Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. maja 2022.

Potresi

Izpostava Celje

Ob 21.14 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Polzele, 50 kilometrov severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili predvsem prebivalci širšega nadžariščnega območja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Neurje

Izpostava Ljubljana

Ob 6.30 so na Trubarjevi cesti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana zamašili odtočno cev žleba, zaradi katere je meteorna voda zamakala objekt in električno napeljavo. Za sanacijo bo poskrbel upravnik objekta.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.00 so v Rožni ulici v Mokronogu gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mokronog prečrpali meteorno vodo, ki je zalila kletne prostore stanovanjske hiše.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 17.38 je pri sestopu iz Lubnika, občina Škofja Loka, gorski tekač zašel s poti in zaradi blatnega ter strmega terena ni mogel nadaljevati spusta. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka so ga izsledili na neprehodnem terenu. Z vrvno tehniko so ga spustili do planinske poti in ga pospremili v dolino.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 22.03 so v naselju Mali Kal, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Šentvid pri Stični nudili pomoč pri oživljanju nenadno obolele osebe. Oživljanje je bilo uspešno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.21 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Šempeter pri Gorici v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.04 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z medicinsko ekipo UKC Maribor na krovu poletela v Slovenj Gradec in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 14.48 sta na Cesti 4.julija v Krškem trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško pri oskrbi in prenosu dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Maribor

Ob 9.03 sta v Pokošah, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnim sredstvom posipali iztekle motorne tekočine ter s tehničnim posegom pomagali reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.38 sta na obvoznici v Solkanu, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na poškodovanih vozilih, z vpojnim sredstvom nevtralizirali razlite motorne tekočine na vozišču in nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 16.21 je v Kočariji, občina Kostanjevica na Krki, zagorela elektro omarica ob porušenem objektu. Posredovali so gasilci PGD Kostanjevica na Krki, ki so požar pogasili. Na kraju je bil tudi dežurni delavec Elektra.

Izpostava Kranj

Ob 1.07 je na Slovenskem Javorniku, občina Jesenice, zagorelo v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Koroška Bela in Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so požar pogasili, iznesli pogorel material iz objeta, prezračili prostor in pregledali okolico požarišča s termovizijsko kamero.

Ob 12.24 je v Žabnici, občina Kranj, gorela strehe letne kuhinje. Gasilci GARS Kranj, PGD Žabnica in Bitnje so požar pogasili, odkrili del strehe ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Zaradi bližine stanovanjske hiše so hišo pregledali z detektorjem plinov, ki pa ni zaznal prisotnostih nevarnih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.46 je ob Ulici Iga Grudna v Ljubljani gorela lesena baraka velikosti 2 x 2 metra. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Vič. Baraka je uničena.

Izpostava Postojna

Ob 1.26 je v naselju Dolenje pri Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, zagorela stanovanjska hiša. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in Jelšane so požar pogasili. Gorelo je v kurilnici-delavnici in približno sto kvadratnih metrov ostrešja.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.13 je na parkirišču pri avtocestni bazi pri Murski Soboti zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota in Bakovci.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 11.39 se je pri Željnah, občina Kočevje, kadilo iz brezna. Gasilci PGD Šalka vas in Kočevje so pogasili okoli 20 kubičnih metrov gorečega odpadnega materiala in smeti v breznu.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 6.41 je v Bistri, občina Vrhnika, uhajal plin pri števcu plinohrama. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so gasilci PGD Verd zavarovali območje ter izvedli evakuacijo stanovalcev. Ob ogledu so gasilci ugotovili, da se kadi bel dim iz zemlje pri plinski cevi, ki vodi od plinohrama do objekta ter, da je cev vroča. Zaprli so ventil na plinohramu. Opravili so meritve, ki pa niso pokazale prisotnosti plina in ugotovili, da je na objektu prišlo do napake na električni napeljavi

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 2.09 so na Šenbriški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč občanu, ki je padel s postelje.

Ob 17.49 je v stanovanjski hiši na Goriški cesti v Šoštanju počila vodovodna cev. Gasilci PGD Šoštanj so zaprli glavni ventil za vodo.

Izpostava Kranj

Ob 15.47 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba.

Ob 18.20 je na Dražgoški ulici v Kranju v dvigalu stanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom rešili osebo, dvigalo izklopili iz delovanja ter o okvari obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.35 so v Polju v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v četrtem nadstropju večstanovanjske stavbe in s tal pobrali invalidko, ki je padla z vozička ter jo posedli nazaj v voziček. Poškodovana ni bila, pomoč reševalne službe ni bila potrebna.

Izpostava Maribor

Ob 16.50 so v Tyrševi ulici v Mariboru gasilci Javnega zavoda gasilke brigade (JZ GB) Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in sanitarij, v katere se je po nesreči zaprl stanovalec.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.25 sta na Glavnem trgu v Novem mestu z objekta viseli luči javne razsvetljave in ogrožali pešce. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto so luči odstranili.

Izpostava Postojna

Ob 15.27 so v Kidričevi ulici v Sežani gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/