Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. aprila 2022

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.52 si je na Prevaljah v gospodarski družbi delavec poškodoval roko. Poškodovanega so na kraju oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem in prepeljali do helikopterja. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu osebe. Helikopter Slovenske vojske z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor ga je prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 9.45 je helikopterjem Slovenske vojske skupaj s sekundarno ekipo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Izole v UKC Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja v Izoli so zavarovali gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.23 so na avtocesti pri Zgornji Hudinji, občina Celje, trčila štiri tovorna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, ki je zajel tovorni vozili, s tehnični posegom rešili ukleščenega voznika, odklopili akumulatorje, pregledali tovorna vozila in očistili vozišče. V prometni nesreči je ena oseba umrla.

Ob 11.15 je na avtocesti v občini Šentjur prišlo do naleta štirih tovornih vozil. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, PGD Slovenske Konjice in Zreče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, pregledali vozila, sanirali cestišče in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje, ki so poškodovani osebi oskrbeli ter prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.12 so v predoru Trojane, občina Lukovica, trčila štiri osebna vozila in kombinirani vozili. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in posuli po vozišču razlite tekočine z absorbcijskim sredstvom. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. Na kraju je bila tudi policija in delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

Ob 7.47 so na avtocesti Kranj–Ljubljana, občina Vodice, trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pregledali in zavarovali kraj dogodka. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.50 je v Šentjurju vlak povozil osebo, ki je hodila po železniških tirih. Gasilci PGE Celje in PGD Šentjur so zavarovali kraj nesreče, pregledali vlak, nudili pomoč policistom, delavcem Slovenskih železnic in potnikom pri prestopu na drugi vlak.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.14 je v naselju Pongrac, občina Žalec, v stanovanjski hiši zagorel grelec za vodo. Požar je pogasil lastnik že pred prihodom gasilcev PGD Griže, ki so nato pregledali grelec, prezračili in preventivno pregledali prostore objekta ter obvestili elektro službo.

Izpostava Postojna

Ob 17.25 so v naselju Huje, občina Ilirska Bistrica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili tleče saje, očistili dimnik in del ostrešja pregledali s termovizijsko kamero. Odsvetovali so kurjenje do pregleda dimnikarske službe.

Izpostava Ptuj

Ob 17.57 se je na Potrčevi cesti na Ptuju kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, zbudili stanovalca, odstranili hrano s štedilnika in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 17.48 je v naselju Trčova, občina Maribor, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 19.44 je na parkirišču tovornih vozil pri Smrekcah v naselju Hrašče, občina Postojna, v predelu motorja gorelo tovorno vozilo. Gasilci PGD Postojna so dokončno pogasili požar tovornega vozila, ki ga je gasil že voznik tovornjaka. Nastalo je nekaj materialne škode.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.05 je v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, iz rezervoarja tovornega vozila izteklo gorivo. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj in z vpojnimi sredstvi odstranili razlito gorivo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.44 sta v naselju Dobrava, občina Radlje ob Dravi, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, očistili po vozišču razlite tekočine in poškodovani vozili odstranili z vozišča. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 12.32 je v bližini naselja Hrušica, občina Ilirska Bistrica, občan pri delu našel nevarno ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Notranjske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče najden raketni motor za protioklepni izstrelek in pri pregledu območja najden še zadnji del tromblonske mine. Nevarni najdbi sta iz obdobja po drugi svetovni vojni.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 15.15 so v naselju Gorenje, občina Kočevje, gasilci PGD Kočevje in Stara Cerkev s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in tako omogočili reševalcem NMP dostop do preminule osebe.

Ob 16.00 so na Cesti v mestni log v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja. V stanovanju je bila starejša onemogla oseba, ki so jo oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.12 je na cesti v naselju Serdica, občina Rogašovci, zaradi okvare na prikolici vozila prišlo do razsutja gramoza po cestišču. Gasilci PGD Sveti Jurij so zavarovali kraj dogodka ter pomagali pri čiščenju cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/