Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. maja 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.40 je v naselju Lipa, občina Lukovica, pohodnica padla v gozdu in si poškodovala nogo. Gorske reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik so preiskali gozdno površino in pohodnico našli. Na kraju so jo oskrbeli in prenesli do bližnje ceste, kjer so jo predali v oskrbo reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale. Posredovali so tudi policisti.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 14.13 je v naselju Podvrh, občina Gorenja vas - Poljane, nenadoma obolela oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Javorje so obolelo osebo na kraju oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka in zavarovali kraj pristanka helikopterja Slovenske vojske (SV). Helikopter v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik je obolelo osebo prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.10 je v naselju Žaga, občina Velike Lašče, nenadno obolela oseba. Gasilci PGD Karlovica so osebo oživljali do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Kljub hitremu posredovanju gasilcev reanimacija ni bila uspešna.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.58 je na regionalni cesti Rimske Toplice–laško v kraju Sevce, občina Laško, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in izvlekli vozilo na cestišče. Reševalci NMP so poškodovano osebo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Koper

Ob 17.34 sta v predoru Dekani, občina Koper, v smeri proti Ljubljani trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 16.14 sta je na cesti Javornik – Gorje v naselju Lipce, občina Jesenice, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe in nudili pomoč pri postavitvi tovornega vozila. Posredovali so tudi reševalci NMP Jesenice in policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.58 je v naselju Krašnja, občina Lukovica, tovorno vozilo – cisterna zapeljalo s cestišča, trčilo v kombinirano vozilo in se prevrnilo na bok. Pri tem je iz poškodovane cisterne pričela iztekati nenevarna snov kalcijev karbonat (HydroPlex 75/78). Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Blagovica so zavarovali kraj dogodka, zaustavili iztekanje iz cisterne, postavili pivnike v bližnji potok in prečrpali gorivo iz rezervoarja tovornega vozila. Reševalci NMP Domžale so poškodovanega voznika na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Delavci vlečne službe so cisterno postavili nazaj na kolesa. Pri izlitju ni nastala nevarnost za zdravje in okolje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.26 sta v križišču na Francetovi cesti v Slovenj Gradcu trčila osebno in kombinirano vozilo, ob tem pa sta se dve osebi telesno poškodovali. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo, usmerjali promet ter nevtralizirali izlite tekočine. Ena oseba je bila odpeljana v SB Slovenj Gradec, druga je zdravniško pomoč poiskala sama.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Kranj

Ob 1.05 je na Ljubljanski cesti v Kranju vlak zbil osebo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in osvetili kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi poškodovane osebe.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.49 je na Celovški cesti v Ljubljani zagorel kiosk za pripravo hitre hrane. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zgornja Šiška.

Ob 15.18 se je kadilo iz kuhinjske nape v stanovanju v Ulici Metoda Mikuža v Ljubljani. Do prihoda gasilcev GB Ljubljana na kraj je dimljenje prenehalo. Gasilci so prezračili stanovanje odklopili ventilator v napi, do požara ni prišlo.

Ob 18.19 je na Zasavski cesti v Ljubljani v podjetju Belinka zagorelo v enem izmed stolpov v katerem poteka linija za pranje topil v proizvodnji vodikovega peroksida. Prišlo je do poškodbe, ki je povzročila izbuh topil, pri čemer je zagorelo. V času dogodka v proizvodnji ni bilo prisotnih zaposlenih. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, PGD Podgorica-Šentjakob, Nadgorica, Črnuče, Ježica, Stožice, Tomačevo–Jarše, Industrijska gasilska enota (IGE) Belinka-Ljubljana, enota za podporo vodenju Mestne občine Ljubljana ter ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME). Požarno območje je ohlajeno, po požarne vode pa so zajete v obstoječih zadrževalnikih, kar pomeni, da ni prišlo do razlitja okolju nevarnih snovi. Prebivalcem, ki živijo v bližini obrata preventivno svetujejo, naj se območju iz varnostnih razlogov ne približujejo, čeprav dogodek nima škodljivih posledic za okolje in zdravje ljudi. Vzrok požara še ni znan.

Izpostava Postojna

Ob 20.27 so v Bračičevi ulici v Cerknici gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali okolico dimnika, zaprli dovod zraka, pregledali dimnik s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.32 je na Liptovski cesti v Slovenskih Konjicah zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj, pogasili ogenj in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.50 je v naselju Spodnji Prekar, občina Moravče, med vožnjo zagorelo v motornem delu osebnega vozila. Gasilci PGD Moravče in Velika Vas so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, stabilizirali uničeno vozilo in pregledali okolico zaradi morebitnega iztekanja motornih tekočin.

Ob 18.59 se je na Viški cesti v Ljubljani kadilo izpod pokrova motorja osebnega vozila. Gasilci PGD Ljubljana-Vič in GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da se je na vozilu pregrel katalizator. Odklopili so akumulator, lastnica pa bo sama poskrbela za servis.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 21.49 je na Hotemežu, občina Radeče, zagorelo na deponiji odpadkov. Gasilci PGD Radeče in PGD Jagnjenica so požar omejili in pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.51 je v naselju Dole pri Polici, občina Grosuplje, tovorno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnil po brežini. Voznik vozila se je sam rešil iz vozila in se lažje poškodoval. Iz vozila je iztekalo gorivo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje goriva, namestili pivnike okoli rezervoarja in odklopili akumulator na vozilu.

Izpostava Postojna

Ob 15.37 je pri čistilni napravi v Pivki občan opazil pene na reki Pivki. Gasilci PGD Pivka in Postojna so izvedli ogled in zavarovanje kraja dogodka, omejili pene z vpojnimi črevesi, izvedli meritve Ph vode in nudili pomoč strokovnim službam pri vzorčenju. Obveščene so bile vse pristojne službe. Pristojne službe bodo izvajala kontrole tekom tedna.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 14.30 je v naselju Štjak, občina Sežana, občan v zidu zapuščenega objekta naletel na ročno bombo, angleške izdelave, iz obdobja 2.svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvu (NUS) notranjske ter gorenjske in ljubljanske regije sta nevarno najdbo uničila na kraju najdbe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 7.43 je na Cesti prvih borcev v Brestanici, občina Krško, zaradi okvare na vodovodu prišlo do izlitja vode v poslovnih prostorih. Gasilci PGE Krško so izčrpali okoli 800 litrov vode.

Izpostava Celje

Ob 9.06 so v naselju Šalek, občina Velenje, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz dvigala večstanovanjskega objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.32 je v stanovanju na Agrokombinatski cesti v Ljubljani padla onemogla oseba. Gasilci GB Ljubljana so v prisotnosti policije skozi okno vstopili v stanovanje, odklenili vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop.

Ob 12.21 so na Kašeljski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu težje osebe iz 1. nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 16.43 so v Črtomirovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz zaklenjenega osebnega vozila rešili dve letnega otroka.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.28 so v Vuhredu v občini Radlje ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše v kateri se je nahajala onemogla poškodovana oseba. Reševalci Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so jo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.47 so v ulici Pod gozdom v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje ob prisotnosti Policije odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala mrtva oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/