Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. aprila 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.06 se je na pobočju Storžiča, občina Kranj, zaplezal planinec. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj, dežurna ekipa za reševanje v gorah in helikopter Slovenske vojske (SV). Helikopter je zaplezanega planinca prepeljal v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 14.19 se je v Prešernovi ulici v Sevnici v podjetju huje poškodovan delavec. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica so ga na kraju ustrezno oskrbeli. Helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor je poškodovanca prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 12.43 je v Puhovi ulici na Ptuju v podjetju viličar stisnil delavca. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili delavca ter ga predali reševalcem NMP Ptuj v nadaljnjo oskrbo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 6.41 so v naselju Dolnja Počehova, občina Pesnica, gasilci PGD Pesnica nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.51 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik poletel v Tolmin. V UKC Ljubljana je prepeljal poškodovano osebo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.22 so na avtocesti pred izvozom Dramlje v smeri Ljubljane v občini Šentjur trčili osebni in kombinirani vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in očistili vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 11.19 sta pri Lesonitu v Ilirski Bistrici trčila motorist in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. V nesreči se je lažje poškodoval motorist, reševalci NMP Ilirska Bistrica so ga prepeljali na urgenco v Ilirski Bistrici.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.58 je v naselju Prevalje v istoimenski občini v naletu trčili osebni vozili. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite tekočine ter nudili pomoč pri odstranitvi vozil s cestišča. Poškodovanih ni bilo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 20.28 so na Poti v Lešje v Vojniku zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vojnik so izpraznili gorišče v peči, preventivo z vodo polili ostrešje, nadzorovali izgorevanje saj, s termovizijsko kamero pregledali okolico in dimnik ter ga očistili.

Ob 23.29 se je v Kocenovi ulici v Celju v enem od stanovanj objekta dimilo iz kurilne naprave. Gasilci PGE Celje in PGD Gaberje so napravo ugasnili, prezračili objekt ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Opravili so še meritve prisotnosti plinov, vendar posebnosti niso zaznali. Stanovalcem so odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Kranj

Ob 19.13 je v Podljubelju, občina Tržič, zagorelo v zapuščenem objektu. Gasilci PGD Podljubelj, Bistrica pri Tržiču in Križe so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.55 se je v ulici Na Korošci v Ljubljani v kuhinji stanovanja smodila pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so vstopili v stanovanje odstavili zažgano hrano ter prezračili prostore.

Ob 20.29 se je v Kamnikarjevi ulici na Lavrici, občina Škofljica, močno kadilo iz dimnika stanovanjskega objekta pri čemer je šlo za sum požara. Gasilci PGD Lavrica in PGD Škofljica so pregledali dimniško tuljavo ter opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov. Nevarnosti ni bilo, prav tako ni bilo požara.

Ob 21.26 so v naselju Brezovica pri Borovnici, občina Borovnica, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Brezovica pri Borovnici so pogasili požar, očistili dimnik ter pregledali dimniško tuljavo.

Ob 23.17 se je na Prečni poti v Grosuplju v stanovanjskem objektu močno segrela stena ob dimniški tuljavi, v prostoru kurilnice pa se je zadimilo. Še pred prihodom gasilcev PGD Grosuplje je stanovalka ugasnila peč. Gasilci so prebili s sajami zamašeno dimniško tuljavo, jo očistili in opravili pregled s termovizijsko kamero. Svetovali so obisk dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 5.15 je na Ptujski cesti v Pragerskem, občina Slovenska Bistrica, zagorelo v zapuščenem poslovnem objektu. Gasilci PGD Pragersko so požar pogasili, prostore pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.25 je v Gornji Radgoni zagorel transparent. Požar so pogasili gasilci iz PGD Gornja Radgona.

Izpostava Postojna

Ob 21.39 so v naselju Topolc, občina Ilirska Bistrica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj požara, pogasili goreče saje in odsvetovali kurjenja do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 17.56 je v Brezovici, občina Hrpelje - Kozina, na dvorišču stanovanjske hiše zaradi tehnične napake zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Materija so pogasili požar, ohladili vozilo in nudili pomoč pri odstranitvi vozila z dvorišča.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 9.16 so v bližini Grintovca, občina Koper, ob cesti zagorele kanele in robidovje. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Krkavče.

Ob 11.15 sta pod vasjo Grintovec, občina Koper, gorela trava in grmičevje na površini okoli 150 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Ob 15.42 je bližini naselja Grintovec v občini Koper gorelo podrastje. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so pogasili požar na površini okoli 130 kvadratnih metrov.

Ob 21.27 je v bližini balinišča v Novi vasi nad Dragonjo, občina Piran, gorelo na dveh nepogašenih kuriščih na skupni površini 150 kvadratnih metrov. Ogenj so pogasili gasilci PGD Nova vas nad Dragonjo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.34 so na cesti v naselju Markišavci, občina Murska Sobota, gasilci PGD Murska Sobota z vpojnimi sredstvi posuli oljni madež v dolžini enega kilometra.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 10.14 je pri naselju Malo Ubeljsko, občina Postojna, občan na njivi naletel na ročno bombo M 35, Jugoslovanske izdelave ostanek, iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta na kraju najdbe uničila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.48 je v naselju Bistra, občina Črna na Koroškem, občan naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodnoštajerske regije sta odstranila in spravila na varno do uničenja protioklepno mino, angleške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 17.51 so v Ulici 11. novembra v Leskovcu, občina Krško, gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli osebni avtomobil, v katerem se je nahajal otrok.

Izpostava Koper

Ob 9.10 je na pomolu v Strunjanu, občina Koper, zaradi poškodovanega trupa morje zalilo jadrnico. Gasilci JZ GB Koper so s pomočjo potopne črpalke vodo prečrpali iz trupa jadrnice in plovilo privezali bližje k obali. Lastnik bo sam poskrbel za dvig poškodovanega plovila iz vode.

Ob 10.02 je na Liminjanski cesti v Luciji v občini Piran iz stanovanja v pritličju iztekala voda. Gasilci JZ GB Koper so zapri glavni dovod vode.

Izpostava Maribor

Ob 13.45 so na Betnavski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja. V stanovanju se je nahajala onemogla oseba, katero so skupaj z reševalci NMP prenesli do reševalnega vozila. Oseba je bila odpeljana v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.51 so v Dolgi vasi, občina Lendava, gasilci PGD Lendava nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe iz stanovanjske hiše v reševalno vozilo. Reševalci NMP so jo prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Postojna

Ob 20.14 so v Kidričevi ulici v Sežani, gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana nudili pomoč reševalcem NMP Sežana, kjer so s pomočjo avtodvigala dvignili in skozi okno večstanovanjske zgradbe vnesli starejšo osebo v stanovanje v domačo oskrbo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

– prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kresa,

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

– kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

– ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

– pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

– prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

– na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

– če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja, tudi kurjenja kresov v naravnem okolju, ali/ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja (npr. bivalno okolje). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja prepričati, kakšne so morebitne omejitve in prepovedi na konkretnem območju, kjer nameravate kuriti kres.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/