Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. aprila 2022

Potresi

Izpostava Postojna

Ob 13.52 uri so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje, zabeležili potres magnitude 1,2 v bližini Pivke, 50 km jugozahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občin Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.20 sta na območju gore Krn, občina Kobarid, na zasneženem in poledenelem območju na višini okoli 1900 metrov obtičala tuja planinca. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin in posadka s helikopterjem Slovenske vojske z združeno ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS)-Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu. Planinca so nepoškodovana prepeljali v Drežnico do reševalcev GRS Tolmin.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.48 se je v soteski Vintgar, občina Bled, pri padcu poškodoval pohodnik. Posredovali so reševalci GRS Radovljica. Poškodovanca so na kraju dogodka oskrbeli in na klasičen način prenesli do parkirišča pred sotesko Vintgar, kjer so ga predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Bled.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 9.12 je pri naselju Arto, občina Sevnica, pri sečnji v gozdu drevo padlo na občana. Posredovali so reševalci NMP Krško in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica. Slednji so osebo, ki je na kraju podlegla poškodbam, prenesli do glavne ceste in nudili pomoč pogrebni službi. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.19 je v gozdu na koncu vasi Zagorica, občina Dobrepolje, pri spravilu lesa hlod stisnil glavo otroka. Otroka so pred prihodom gasilcev oživljali domači, vendar neuspešno. Gasilci PGD Ribnica in Zagorica so zavarovali kraj dogodka in kraj pristanka helikopterja Slovenske vojske z ekipo HNMP.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.50 je posadka s helikopterjem SV z ekipo HNMP na krovu poletela v Šempeter pri Gorici, od koder so prepeljala obolelega otroka v ljubljanski Univerzitetni klinični center (UKC).

Ob 19.15 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z medicinsko ekipo na krovu poletela v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 14.02 so v križišču na Trgu svobode v Sevnici trčili osebno vozilo in dva motocikla. Dve osebi sta se poškodovali. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili baterije, z vpojnimi sredstvi nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica. Ti so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 14.07 sta na Vranskem trčili osebni vozil. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, preprečili nadaljnje iztekanje tekočin iz vozil ter vozišče posuli z vpojnimi sredstvi in ga očistili. Ena oseba se je lažje poškodovala.

Izpostava Koper

Ob 9.25 je na Lepi cesti v Piranu prišlo do prometne nesreče udeležbe osebnega avtomobila in kolesarja. Gasilci JZ GB Koper so na kraju dogodka počakali do prihoda reševalcev NMP in ponesrečenca odpeljali v SB Izola.

Ob 18.23 je v Serminu, občina Koper, padel motorist. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem Reševalne službe slovenske Istre pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so jo odpeljali v Splošno bolnico (SB) Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.37 so na avtocesti Brezovica–Vrhnika, občina Log-Dragomer, okoli 500 metrov za izvozom Brezovica v smeri Vrhnike v naletu trčila štiri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na enem od vozil, oskrbeli eno lažje poškodovano osebo in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah na cestišču.

Ob istem času sta na istem odseku avtoceste nekoliko više, okoli 3,5 km za izvozom Brezovica, trčili še dve vozili, in sicer osebno in kombinirano. Posredovala je ista ekipa gasilcev GB Ljubljana in gasilci PGD Stara Vrhnika. Zavarovali so kraj dogodka, posuli absorbent po izteklih tekočinah in odstranili razbitine s cestišča. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 11.33 je na cesti Kočevska reka–Borovec, občina Kočevje, motorist zapeljal s ceste in se poškodoval. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, poškodovanca prenesli do reševalnega vozila, posuli absorbent po izteklih tekočinah ter odklopili akumulator na motorju. Reševalci NMP Kočevje so poškodovanca prepeljali v bolnišnico.

Ob 23.46 se je v Nemški vasi, občina Ribnica, pri padcu poškodoval motorist. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka ter posuli in očistili cestišče. Poškodovanega motorista so oskrbeli reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Ribnica, ki so ga nato odpeljali v UKC Ljubljana. Kraj dogodka si je ogledala policija.

Izpostava Maribor

Ob 23.24 so na avtocesti Slovenska Bistrica–Tepanje trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb in z vpojnimi sredstvi posipali razlite motorne tekočine. Gasilci so eno udeleženo osebo, ki je bila v šoku, našli na nasprotnem voznem pasu. V nesreči so se poškodovale štiri osebe, tri so bile prepeljane v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.32 sta na odseku regionalne ceste med Ajdovščino in Colom, občina Ajdovščina, trčila osebno vozilo in motocikel. Motorist se je poškodoval. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP ZD Ajdovščina. Ti so ga dokončno oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico v Šempetru pri Gorici.

Ob 17.41 sta na Vipavski cesti trčila osebno vozilo in motorno kolo. Dve osebi sta se poškodovali. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovancema do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, na poškodovanem vozilu odklopili akumulator in poskrbeli za nevtralizacijo izteklih motornih tekočin na vozišču.

Ob 18.45 se je na regionalni cesti Ajdovščina–Col, občina Ajdovščina, motorist z motociklom zaletel v vozilo vlečne službe in se pri tem poškodoval. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina in nevtralizirali razlite motorne tekoče na vozišču.

 

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.38 so v kraju Dornberk, občina Nova Gorica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dornberk in JZ GRD GE Nova Gorica so goreče saje pogasili, dimniško tuljavo očistili in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 19.22 je v bližini gostilne na Belvederju v naselju Jagodje, občina Izola, gorelo osebno vozilo. Še pred prihodom gasilcev so manjši požar pogasili lastniki. Gasilci JZ GB koper in PGD Izola so vozilo pregledali s termovizijsko kamero in predel, kjer je gorelo zalili z vodo in vozilo ohladili.

Izpostava Ptuj

Ob 13.04 je v Spodnji Hajdini, občina Hajdina, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Hajdina so požar pogasili, vozilo pregledali s termovizijsko kamero ter očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 14.15 je na območju Industrijske cone Slovenska vas, občina Brežice, gorel odpadni material. Ogenj so pogasili gasilci PGD Obrežje.

Ob 22.20 je v bližini naselja Zasap, občina Brežice, v naravi zagorel odpadni material. Gasilci PGE Krško so pogasili požar na površini okoli štirideset kvadratnih metrov .

Izpostava Celje

Ob 1.15 je v Sladki gori, občina Šmarje pri Jelšah, v neposredni bližini gasilskega doma neznanec predčasno zakuril kres. Gasilci PGD Sladka gora so požar pogasili.

Ob 12.20 je v kraju Vonarje, občina Podčetrtek, zagorel travnik ob kolesarski stezi. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju so požar pogasili.

Ob 14.15 je na Malem Vrhu, občina Šmartno ob Paki, zagorel travnik. Gasilci PGD Šmartno ob Paki so požar pogasili.

Ob 20.28 je v naselju Arnače, občina Velenje, gorelo odpadno drevje. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Šentilj pri Velenju.

Ob 20.24 so v Petrovčah, občina Žalec, gasilci PGD Dobriša vas Petrovče pogasili kup dračja.

Ob 20.35 je v naselju Podgrad v občini Šentjur zagorelo v naravi. Manjši požar odpadnega drevja so pogasili gasilci PGD Šentjur in Lokarje.

Ob 21.37 je v Rakitovcu, občina Šentjur, zagorel kup vejevja in lesa pripravljen za mletje za sekancev. Posredovali so gasilci PGD Slivnica in Šentjur.

Izpostava Koper

Ob 14.41 je v bližini naselja Marezige v občini Koper gorela trava in podrastje. Gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči so pogasili požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov.

Ob 19.43 je v Jagodju, občina Izola, zagorelo pri kurjenju v naravnem okolju. Gasilci PGD Izola so pogasili manjši požar trave na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 20.01 je zagorelo v naravnem okolju na Grintovcu v občini Koper. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so na brežini, pogasili suho vejevje in grmičevje na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 19.40 so gasilci PGD Hrvatini posredovali pod Barizoni, občina Koper, kjer je občanu ogenj ušel izpod nadzora. Zgorelo je okoli 50 kvadratnih metrov gozda.

Ob 20.14 je na Srminu v občini Koper kurjenje kresa zbežalo izpod nadzora. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji so požar na površini okoli 4000 kvadratnih metrov pogasili in hkrati preprečili, da bi zagorel bližnji kup pnevmatik. Gasilci PGD Pobegi-Čežarji so do 22.14 vršili požarno stražo.

Ob 20.56 so v naselju Šared, občina Izola, gasilci JZ GB Koper, PGD Izola in Korte pogasili goreče veje in grmičevje na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.21 je na Škofljici v bližini železniške proge gorela suha trava. Gasilci PGD Škofljica so pogasili požar na površini okoli tristo kvadratnih metrov.

Ob 11.56 so na Prešernovi cesti v Radomljah ob cesti in skladišču gorele ciprese v dolžini okoli petih metrov. Požar so pogasili gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Radomlje in opravili pregled skladišča s termovizijsko kamero.

Ob 12.23 je v naselju Setnik, občina Dobrova-Polhov Gradec, gorela suha trava. Gasilci PGD Polhov Gradec in PGD Zalog so pogasili požar na površini okoli 800 kvadratnih metrov.

Ob 15.55 so na Podmolniški cesti v občini Ljubljana kurili odpadne veje. Ogenj se je začel širiti v gozd. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, PGD Sostro in Zg. Kašelj. Pogasili so požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 17.54 je ob Staničevi ulici v Ljubljani gorelo suho trsje na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Ob 19.35 je na Vojkovi cesti v Ljubljani gorelo grmovje. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 21.02 so na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gorele veje, trava in razni odpadki. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo.

Ob 21.53 so na Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani gasilci PGD Trnovo in GB Ljubljana pogasili manjši požar v naravi.

Izpostava Maribor

Ob 20.20 je ob rastlinjakih v Spodnji Ložnici, občina Slovenska Bistrica, gorelo grmičevje. Manjši požar je ugasnil še pred prihodom gasilcev PGD Zgornja Bistrica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.01 je na območju med Podnanosom in Podrago v občini Vipava gorelo na travniku. Gasilci PGD Podnanos so pogasili požar, ki je zajel površino okoli 400 kvadratnih metrov.

Ob 19.29 so v bližini naselja Vojščica v občini Miren – Kostanjevica gasilci PGD Kostanjevica in JZ GRD GE Nova Gorica pogasili travniški požar na površini okoli dveh hektarjev.

Ob 21.50 so v naselju Brje, občina Ajdovščina, gasilci PGD Selo pogasili kurišče kresa.

Ob 21.55 so v bližini naselja Lokavec, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina pogasili manjši požar.

Ob 22.06 so v bližini Ajdovščine gasilci PGD Ajdovščina in GRC Ajdovščina pogasili kurišče kresa.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.30 je ob cesti Stari Log–Dvor pred naseljem Lašče, občina Žužemberk, gorelo okoli 300 kubičnih metrov lesa namenjenega lesni predelavi. Gasilci PGD Žužemberk in Dvor so ogenj lokalizirali, požarišče s pomočjo delovnega stroja premetali in prekopali ter pogasili požar. Okolico in območje požara so pregledali s termovizijsko kamero. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Dvor. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. 

Izpostava Postojna

Ob 12.13 je pri mejnem prehodu Gorjansko, občina Komen, ob cesti zagorela trava in grmičevje. Gasilci PGD Komen so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 21.52 so v dolini v gozdu v bližini Senčne poti v Divači gasilci PGD Divača z vodo zalili nepogašeno kurišče na površini okoli 25 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.01 so v Glavarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili zabojnik za embalažo.

 

Eksplozije

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.27 je v stanovanjski hiši v naselju Gornja Bistrica, občina Črenšovci, zaradi uhajanja plina prišlo do eksplozije, ki je delno uničilo stanovanje. Ena oseba je bila lažje poškodovana. Gasilci PGD Gornja Bistrica in Črenšovci so stanovanje protipožarno pregledali ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Lendava.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.02 se je v naselju Šentilj pod Turjakom, občina Mislinja, sprožil javljalnik ogljikovega monoksida. Gasilci PGD Mislinja so prostore prezračili, izmerili koncentracijo plinov ter ugotovili, da ni prisotnosti nevarnih plinov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 14.57 so na Kajuhovi cesti na Bledu gasilci PGD Bled z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine na parkirišču.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.25 je v Vogrskem, občin Renče-Vogrsko, občan med delom na njivi naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 102 mm, mase 13 kg, italijanske izdelave, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 18.21 so na Borovški cesti v Kranjski Gori gasilci PGD Kranjska Gora s tehničnim posegom rešili ujeti osebi iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.47 je v Župančičevi ulici v Domžalah iztekala voda v servisnem jašku v stanovanju in tekla v spodnje etaže. Gasilci CZR Domžale so zatesnili ventile in ustavili iztekanje vode. Napako bo odpravil vodovodar.

Izpostava Maribor

Ob 0.13 so v naselju Ogljenšak v občini Slovenska Bistrica gasilci PGD Slovenska Bistrica c cestišča odstranili podrto drevo, ki je oviralo cestni promet.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/