospremili do koče.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.35 se je na pristajališču za jadralne padalce Lijak, občina Nova Gorica, poškodoval jadralni padalec. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica so ga na kraju oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Nova Gorica v Šempeter pri Gorici.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 12.06 se je v Topolah, občina Rogaška Slatina, zgodila delovna nesreča s traktorsko kosilnico, pri čemer se je poškodovala ena oseba. Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina, ki so zavarovali kraj nesreče, nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda ekipe reševalcev ter jim nudili pomoč pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so poškodovanega na kraju oskrbeli ter prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 9.55 je v gozdu nad Adergasom, občina Cerklje na Gorenjskem, delavca poškodoval hlod. Gorski reševalci GRS Kranj in združena ekipa HNMP-GRZS so poškodovanega na kraju oskrbeli in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.46 si je na Lackovi ulici v Radljah ob Dravi, občina Radlje ob Dravi, občan pri delu z žago poškodoval roko. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanca na kraju oskrbeli. Helikopter Slovenske vojske v spremstvu ekipe HNMP Maribor so osebo prepeljali v UKC Maribor. Posredovali so tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radlje ob Dravi, ki so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter pomagali reševalcem ZRCK pri prenosu osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.36 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik poletela v Idrijo, od koder so odpeljali obolelo osebo na zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.54 je v kraju Bele Vode, občina Šoštanj, voznik osebnega vozila med vožnjo povozil osebo, ki je ostala ujeta pod vozilom. Posredovali so gasilci PGD Velenje, zavarovali kraj nesreče, stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom vozilo dvignili ter osebo potegnili izpod vozila. Gasilci so prav tako nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri oskrbi in reanimaciji poškodovane osebe, ki je na kraju podlegla poškodbam.

Izpostava Kranj

Ob 17.27 se je v Podljubelju, občina Tržič, v prometni nesreči z motociklom poškodoval motorist. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj nezgode, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, pomagali pri nalaganju motorja na vlečno službo ter očistili cestišče. Reševalcem NMP so pomagali pri oskrbi ponesrečenca ter prenosu do reševalnega vozila. Gasilci PGD Bistrica so v kampu Podljubelj zavarovali kraj pristanka helikopterja Slovenske vojske, s katerim je posadka v spremstvu ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) ponesrečenca prepeljala v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.33 sta na cesti Ljubljana–Ribnica pri Turjaku, občina Velike Lašče, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ribnica so na enem vozilu opravili tehnični poseg in rešili osebo iz vozila. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci.

Ob 17.44 je v Iški Loki, občina Ig, prišlo do nesreče, v kateri je traktorist povozil otroka. Gasilci PGD Iška Loka so nudili pomoč pri oživljanju  do prihoda ljubljanskih reševalcev. Otrok je umrl na kraju nesreče.

Ob 17.56 je na cesti pri Gradišču v občini Škofljica prišlo do nalet treh osebnih vozil. Poškodovana je bila ena oseba, ki so jo oskrbeli ljubljanski reševalci. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so odklopili akumulator na vozilu ter cestišče posuli z vpojnim sredstvom.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.17 sta v Šmartnem pri Slovenj Gradcu v občini Slovenj Gradec na regionalni cesti trčila motorist in osebno vozilo. Pri trčenju je motorist padel in se poškodoval. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem in odklopili akumulator. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovanca na kraju oskrbeli in ga prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 11. uri je v Vrečarjevi ulici na Škofljici, na nezavarovanem železniškem prehodu vlak trčil v osebno vozilo s priklopnikom. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj, odklopili akumulator in sanirali razlite tekočine. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 17.49 je v Papirniški ulici v Krškem v zaklonišču gorel odpadni material. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so ogenj pogasili, pregledali prostor s termovizijsko kamero in ga prezračili. 

Izpostava Ljubljana

Ob 19.15 so v Livarski ulici v Ivančni Gorici gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Ivančna Gorica. Dimniško tuljavo so ohladili in očistili ter pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.36 je v Bazoviški ulici v Novi Gorici ob garaži zagorela okenska roleta ter razni predmeti v neposredni okolici. Ogenj so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in gasilci PGD Nova Gorica.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 14.35 je v naselju Piršenbreg, občina Brežice, gorela travnata površina. Gasilci PGD Globoko in Dečno selo so požar na površini okoli treh hektarjev pogasili. Dežurni Elektra Celje so bili obveščeni o pogašenem električnem drogu, za katerega obstaja nevarnost da se podre.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.38 so ob Dolgem mostu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili manjši travniški požar.

Ob 11.24 je v naselju Kalce, občina Logatec, krajanu pri kurjenju v naravi ogenj ušel izpod nadzora v bližnji gozd. Gasilci PGD Gorenji Logatec so požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 11.59 je ob potoku Pšata v Mengšu gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Mengeš, Topole in Loka pri Mengšu

Ob 14.08 so na Betettovi cesti v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana pogasili nenadzorovano kurišče.

Ob 14.30 je v Paradišču, občina Grosuplje, gorelo ob robu gozda. Gasilci PGD Šmarje-Sap so manjši požar pogasili.

Ob 15.21 so v Stari Cerkvi, občina Kočevje, gasilci PGD Stara Cerkev, pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Izpostava Postojna

Ob 15.32 je blizu naselja Velika Bukovica, občina Ilirska Bistrica, v gozdu gorela podrast. Gasilci PGD Ilirska Bistrica  so pogasili požar na površini enega hektarja ter požarišče obilno zalili z vodo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 23.23 se je v Rozmanovi ulici v Novem mestu v prostorih knjižnice sprožil alarm za ogljikov monoksid. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so na kraju izmerili povišano vrednost, zato so prezračili prostore in ponastavili centralo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 14.16  je na cesti Naklo–Bistrica, občina Naklo, iz avtodoma iztekalo gorivo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj izlitja in posuli cestišče z vpojnim sredstvom.

Ob 16.35 je bil na Kranjski cesti v Šenčurju na parkirišču razlit bencin. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so z vpojnim sredstvom posuli onesnaženje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.38 je na cesti ob Sori, občina Medvode, iz osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci GB Ljubljana so posuli cestišče z vpojnimi sredstvi.

Ob 16.01 so na Režiški cesti v Logatcu gasilci PGD Dolnji Logatec očistili oljni madež v velikosti 5 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.16 so v Tolminu, delavci pri gradbenih delih naleteli na italijansko topovsko granato kalibra 149 mm in mase 36 kg. Najdbo, ki izvira iz obdobja I. svetovne vojne sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 23.53 je v Vojkovi ulici v Celju zaradi počene cevi iztekala voda v stanovanju. Gasilci PGE Celje so zaprli vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Koper

Ob 9.03 je na cesti med Strunjanom in Valeto, občina Piran,  nalomljena veja ovirala promet. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so vejo odstranili z drevesa, jo razžagali in umaknili iz cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 6.00 so na Trati v Gorenji vasi, občina Gorenja vas–Poljane, gasilci PGD Gorenja vas s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP Škofja Loka dostop do obolele osebe.

Ob 20.24 sta v objektu na Cesti maršala Tita na Jesenicah dve osebi ostali ujeti v kabini okvarjenega dvigala. S tehničnim posegom so ju rešili gasilci GARS Jesenice

Izpostava Maribor

Ob 8.42 je na Pušnikovi ulici, občina Maribor, v stanovanju padla oseba. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata in svojcem omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 17:02 je na gozdni cesti od naselja Pekre proti Hotelu Bellevue na Pohorju, občina Maribor, padlo drevo na cestišče in oviralo promet. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, kateri so drevo razrezali in odstrani s cestišča.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.24 so v naselju Glavabuka, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Slovenj Gradec, nudili pomoč z avto lestvijo pri prekrivanju strehe s folijo, ki jo je razkril veter.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.20 so na Kešetovem v Trbovljah, gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom rešili otroka iz zaklenjenega vozila.

Ob 20.34 so na Trgu Revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom rešili tri osebe iz kabine pokvarjenega dvigala in o okvari obvestili vzdrževalca.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/