Skoči do osrednje vsebine

Objavljeni javnofinančni podatki za prvo četrtletje 2022

Objavljamo prenovljeno publikacijo Javnofinančna gibanja, v kateri s pomočjo grafov in tabel prikazujemo zbirne podatke realiziranih javnofinančnih tokov v Republiki Sloveniji na četrtletni ravni. V prvem četrtletju letošnjega leta so prihodki državnega proračuna za 650 milijonov evrov višji kot v enakem obdobju 2021, odhodki pa so za 350 milijonov nižji kot v enakem obdobju lani. Primanjkljaj državnega proračuna v prvem četrtletju 2022 je za več kot milijardo evrov manjši kot v enakem obdobju 2021.

Poleg že znanih podatkov štirih blagajn javnega financiranja (državni proračun, zdravstvena blagajna, pokojninska blagajna in proračuni občin) in skupne konsolidirane bilance štirih blagajn v novi publikaciji predstavljamo tudi javnofinančne podatke v najširšem smislu, torej na ravni sektorja država, ki poleg štirih blagajn vključuje tudi tokove drugih enot, ki so, skladno z metodologijo ESA2010, uvrščene v sektor država. Četrtletne ocene prihodkov in odhodkov sektorja država so preračunane skladno z metodologijo GFS 2014 in temeljijo na denarnem toku. V tokratni publikaciji, poleg podatkov centralne ravni in skladov socialne varnosti v prvem četrtletju letos, prikazujemo tudi podatke sektorja država za leto 2021.

V publikaciji prikazujemo tudi stanje dolga državnega proračuna in stanje državnih poroštev konec prvega četrtletja letos.

Tekoči podatki blagajn javnega financiranja ostajajo dostopni v temi Fiskalna in javnofinančna politika v obliki serij od leta 1992 dalje in se še naprej objavljajo na mesečni ravni.