Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. aprila 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Postojna

Ob 13.52 si je pri sestopu s Snežnika, občina Ilirska Bistrica, planinka poškodovala nogo. Poškodovano planinko so oskrbeli mimoidoči in jo prenesli do planinske koče, kjer je počakala na helikopterski prevoz. Poletel je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik z letalcem reševalcem Gorske reševalne službe (GRS) Kranj in poškodovanko prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 17.00 se je na območju občine Cerklje na Gorenjskem pod vodstvom Policije pričelo iskanje pogrešane osebe. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerklje na Gorenjskem, Spodnji Brnik - Vopovlje, Zgornji Brnik, Zalog pri Cerkljah in vodniki z iskalnimi psi Skupine iskalnih psov Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS) – Skupina 4, Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) – Gorenjska 1 so pregledovali območje pod Krvavcem. Osebe niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.26 je v naselju Dol pod Gojko, občina Vojnik, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in postavili vozilo na kolesa. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 20.01 se je v kraju Bezina, občina Slovenske Konjice, v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo, nudili pomoč reševalcem NMP in posuli cestišče z absorbentom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.28 je na cesti Žabže – Laharn, občina Cerkno, prišlo do trka dveh vozil. Ni poškodovanih oseb. Gasilci iz PGD Idrija in Cerkno so zavarovali kraj nesreče do prihoda policije.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.42 je pri naselju Dolnji Kot, občina Žužemberk, osebno vozilo zapeljalo s ceste po brežini proti reki Krki. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator in pomagali avto vleki pri nalaganju poškodovanega avtomobila. Poškodovana voznica je bila že pred prihodom gasilcev odpeljana v bolnišnico.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 13.34 je na Jezerski cesti v Kranju zagorela sončna elektrarna na strehi gospodarskega poslopja. Ogenj so pogasili gasilci Gasilsko reševalna službe (GARS) Kranj, PGD Kranj Primskovo in Britof.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.38 je v naselju Nemška vas, občina Ribnica, zagorel skedenj na opuščeni kmetiji. Gasilci PGD Ribnica, Nemška vas, Goriča vas, Prigorica, Lipovec in Dolenja vas so požar, ki je uničil v celoti skedenj v velikosti okoli 15 x 10 metrov, pogasili, obvarovali objekte v neposredni bližini, s pomočjo bagra prekopali požarišče in dodatno pogasili žarišča. Zaradi varnosti je dežurni delavec elektro podjetja izklopil elektriko glavnega električnega voda, ki poteka v bližini objekta. Brez električne energije je ostala polovica naselja Nemške vasi. Na kraju so bili preventivno tudi reševalci NMP Ribnica. Na kraju je ostala gasilska straža iz PGD Nemška vas.

Ob 18.00 je na Tomačevski cesti v Ljubljani ob stanovanjski hiši gorel pomožni objekt velikosti 13 x 3 metre. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Tomačevo-Jarše so požar pogasili. Objekt je uničen.

Ob 22.19 so v naselju Željne v občini Kočevje zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šalka vas so požar pogasili z gasilnikom na prah ter iznesli žerjavico. Odsvetovali so kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 23.38 je v Podgorski ulici v Kočevju zagorelo v kletnih prostorih bloka. Gasilci PGD Kočevje so požar pogasili ter prezračili in opravili pregled objekta. Dve osebi sta se nadihali dima in so ju oskrbeli reševalci NMP Kočevje. Na lokaciji je bil tudi delavec elektra, ki je odklopil elektriko ter uredil varno delovanje razsvetljave na hodnikih.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.59 so se v naselju Lokve, občina Črnomelj, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Črnomelj so s termovizijsko kamero pregledali objekt in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ptuj

Ob 20.36 so se v naselju Bukovci, občina Markovci, v dimniku stanovanjske hiše vnele saje. Gasilci PGD Bukovci so dimniško tuljavo in okolico pregledali s termovizijsko kamero, očistili dimnik ter stanovalcem odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.17 je na Kamniški cesti v Domžalah gorelo osebno vozilo. Občani so vozilo pogasili že pred prihodom gasilcev Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, ki so nato vozilo dodatno zalili z vodo in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.45 je ob cesti Štrekljevec – Jugorje, pod vasjo Brezova Reber, občina Semič, gorel parkiran tovornjak s čebeljimi panji. Gasilci PGD Štrekljevec, Gradnik in Semič so požar pogasili. Požar je uničil tovorno vozilo in vse naložene čebelje panje s čebelami. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 17.18 je na avtocestnem počivališču Dravsko polje – Sever, občina Hajdina, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj in Hajdina so požar pogasili. Poškodovanih ni bilo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 0.30 je na Cesti v Lokrovec v Celju ob pešpoti zagorela suha trava. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGE Celje.

Ob 10.03 je v naselju Pernovo v občini Žalec zagorelo ob robu mešanega gozda. Gasilci PGD Velika Pirešica, Zavrh pri Galiciji in Ponikva pri Žalcu so zavarovali kraj dogodka, lokalizirali in pogasili požar. Pogorelo je 20 x 50 metrov mešanega gozda.

Izpostava Koper

Ob 10.54 je v naselju Seča v občini Koper občanu ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Sečovlje so požar trave in grmičevja na površini okoli 2000 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.26 je pri mekinjskem pokopališču v Mekinjah, občina Kamnik, zagorela trava in odvrženo listje. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Kamnik. 

Ob 15.10 je na Topolu, občina Medvode, na travniku nenadzorovano gorel kup vejevja. Gasilci PGD Sora so varovali travnik dokler kup ni dogorel, nato so pogorišče zalili z vodo.

Ob 17.42 je v Karunovi ulici v Ljubljani na vrtu ob muzeju gorel kompostnik. Gasilci GB Ljubljana so kompostnik pogasili in kompost prekopali.

Izpostava Maribor

Ob 14.32 je v Čadramu v občini Oplotnica zagorela živa meja iz cipres. Gasilci PGD Oplotnica so ogenj, ki je uničil 5 metrov žive meje, pogasili in očistili cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 11.58 je med Gorjanskim in Ivanjim Gradom v občini Komen gorela trava in grmičevje na površini okoli enega hektarja. Požar so pogasili gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana.

Ob 13.36 je pri naselju Marof, občina Cerknica, zagorela suha trava. Gasilci PGD Cerknica so požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov pogasili in dodatno zalili.

Ob 14.45 so pri naselju Koseze v občini Ilirska Bistrica na dveh lokacijah, skupne površine okoli 400 kvadratnih metrov, goreli trava, večja količina odpadnega sena in zeleni odrez. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar in izdatno zalili z vodo požarišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 8.35 so na Trgu Miloša Zidanška v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avtolestve odstranili strešnike in opeko dimnika, ki so ogrožali mimoidoče.

Ob 13.57 so v naselju Šomat, občina Šentilj, gasilci PGD Paloma Sladki Vrh s cestišča odstranili dve podrti drevesi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/