Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. aprila 2022

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.27 se je v naselju Brezovica pri Ljubljani, občina Brezovica, na gozdni poti pri padcu poškodoval kolesar. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Brezovica pri Ljubljani so mu nudili pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) in jim pomagali pri prenosu poškodovanca v reševalno vozilo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 15.50 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z medicinsko ekipo na krovu prepeljala obolelo osebo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v Splošno bolnico (SB) Izola. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so v Izoli zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Ob 20.22 je v pastirskem naselju Velika Planina, občina Kamnik, občanka težko dihala zaradi alergijske reakcije. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik so obolelo osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino, kje so jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Kamnik.

Ob 21.21 so na Slovenski cesti v Mengšu gasilci PGD Mengeš nudili pomoč pri reanimaciji dva meseca starega dojenčka. Dojenček je bil že pri zavesti pred prihodom gasilcev, ki so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč otroku in materi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Reševalci NMP so otroka in mater dokončno oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.26 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu poletela v Idrijo, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.15 sta v Črnovi v občini Velenje trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili dve ukleščeni osebi, nudili pomoč reševalcem NMP, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah, odklopili akumulatorja, vozilo umaknili na rob ceste in čistili cestišče. Reševalci NMP Velenje in Celje so oskrbeli tri poškodovane osebe in jih odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.05 so na avtocesti Ljubljana Center proti Ljubljana Rudnik verižno trčila štiri osebna vozila. Poškodovanih oseb ni bilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in na enem vozilu odklopili akumulator.

Ob 15.31 sta na lokalni cesti med Obršami in Zlatim Poljem, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Blagovica so zavarovali kraj dogodka in na vozilih odklopili akumulatorja. Dve osebi sta se poškodovali. Oskrbeli so ju reševalci NMP.

Ob 16.08 je v naselju Lupinica, občin Šmartno pri Litiji, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in opravili ogled. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 21.40 sta v naselju Kozjak nad Pesnico, občina Kungota, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in osvetljevali kraj dogodka. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo reševalci NMP Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.18 sta na avtocesti med priključkom Trebnje vzhod in priključkom Mirna Peč v smeri Novega mesta, občina Trebnje, trčili osebni vozili. V trčenju se je eno od vozil prevrnilo na bok. Gasilci PGD Trebnje in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali in osvetlili kraj dogodka, iz prevrnjenega vozila rešili osebo, odklopili akumulatorja na vozilih ter nudili pomoč pri prenosu dveh poškodovanih oseb reševalcem nujne medicinske pomoči Trebnje in Novo mesto, ki so oba poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Novo mesto. Za odstranitev posledic prometne nesreče bodo poskrbeli dežurni delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a).

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.54 je v Topolah, občina Rogaška Slatina, zagorel leseni drog električne napeljave. Gasilci PGD Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj ter pregledali okolico. Prisoten je bil dežurni delavec elektro podjetja.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.26 je v Zagradcu pri Grosupljem, občina Grosuplje, stanovalec požigal osje gnezdo v strehi stanovanjske hiše. Pri tem je zagorel leseni del ostrešja, vendar ga je stanovalec v začetni fazi pogasil. Gasilci so streho pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 13.04 je v podjetju na Tržaški cesti v Mariboru zaradi napake na električni napeljavi zagorelo pri delovnem stroju za sestavljanje kolesarskih baterij.

Ogenj je še pred prihodom gasilcev ugasnil. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Razvanje so prostor pregledali s termovizijsko kamero, opravili meritev prisotnosti nevarnih plinov in prezračili prostore.

Ob 14.11 se je v Regentovi ulici v Mariboru kadilo iz stanovanja stanovanjskega bloka. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor. S tehničnim posegom so odprli vrata v stanovanje, odstavili hrano s štedilnika in prezračili prostore.

Ob 19.44 je na Pobreški cesti v Mariboru v objektu gorela manjša količina smeti. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor – Studenci so požar pogasili in nato prezračili prostore objekta.

Ob 20.24 so se v naselju Ugovec, občina Oplotnica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Oplotnica so počakali do izgoretja saj, nato pa okolico dimne cevi pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.05 je v osnovni šoli v Podnanosu, občina Vipava, zagorela električna napeljava, pri čemer se je kadilo iz vtičnice. Gasilca PGD Podnanos sta pregledala vtičnico. Zagorelo napeljavo bo zamenjal hišnik.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 2.27 je v Seči, občina Piran, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje.

Ob 5.00 je nad bencinskim servisom v Jagodju, občina Izola, zagorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so pogasili požar osebnega vozila.

Izpostava Trbovlje

OB 12.53 so se na Trgu borcev NOB v Hrastniku vžgali komunalni odpadki v smetarskem tovornjaku. Gasilci PGD Hrastnik so požar pogasili in preventivno pregledali odlagališče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 01.10 je na Polulah v Celju zagorelo drevo. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Zagrad-Pečovnik.

Izpostava Koper

Ob 14.37 sta v Loki, občina Koper, ob železniški progi gorela trava in grmičevje. Požar na površini 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi.

Ob 14.36 je med Dekani in Rižano, občina Koper, zagorelo v naravi na dveh lokacijah ob železniški progi. Pogorelo je okoli 4000 kvadratnih metrov grmičevja, trave in robidovja. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper ter PGD Dekani, Osp in Hrvatini.

Ob 15.32 sta pri vasi Žgani, občina Koper, ob železniški progi na dveh lokacijah gorela trava in grmičevje na skupni površini okoli 100 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.03 sta v bližini naselja Blatna Brezovica v občini Vrhnika gorela nasad borovnic in grmičevje. Gasilci PGD Blatna Brezovica so pogasili požar.

Ob 15.21 sta ob železniški progi Borovnica–Verd, občina Borovnica, goreli trava in podrast. Gasilci so pogasili požar na površini 15 kvadratnih metrov.

Ob 17.02 sta v bližini ceste na Ugar v občini Ribnica gorela trava in grmičevje. Gasilci PGD Ribnica so pogasili požar na površini enega hektara.

Ob 17.43 je v naselju Kuželj, občina Kostel, gorela trava, požar pa se je razširil na lesen elektro drog. Gasilci PGD Vas-Fara so požar pogasili. Na kraju je bila dežurna elektro služba.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.08 je pri naselju Knežina, občina Črnomelj, gorelo ob robu gozda. Gasilci PGD Dragatuš so pogasili goreče odpadno pohištvo na deponiji na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 14.50 sta pred naseljem Lipovec, občina Semič, gorela grmovje in suha trava. Gasilci PGD Kot-Brezje so pogasili požar na površini okoli dveh hektarjev.

Ob 20.08 so na Prapreški poti na Otočcu, občina Novo mesto, na divjem odlagališču gorele smeti. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec.

Ob 20.46 sta v naselju Potok, občina Straža, v gozdu goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Vavta vas.

Izpostava Postojna

Ob 13.25 je v bližini naselja Gorjansko, občina Komen, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so požar zaraščajoče površine okoli polovice hektarja pogasili ter požarišče preventivno zalili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Trbovlje

Ob 22.51 je v ulici Kešetovo v Trbovljah gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci PGD Trbovlje mesto so pogasili požar in pred požarom zavarovali v bližini parkirana vozila.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 18.24 se je v Prevalah v Trzinu v podjetju med čiščenjem komore delavec zastrupil s klorom. Delavca, ki se je nadihala hlapov, so oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana reševalci NMP Domžale. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so prostore pregledali in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

 

Ob 16.19 je bilo v obrobnem kanalu reke Rižane pod Dekani, občina Koper, opaženo onesnaženje vode. Obveščene so bile pristojne službe. Ugotovljeno je bilo, da se je na platoju gradbišča drugega tira nad Dekani pojavil izvir, ki izpira lapor v kanal in tako pride do obrobnega kanala reke Rižane. Delavci so naredili preusmeritev toka.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.35 je v Martinučih, občina Renče - Vogrsko, ob cesti občan naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno ročno bombo, mase 0,28 kilograma, nemške izdelave iz 1. svetovne vojne.

Ob 17.30 je v Tolminu ob reki Soči občan naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za NUS Severnoprimorske regije sta najdeno ročno bombo mase 0,52 kilogramov, italijanske izdelave iz 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.56 so v naselju Zavrate, občina Radeče, gasilci PGD Radeče nudili pomoč reševalcem NMP Laško pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Osebo so reševalci prepeljali v SB Celje.

Ob 17.06 je v Štorah v podjetju prišlo do okvare črpalk hladilnega sistema v valjarni. Gasilci PGD Štore so izčrpali vodo s pomočjo črpalk. Vzdrževalec v podjetju bo odpravil napako.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.00 so na Viški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop policistom in reševalcem NMP Ljubljana. V stanovanju so našli več dni mrtvo pogrešano osebo.

Ob 19.57 so v naselju Količevo, občina Domžale, gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebo do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.48 se je nad lokalno cesto Poganci–Stranska vas, občina Novo mesto, nagnilo večje drevo in se obesilo na elektro vodnike. Gasilci GRC Novo mesto so s pomočjo avtodvigala drevo umaknili z vodnikov, ga razžagali ter počistili cestišče. Dežurni delavci Elektro so odklopili elektriko in poskrbeli za poškodovane elektro vodnike.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/