Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs je podal kazensko ovadbo zoper fizično in pravno osebo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes v izjavi za javnost povedal, da je na Specializirano državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper eno fizično in eno pravno osebo.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, stoji za govornico pred modrim panojem z napisom Ministrstvo za notranje zadeve. Desno sta zastavi Slovenije in Evropske unije.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

»Pred dobro uro sem na Specializirano državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper eno pravno in eno fizično osebo. Glede na to, da želim spoštovati zakon, o imenih ne fizične osebe ne firme, zoper katero sem vložil kazensko ovadbo, ne bom govoril. Teh imen ne bom razkrival. Gre za kaznivo dejanje krive ovadbe in kaznivo dejanje obrekovanja oziroma blatenja v javnosti,« je povedal minister.

Minister Hojs je pojasnil tudi nedavne obtožbe predsednika sindikata o oviranju sindikalnega dela. »Skozi celotno lansko leto smo se (posebej pa še od oktobra do decembra, po tem ko je bil sprejet nov Zakon o organiziranosti in delu v policiji) močno trudili, da bi s sindikati podpisali ustrezen sporazum, kako in v kakšni obliki bo potekalo sindikalno delo. Sindikalisti imajo dve možnosti: svoje delo v skladu s sprejetim zakonom opravljajo v popolnosti kot profesionalci, če se za to ne odločijo, pa je razumljivo, da opravljajo tudi policijske naloge. Pri tem si ne morejo sami odrejati, kaj in kako bodo počeli, ampak jim to policijsko delo odrejajo njihovi šefi.«

Do začetka januarja 2022 podpis tega sporazuma s strani sindikata ni bil mogoč: »Zato so vložili tožbo kot kolektivni spor in sodišče jim je že pravnomočno zavrnilo odločanje oziroma njihovo zahtevo, da se izda začasna odredba in zadržijo navodila, ki smo jih izdali na ministrstvu. Sodišče je na prvi stopnji in na pritožbenem organu njihovo zahtevo že zavrnilo. Vztrajali bomo pri spoštovanju kolektivne pogodbe in zakonodaje,« je zaključil minister.