Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. maja 2022.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.13 je na regionalni cesti Zidani Most - Rimske Toplice v naselju Veliko Širje, občina Laško, zgodila prometna nesreča v kateri je voznik zapeljal na brežino, se prevrnil na streho, zletel z vozišča in obstal na brežini reke Savinje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Laško so izvedli protinaletno in protipožarno varovanje, zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom in z pomočjo dvigala izvlekli uničeno osebno vozilo iz brezna na cestišče. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so eno poškodovano osebo odpeljali na pregled v bolnišnico Celje Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 8.13 sta na cesti Korte – Šared v občini Izola trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Ob 13.27 sta na parkirnem prostoru ob Ladjedelniški rebri v Portorožu, občina Piran, trčili osebni vozili. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in opravili strokovni ogled. Poškodovano osebo je na kraju dogodka oskrbel zdravnik Zdravstvenega doma (ZD) Piran, reševalci Reševalne službe slovenske Istro pa so jo odpeljali na zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.17 je na regionalni cesti Ljubljana – Kočevje, približno dva kilometra pred Turjakom v smeri Ribnice, voznica zapeljala preblizu robu vozišča in zdrsela s cestišča. Vozilo je obstalo na brežini. Gasilci PGD Ribnica in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so s tehničnim posegom voznici pomagali iz vozila in ji nudili pomoč pri oskrbi lažje poškodbe. Zavarovali so kraj nesreče, vozilo stabilizirali, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.11 sta na regionalni cesti Nova Gorica – Ajševica trčili tovorno in osebno vozilo. V nesreči je poškodovana ena oseba. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, na poškodovanih vozilih odklopili akumulatorje, do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica nudili pomoč poškodovani osebi in z vpojnimi sredstvi nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Ptuj

Ob 9.27 je v naselju Stojnci, občina Markovci, osebno vozilo zbilo kolesarko. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet do prihoda policije, reševalci NMP Ptuj pa so poškodovano kolesarko na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Ptuj.

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 19.22 so v naselju Modrič, občina Slovenska Bistrica, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Kebelj, ki so varovali objekt do izgoretja saj ter s termovizijsko kamero preventivno pregledali okolico.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.01 so na Trgu Pohorskega bataljona v Kisovcu, občina Zagorje ob Savi, v dimniku večstanovanjske stavbe gorele saje. Gasilci PGD Zagorje mesto in Loke so požar pogasili ter objekt pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju so bili prisotno policisti, obveščen je bil dimnikar.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 20.57 je v naselju Meja, občina Kranj, v skopani jami ob robu gozda gorel odpadni material. Požar so pogasili gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.51 je v naselju Lipnik, občina Trebnje, gorela podrast in suhe veje v gozdu. Gasilci PGD Trebnje in Ponikve so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 1.54 sta v kraju Paška vas, občina Šmartno ob Paki, gorela dva komunalna zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Paška vas so požar pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.57 so v kraju Bilje v občini Miren - Kostanjevica zagoreli komunalni zabojniki za smeti. Požar je zajel 6 zabojnikov in poškodoval elektro vod javne razsvetljave. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica. O dogodku je bilo obveščeno podjetje Elektro Primorska.

Ob 1.32 je v Biljah, občina Miren - Kostanjevica, ponovno zagorelo na komunalnih zabojnikih. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so požar dokončno pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.11 je v naselju Pečica v občini Šmarje pri Jelšah iz osebnega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom posuli oljni madež in očistili cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 12.09 so na Ribniški ulici v Mariboru na gladini ribnikov opazili onesnaženje. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, omejili nadaljnjo širjenje onesnaženja in opravili hitre teste pH vrednosti ter test na mineralna olja, ki pa niso pokazali posebnosti. Pripadniki enote Mobilne enote ekološkega laboratorija (MEEL) so odvzeli vzorce za nadaljnjo analizo snovi. O dogodku so bili obveščeni tudi delavci Vodnogospodarskega podjetja (VGP) Drava Ptuj, Snaga Maribor, Nigrad Maribor, predstavnik Civilne zaščite (CZ) Maribor in policija. Nadaljnja sanacija je v teku in bo predvidoma trajala še v naslednjih dneh.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.29 so na cesti Podturn – Črmošnjice, občina Dolenjske Toplice, gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto z vpojnim sredstvom razmastili in očistili madež nafte v dolžini okoli šest kilometrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.10 sta v Rožni dolini, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) severnoprimorske regije posredovala, kjer sta odstranila topovsko granato, kalibra 80 mm, mase 6,7 kg, avstro ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne, ki jo je med delom na vrtu našel občan.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.00 so na Ulici bratov Jančarjev v Vojniku gasilci PGD Vojnik iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okoli dva in pol kubičnih metrov vode.

Izpostava Kranj

Ob 1.54 se je na Oprešnikovi ulici v Kranju pokvarila plinska peč. Gasilci GARS Kranj so izklopili peč, zaprli plinski ventil, izmerili prisotnost nevarnih plinov v prostorih in jih prezračili.

Ob 16.25 so v Ljubnem, občina Radovljica, gasilci PGD Ljubno, nudili pomoč reševalcem NMP Radovljica pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 23.08 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah, gasilci GARS Jesenice, iz pokvarjenega dvigala rešili osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.34 so v Prušnikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v bloku in tako reševalcem NMP omogočili dostop do obolele občanke.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/