Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. aprila 2022

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 19.25 je v podjetju Acroni v naselju Slovenski Javornik, občina Jesenice, delavcu stisnilo prste na roki. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice so ga oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.31 se je na Izlakah v občini Zagorje ob Savi pripetila delovna nesreča s smrtnim izidom, v kateri se je prevrnil delovni stroj. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zagorje ob Savi in Izlake so traktor naslonjen na drevesa varovali pred nadaljnjim zdrsom proti naselju hiš. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.48 je dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala obolelo osebo iz Idrije v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 18.22 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe HNMP Brnik poletel v Idrijo, od koder so v UKC Ljubljana prepeljali obolelo osebo.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 13.41 je v naselju Dobrna potekala iskalna akcija pogrešane osebe. Gasilci PGD Dobrna so nudili pomoč Policiji in Lovskemu društvu Dobrna pri iskanju, vendar pogrešane osebe niso našli. Iskalna akcija se bo po potrebi nadaljevala tekom jutrišnjega dne.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 13.57 je na Mlaki pri Kočevju prišlo do trka motorista in traktorja. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka in cestišče posuli z absorbentom. V nesreči sta bila poškodovani dve osebi, katere so oskrbeli kočevski reševalci.

Izpostava Maribor

Ob 5.59 v Tratah, občina Šentilj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.13 se je na Dolgi njivi, občina Kanal, prevrnilo osebno vozilo in obstalo na cestišču. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji, nevtralizirali razlite tekočine, odklopili akumulator in postavili vozilo na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.01 je v naselju Štefan pri Trebnjem, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo s ceste, podrlo ograjo in reklamni drog ter se zaletelo v oporni zid. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi, ki so ju na kraju oskrbeli reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Trebnje in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, izvlekli eno osebo iz vozila, pomagali reševalcem pri oskrbi in imobilizaciji ponesrečene osebe ter odklopili akumulator. Za odstranitev posledice prometne nesreče bodo poskrbeli dežurni delavci Komunale Trebnje.

Izpostava Postojna

Ob 13.05 se je ponesrečil motorist ne cesti med Kozino in Petrinjami v občini Hrpelje-Kozina. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč motoristu pred prihodom reševalcem NMP, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanca, ki so ga prepeljali na zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.13 se je na cesti Slovenj Gradec–Ravne na Koroškem na Vrhah v občini Slovenj Gradec osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenj Gradec in gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe, skupaj z delavci cestnega podjetja sanirali razlite motorne tekočine ter postavili vozilo na kolesa. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so eno poškodovano osebo prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 8.30 je na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah tlelo listje v jašku za meteorno vodo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so listje pogasili z vodo ter kletne prostore pregledali s termovizijsko kamero in merilcem plinov.

Ob 19.15 je na Smledniški cesti v Kranju zagorel nadstrešek pri stanovanjski hiši. Pred prihodom gasilcev so sosedi pogasili požar. Gasilci GARS Kranj in PGD Kranj Primskovo so okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 17.41 se je smodila pozabljena hrana na štedilniku v stanovanju na Ferkovi ulici v Mariboru. Na klice sosedov se v zaklenjenem stanovanju ni nihče odzival. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje, starejšega stanovalca odpeljali iz objekta, odstranili hrano s štedilnika ter prezračili stanovanje in stanovanjski blok.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.11 je nad halo Tivoli v Ljubljani v gozdu zagorel zapuščen moped. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili. Na kraju je bila policija.

Ob 23.56 je na Celovški cesti v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Vižmarje-Brod in GB Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.23 je v naselju Ložnica pri Žalcu v občini Žalec gorela travnata površina. Gasilci PGD Ložnica pri Žalcu so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov.

Izpostava Koper

Ob 20.36 je v Dekanih, občina Koper, občan neprijavljeno kontrolirano kuril. Na kraj dogodka so bili napoteni gasilci JZ GB Koper, ki so kurišče pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 18.41 je na Jesenicah v gozdu gorelo listje in podrast na okoli 1500 kvadratnih metrih. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.05 sta v bližini Štajerske ceste v Ljubljani ob železniški progi Ljubljana – Kamnik goreli trava in podrast. Požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 13.29 je v naselju Pristava pri Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, gorela travna površina. Gasilci PGD Višnja Gora in Kriška vas so pogasili okoli 500 kvadratnih metrov suhe trave ter podrasti.

Ob 17.00 je na območju proti Martinj hribu v občini Logatec gorela podrast in vejevje v gozdu na površini okoli 2,5 hektara. Požar so omejili in pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec, Gorenji Logatec, Hotedršica in Rovte.

Izpostava Maribor

Ob 5.45 je zagorela je suha trava in podrast na površini okoli 200 kvadratnih metrov, ogenj pa je nato zajel tudi leseno vrtno uto, velikosti 5 x 5 metrov, v kateri se je nahajalo razno vrtno orodje, material in plinska jeklenka. Požar so gasilci lokalizirali in nato pogasili. Ogenj je vrtno uto z orodjem v celoti uničil, plinsko jeklenko pa so ustrezno ohladili.

Ob 16.35 je zagorelo ob avtocestnem razcepu Dragučova v občini Pesnica. Požar so pogasili gasilci PGD Pernica in Pesnica. Zgorelo je okoli 150 kvadratnih metrov suhe trave.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.44 je med naseljem Stomaž in zaselkom Bratini, občina Ajdovščina, pri spomladanskem čiščenju suhe travnate površine ogenj ušel nadzoru. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.56 je pri naselju Stan, občina Mirna, gorel gozd. Požar na površini okoli 2,5 hektarja so pogasili gasilci PGD Mirna, Volčje Njive in Ševnica.

Ob 19.24 je v ulici Pod Trško goro v Novem mestu gorelo drevo pred hišo. Požar so pogasili domačini in gasilci GRC Novo mesto.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.34 je v parku Kardeljeva ploščad v Ljubljani gorela vsebina manjšega kovinskega koša za smeti. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili, škoda na košu ni nastala.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.26 je v ulici Moša Pijade v Črnomlju gorel koš za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 8.48 je na parkirišču v Strunjanu iz osebnega vozila v okvari izteklo okoli 10 litrov goriva. Gasilci JZ GB Koper so onesnaženje posuli z vpojnim sredstvom in ga očistili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.01 je v industrijskem objektu na Ravnah na Koroškem iz delovnega stroja iztekalo hidravlično olje. Oljni madež v dolžini enega kilometra so z vpojnimi sredstvi sanirali gasilci KGZ Ravne na Koroškem.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.04 so na območju Biljenskih gričev, občina Šempeter-Vrtojba, pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila v ustrezno skladišče 2 topovski granati in minometno mino skupne mase 45,775 kilogramov. Nevarne najdbe so italijanske izdelave iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne.

Ob 9.15 so na območju naselja Vinišče, občina Renče-Vogrsko, pri zemeljskih delih naleteli na več neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila 5 topovskih granat v skupni teži 41,5 kilograma. Nevarne najdbe avstrijskega in italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne, so do uničenja shranili v ustreznem skladišču.

Ob 12.33 so na območju Cesta na Čukljo v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, pri zemeljskih delih naleteli na večje število neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili 11 nevarnih najdb avstrijskega in italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne, v skupni masi 25,85 kilogramov. Do uničenja sta jih shranila v ustrezno skladišče.

Ob 13.26 so pri naselju Bukovica, občina Renče-Vogrsko, med zemeljskimi deli na polju naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije, ki sta odstranila 5 neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 34,5 kg. Nevarne najdbe avstrijske in italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne sta do uničenja shranila v primernem skladišču.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 17.56 so na Ulici Tončka Dežmana v Kranju, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem do stanovalca.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.35 so na Hladilniški poti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v četrtem nadstropju večstanovanjske stavbe in svojcem omogočili dostop do obolele osebe, ki se je zaklenila v stanovanje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.09 so posredovali gasilci PGD Murska Sobota na Lendavski ulici v Murski Soboti, kjer so izčrpali okoli 50 kubičnih metrov vode iz strojnice stanovanjskega bloka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/