Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. maja 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.45 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletela v Radlje ob Dravi, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 9.00 se je v Podpulfrci, občina Škofja Loka, osebno vozilo zaletelo v zadnji del tovornega vozila. Pri tem je ena oseba ostala ukleščena v vozilu. Gasilci PGD Škofja Loka so s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila. Oseba je preminula.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.13 sta se na primorski avtocesti, med priključkoma Vrhnika in Brezovica, na razdalji 200 metrov zgodili dve prometni nesreči. V prvi sta trčili dve tovorni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilih ter posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Poškodovanih ni bilo.

Pri drugi prometni nesreči sta trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilih, posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč poškodovani voznici do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, ki so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.45 sta na kamniški obvoznici Duplica–Kamnik pri naselju Perovo, občina Kamnik trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, iztekle motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom in tehničnim posegom iz osebnega vozila rešili poškodovanega voznika. Reševalci NMP Kamnik so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 20.12 sta v naselju Štangarske Poljane na regionalni cesti Zadvor–Šmartno pri Litiji, občina Šmartno pri Litiji, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Štangarske Poljane so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, iztekle motorne tekočine posuli z vpojnimi sredstvi in razsvetlili kraj dogodka. Reševalci NMP Litija so preventivno pregledali udeležence v prometni nesreči.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 12.47 je na Pobreški cesti v naselju Prade, občina Koper, gorelo v kopalnici Osnovne šole Prade. Pred prihodom gasilcev Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zaposleni pogasili požar, gasilci pa so s termovizijsko kamero preventivno pregledali prostor.

Izpostava Kranj

Ob 6.52 je na Savski cesti v Kranju v proizvodnem podjetju gorel stroj za pridelavo gumirane tkanine. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Breg ob Savi in Kranj-Primskovo so požar pogasili, prostore prezračili ter preverili morebitno prisotnost nevarnih plinov. V času gašenja je bila odrejena evakuacija vseh zaposlenih.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.38 je v Smrtnikovi ulici v Ljubljani gorelo v kuhinji stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe. Požar sta pričela gasiti stanovalca, dokončno pa so požar pogasili gasilci GB Ljubljana, ki so stanovanje prezračili ter zaprli dovod plina. Stanovalcema, ki sta se ob gašenju požara nadihala dima, so nudili prvo pomoč s kisikom do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ju na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.39 je na Tržaški cesti v Vrhniki gorelo v zapuščenem objektu. Požar so pogasili gasilci PGD Vrhnika, ki so preventivno pregledali še ostale prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.27 je na Stari cesti, občina Ljutomer, v kletnih prostorih stanovanjske hiše gorel grelec za vodo. Požar so pogasili gasilci PGD Branoslavci, Cezanjevci, Ljutomer in Mekotnjak-Stara cesta. Med gašenjem se je lastnik nadihal dima. Zanj so poskrbeli reševalci Zdravstvenega doma (ZD) Ljutomer.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 1.36 so ob Cesti na Ostrožno v Celju opazili nepogašeno kurišče. Pogasili so ga gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje.

Ob 2.11 se je v Bukovžlaku v občini Celje na deponiji močno kadilo iz kupa odpadnega materiala na prostem. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in odpadke dodatno zalili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 14.19 je v Gačniku, občina Pesnica gorela trava na površini okoli 120 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Pesnica.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.30 so pri naselju Koroška vas, občina Novo mesto, gorele suhe veje. Požar na površini 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Podgrad-Mehovo

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.31 je v Bukovski vasi, občina Dravograd, gorel kup vej in podrast. Ogenj so pogasili gasilci PGD Šentjanž.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 21.06 je v Prešernovi ulici v Celju gorel komunalni zabojnik za odpadke. Pogasili so ga gasilci PGE Celje.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 1.19 je v ulici Fazan v naselju Lucija, občina Piran, zaradi poškodovanega varnostnega ventila uhajal plin. Gasilci JZ GB Koper so skupaj z dežurnim delavcem Petrola pregledali in zaprli dovode plina, sprostili tlak, izklopili elektriko na objektu, prezračili prostore in nato preventivno ponovno izmerili prisotnost nevarnih plinov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 14.23 je v Podgradu, občina Ilirska Bistrica, izteklo hidravlično olje. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in Podgrad so razlito olje na površini 15 kvadratnih metrov posuli z vpojnim sredstvom in počistili cestišče. Zaradi ponovne nevarnosti izteka so prečrpali okoli 20 litrov hidravličnega olja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.18 so v naselju Bate, občina Nova Gorica, pripadniki državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske regije odstranili in do uničenja uskladiščili topovsko granato kalibra 100 mm, mase 16 kg, avstro ogrskega izvora iz obdobja I. sv. vojne.

Ob 17.47 je v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, krajan pri delu na vrtu naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovski vžigalnik, kalibra 100 mm, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja primerno uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.42 je na Trubarjevi ulici v Celju počila vodovodna cev v stanovanju. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in zaprli ventil ter preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 13.17 so gasilci PGD Velenje na Kardeljevem trgu v Velenju s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Ob 17.32 so gasilci PGD Velenje na Jenkovi cesti v Velenju s pomočjo avto-lestve vstopili skozi okno v stanovanje in omogočili vstop reševalcem NMP Velenje do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.29 je v naselju Jelša, občina Šmartno pri Litiji, so gasilci PGD Liberga in Kostrevnica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP ZD Litija do onemogle osebe, ki so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.29 so na Pokopališki ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in s tem omogočili vstop reševalcem NMP UKC Ljubljana do mrtve osebe.

Izpostava Maribor

Ob 8.30 je na Maroltovi ulici v Mariboru iztekala voda v kletnih prostorih enostanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so zaprli glavni ventil ter preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.44 so v naselju Mali Moravščak, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, gasilci PGD Gornja Radgona posredovali pri odpiranju vrat avtomobila, v katerega se je zaklenil otrok.

Izpostava Postojna

Ob 8.02 so na Kidričevi ulici v Sežani, gasilci ZGRS Sežana nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila in iz reševalnega vozila do namestitve v domu starejših občanov.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.55 je v ulici Čečovje na Ravnah na Koroškem meteorna voda zalila prostore objekta Zveze tabornikov. Vodo so izčrpali gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne.

Ob 19.02 so na Gasilski ulici v občini Muta, gasilci PGD Muta nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/