Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. maja 2022

Poplave

Izpostava Maribor

Ob 22.36 sta v Zgornjih Poljčanah v občini Poljčane meteorna voda in blato zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Poljčane so vodo izčrpali, nudili pomoč pri čiščenju blata iz kleti in pranju dvorišča.

Ob 22.58 je v naselju Lovrenc na Pohorju v istoimenski občini meteorna voda zalila klet stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so vodo izčrpali.

Ob 23.15 so v naselju Kumen v občini Lovrenc na Pohorju gasilci PGD Lovrenc na Pohorju s protipoplavnimi vrečami preusmerili tok meteorne vode in preprečili poplavljanje objekta.

Ob 23.33 sta v naselju Hrastovec pod Bočem v občini Poljčane blato in meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Poljčane so vodo izčrpali, nudili pomoč pri čiščenju blata iz kleti in pranju dvorišča.

Ob 23.41 so na Strmi poti v Lovrencu na Pohorju gasilci PGD Lovrenc na Pohorju s protipoplavnimi vrečami preusmerili tok meteorne vode in preprečili poplavljanje objekta.

Ob 23.52 so v ulici Rdeči Breg v občini Lovrenc na Pohorju gasilci PGD Lovrenc na Pohorju s protipoplavnimi vrečami preusmerili tok meteorne vode in preprečili poplavljanje objekta. S prometno signalizacijo so zaprli cesto čez Vuhred, ker je neprevozna zaradi naplavin.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 1.43 je v Začretu, občina Celje, prišlo do prometne nezgode enega osebnega vozila, kjer je bila ena oseba poškodovana. Poškodovano osebo so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje oskrbeli do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP), ti pa so jo kasneje odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 21.52 je v Stranicah, občina Zreče, prišlo do prometne nesreče z udeležbo enega osebnega vozila. Gasilci PGD Zreče, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Slovenske Konjice so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 0.36 je na Savski cesti v Kranju osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so odklopili akumulator, očistili po vozišču iztekle motorne tekočine in osvetljevali kraj prometne nesreče.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.12 je na dolenjski avtocesti med Ivančno Gorico in Višnjo goro, občina Ivančna Gorica, v smeri Ljubljane osebno vozilo zapeljalo z vozišča po travnati brežini. Gasilci PGD Stična in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 19.35 je na regionalni cesti Ljubljana–Kočevje, pri naselju Veliki Ločnik, občina Velike Lašče, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obrnjeno na strehi obstalo na cestišču. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč lažje poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, posuli iztekle motorne tekočine z vpojnim sredstvom, odklopili akumulator ter z dvigalom postavili vozilo nazaj na kolesa. Na kraju dogodka so posredovali tudi gasilci GB Ljubljana, Policija ter dežurni delavci cestnega podjetja.

Ob 19.52 je na vzhodni ljubljanski obvoznici pri izvozu na Letališko cesto, občina Ljubljana, osebno vozilo zasukalo na spolzki cesti tako, da je bočno trčilo v blažilnik ograje in zdrsnilo na travnik. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP Ljubljana so preventivno pregledali voznika osebnega vozila. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Maribor

Ob 2.33 je v Ulici heroja Šercerja v Mariboru prišlo do prometne nesreče v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, ki so zavarovali kraj dogodka, posipali iztekle motorne tekočine in na vozilu odklopili akumulator. Poškodovanega voznika so do prihoda gasilcev iz vozila izvlekli očividci, nato pa so ga prevzeli reševalci NMP Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.34 sta na cesti Plave–Solkan v občini Kanal ob Soči trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, z dvigalom postavili vozili nazaj na vozišče, odklopili akumulatorje in vozišče posuli z vpojnimi sredstvi. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 23.26 so v Vojkovi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica nudili pomoč občanu, katerega je ob cesti poškodovanega opazila voznica osebnega vozila. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 16.19 je na cesti Lohača–Planina, občina Postojna, osebno vozilo zapeljalo z vozišča na brežino. Gasilci PGD Postojna in Studeno so požarno in prometno zavarovali kraj dogodka, stabilizirali osebno vozilo, nudili pomoč voznici iz vozila, odklopili akumulator in postavili vozilo nazaj na kolesa. Poškodovano voznico so na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilom prepeljali na nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana reševalci NMP Postojna.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.47 sta na cesti v Kotljah, občina Ravne na Koroškem, trčili osebni vozili. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo in nevtralizirali po vozišču razlite tekočine. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem.

Ob 9.44 je v naselju Otiški vrh, občina Dravograd, osebno vozilo trčilo v električni drog. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem, ki so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovano osebo. Poškodovani drog pa so zamenjali dežurni delavci Elektra Celje.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.34 so na Notranjski cesti na Vrhniki gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vrhnika so varovali objekt dokler saje niso dogorele in ga preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.19 je v naselju Batuje, občina Ajdovščina, zagorel stanovanjski objekt. Požar, ki je objekt uničil v celoti, so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Selo. Objekt je neprimeren za bivanje. V požaru poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP in jo nato prepeljali v urgentni center Šempeter pri Novi Gorici. Na kraju so bili tudi predstavniki Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 20.24 je v naselju Boharina, občina Zreče, na parkirišču iz parkiranega vozila iztekalo gorivo. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje in z vpojnimi sredstvi posuli razlito gorivo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.44 sta v bližini naselja Kal Koritnica v občini Bovec pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila najdeno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 6,5 kg Italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 7.13 so na Stjenkovi ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.58 je v Ulici Molniške čete v Ljubljani v stanovanju odtrgalo povezovalno cev med pipo in ventilom. Voda je začela zamakati v spodnje stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so posesali vodo na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 18.28 se je na Podpeški cesti v Vnanjih Goricah, občina Brezovica pri Ljubljani, pred stanovanjsko hišo v zaklenjenem osebnem vozilu nahajala neodzivna oseba. Gasilci PGD Vnanje Gorice so s tehničnim posegom odprli vrata avtomobila in oboleli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 22.26 so v Vošnjakovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz okvarjenega dvigala hotela rešili 12 ujetih oseb.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.57 se je na cesti Hrastnik – Kal, občina Hrastnik, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Hrastnik mesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/