Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. maja 2022

Neurje

Izpostava Maribor

Ob 1.35 je v ulic Rdeči Breg v občini Lovrenc na Pohorju meteorna voda zalila kleti stanovanjskih objektov. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Lovrenc na Pohorju so vodo izčrpali.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 0.41 je v naselju Janževski Vrh v občini Podvelka meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega in poslovnega objekta. Gasilci PGD Brezno Podvelka so vodo iz prostorov izčrpali. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 5.39 so v Vuhredu v občini Radlje ob Dravi zaradi zamašenega propusta meteorne vode zalile občinsko cesto in železniško progo v izmeri okoli 300 metrov. Posredovali so gasilci PGD Vuhred, dežurni delavci Slovenskih železnic (SŽ) in občinski pogodbeni izvajalec z delovnimi stroji. Cesta ostaja do nadaljnjega zaprta.

 

Plazovi

Izpostava Kranj

Ob 12.40 se je v Bohinjski Beli, občina Bled, na lokalno cesto sprožila večja skala. Zaradi nevarnosti sprožitve plazu ostalih skal na višini je cesta zaprta. O dogodku je bilo obveščeno Komunalno podjetje (KP) Bled, Občinski štab Civilne zaščite (OŠCZ) Bled in Operativno komunikacijski center Policije (OKC). S sanacijo bodo počakali do ogleda strokovne službe.

Izpostava Maribor

Ob 0.23 je v naselju Recenjak v občini Lovrenc na Pohorju zemeljski plaz poškodoval stanovanjsko hišo in pomožne objekte. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so s pomočjo delovnega stroja začasno očistili plaz in okolico hiše.

Strokovne službe so pregledale plaz in izdale navodila za sanacijo, ki se bo nadaljevala v prihodnjih dneh. Ker je bila možnost ponovnega plazenja, hiša ni primerna za bivanje, zato so stanovalce preselili na varno.

Ob 10.16 so v zaselku Recenjak v občini Lovrenc na Pohorju gasilci PGD Lovrenc zavarovali lokacijo plazu, ki se je sprožil ponoči in zaprl lokalno cesto. Pogodbeni izvajalec je z gradbenim strojem odstranil s plazom nanešeni material in sprostil cesto.

Ob 10.28 so v zaselku Recenjak, občina Lovrenc na Pohorju, gasilci PGD Lovrenc na Pohorju zavarovali kraj zemeljskega plazu, ki je ogrožal stanovanjsko hišo. Območje plazišča so prekrili s plastično folijo in preprečili nadaljnje namakanje in drsenje zemlje. Stanovalcem so predlagali začasno evakuacijo. Ti so se začasno nastanili pri sorodnikih.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.30 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik poletela v Šempeter pri Gorici in iz SB dr. Franca Derganca prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.02 se je na avtocesti, na relaciji Šentrupert–Vransko, v prometni nesreči kombiniranega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so kraj zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz poškodovanega vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli vozišče ter nudili pomoč ostalim službam.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.45 sta v Rožni Dolini, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Nova Gorica in usmerjali promet.

Izpostava Postojna

Ob 23.22 je na cesti Lokev–mejni prehod Lipica, občina Sežana, osebno vozilo trčilo v drevo in se pri tem prevrnilo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so kraj dogodka zavarovali, osvetljevali, odklopili akumulator in nudili pomoč delavcem vlečne službe pri postavitvi vozila nazaj na kolesa. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ptuj

Ob 18.28 je v Čarmanovi ulici na Ptuju osebno vozilo zapeljalo s cestišča v potok Rogoznica. Gasilci PGD Ptuj so vozilo izvlekli iz potoka ob cestišče ter odklopili akumulator. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 11.13 je v naselju Zrkovci, občina Maribor, zagorela pečica v kuhinji. Začetni požar so stanovalci uspeli pogasiti sami, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Zrkovci so preventivno pregledali okolico pečice, izmerili prisotnost nevarnih plinov in prezračili objekt.

Izpostava Postojna

Ob 14.50 so v naselju Studenec, občina Postojna, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Studenec so pogasili goreče saje.

Ob 21.14 je v naselju Studenec, občina Postojna, ponovno zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Studenec so tleče saje pogasili, počakali do ohladitve dimnika, ga temeljito očistili in odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.14 je v Ulici Iga Grudna v Ljubljani gorela avtomobilska prikolica pod garažnim objektom. Požar se je razširil na vsebino dveh garaž.

V požaru je zgorela prikolica z tovorom ter nekaj materiala iz obeh garaž. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vič. Preventivno so odprli in pregledali še sosednjo, tretjo garažo ter jo prezračili. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 19.00 je pri naselju Gornje Ležeče, občina Divača, zaradi padca na žice daljnovoda zagorelo drevo. Gasilci PGD Senožeče, Divača in ZGRS Sežana so drevo prežagali in z vrvjo potegnili z žic daljnovoda. Nastalo škodo na daljnovodu bo saniralo pristojno elektro podjetje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 9.17 je občan na gladini reke Save v Brestanici, občina Krško, opazil modrikaste madeže. Gasilci PGE Krško, so podrobno pregledali območje ob in na reki, vendar morebitnega onesnaženja z nevarno snovjo niso zaznali. Izmerili so pH vrednost temnejšega plavajočega madeža, ki je bil nevtralen, za nadaljnjo analizo pa so vzeli tudi vzorec te snovi. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.53 je bil v naselju SV. Boštjan, občina Dravograd, opažen madež na reki Dravi. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in PGD Radlje ob Dravi. Reko so pregledali ter ugotovili, da gre za večjo količino cvetnega prahu, ki se pojavlja v obliki madežev.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 5.04 je v Kosovelovi ulici v Ljubljani iztekala voda v kletnih prostorih stanovanjskega objekta, pri vodovodnem števcu. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil. Delavca podjetja Javnega podjetja Vodovod kanalizacija (VO-KA) sta okvaro odpravila.

Ob 9.30 so v Zakotnikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana posekali poškodovano drevo, ki je ogrožalo mimoidoče.

Izpostava Maribor

Ob 8.07 so v Recenjaku v občini Lovrenc na Pohorju gasilci PGD Lovrenc na Pohorju zavarovali most, ki vodi do dveh domačij in ga je včeraj poškodovala meteorna voda. Uredili so začasni osebni dostop za prebivalce. Pogodbenik je z gradbenim strojem odstranil ostanke uničenega mostu in omogočil odtekanje vode.

Ob 21.12 so v ulici Ob gozdu v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako omogočili vstop reševalcem NMP Maribor do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.42 sta v Kidričevi ulici v Novi Gorici v večstanovanjskem objektu gasilca JZ GRD GE Nova Gorica ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja.

Izpostava Ptuj

Ob 8.16 so v Stopercah, občina Majšperk, gasilci PGD Stoperce odstranjevali posledice včerajšnjega neurja. Gasilci so skupaj z občinskim upravljalcem cest očistili cestišče in tri obcestne kanale, ki so jih onesnažile in zamašile meteorne vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.43 so v Vuhredu, občina Radlje ob Dravi, gasilci PGD Vuhred nudili pomoč pri čiščenju cestnih površin po neurju.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.17 sta na Trgu revolucije v Trbovljah zaradi okvare dvigala v njem ostali ujeti osebi. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so s tehničnim posegom rešili osebi in o dogodku obvestili vzdrževalca.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/