Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. maja 2022.

Potresi

Izpostava Celje

Ob 14.25 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,8 v bližini Radeč, 43 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci naselij v bližini Radeč. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

  

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.25 se je v Stari gori, občina Nova Gorica, občan ponesrečil pri delu s traktorjem. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so izvlekli traktor iz grape nazaj na vozišče, do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) nudili pomoč poškodovanemu občanu in ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Nova Gorica so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Šempeter pri Gorici.

Izpostava Ptuj

Ob 12.49 se je pri naselju Dobrina, občina Žetale, v gozdu pri podiranju drevesa poškodoval občan. Kljub hitremu posredovanju gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj, Žetale in Tržec ter reševalcev NMP Ptuj je poškodovanec umrl na kraju dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 11.23 so v naselju Skorišnjak, občina Videm, gasilci PGD Leskovec nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.32 je na Celjski cesti, občina Rogatec, motorno kolo zletelo preko cestne ograje. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj nesreče, posuli po vozišču razlite motorne tekočine, postavili dva metra pivnikov ob cestišču in nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Šmarje, ki so nato poškodovano osebo na kraju dokončno oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 15.55 je na Posavcu, občina Radovljica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča na brežino. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka in na vozilu odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.15 so na Ljubljanski cesti v Domžalah trčila tri osebna vozila. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so kraj dogodka zavarovali in nudili prvo pomoč poškodovanim osebama do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so ju dokončno oskrbeli na kraju in v nadaljnjo oskrbo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 21.01 je na cesti Radohova vas–Temenica v naselju Grm, občina Ivančna Gorica, traktor zapeljal s ceste in se prevrnil na nižje ležeči travnik. Poškodoval se je voznik traktorja. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana Ljubljana in PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli voznika do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator na traktorju in prečrpali okoli 150 litrov dizelskega goriva iz rezervoarja traktorja v posode in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Poškodovanega voznika so reševalci Reševalne postaje Ljubljana prepeljali v UKC Ljubljana. Za odstranitev prevrnjenega traktorja in prečrpano gorivo je poskrbel lastnik traktorja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.17 sta na Erjavčevi cesti v Novi Gorici trčila kolo in motocikel. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč ponesrečenima osebama do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Ob 19.55 se je v naselju Gonjače v občini Brda v krožnem križišču pripetila prometna nesreča z udeležbo osebnega vozila. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.27 sta na Kandijski cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Eno od vozil je pri tem trčilo v pešca. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in s tehničnim posegom umaknili vozilo s cestišča. Na kraju so bili reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto, ki so štiri osebe pregledali na kraju, vendar nadaljnje oskrbe niso potrebovali.

Izpostava Postojna

Ob 9.36 sta na avtocesti Postojna–Razdrto, občina Postojna, trčili tovorni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna, ki so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.51 je na cesti med Šembijami in Ilirsko Bistrici pri Globovniku osebno vozilo zapeljalo s cestišča in priletelo v brežino. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, reševalcem NMP Ilirska Bistrica nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe ter odklopili akumulator.

Nesreče v zračnem prometu

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.20 je v Žitni ulici v Beltincih toplozračni balon zasilno pristal ter ob tem zadel žice električnega daljnovoda. Gasilci PGD Beltinci in Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in območje pretrganega kabla ter odstranili jeklenke iz balona. Poškodovanih ni bilo. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.51 je v naselju Britof, občina Kranj, zagorela izolacija na novogradnji. Gasilci GARS Kranj, PGD Britof in Šenčur so požar pogasili in odstranili izolacijo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.07 je v vasi Velike Pece v občini Ivančna Gorica v stanovanjski hiši zagorela hladilna skrinja. Gasilci PGD Šentvid pri Stični in Stična so pogasili ogenj v kompresorskem predelu in skrinjo iznesli na prosto.

Ob 12.49 so na Zasavski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili vpojna črevesa nameščena v potoku zaradi intervencije v tovarni Belinka.

Izpostava Postojna

Ob 1.15 je v naselju Studenec, občina Postojna, gorela manjša količina drv ob peči centralne kurjave. Gasilci PGD Studenec in Postojna so zavarovali kraj požara, požar pogasili in prezračili objekt.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 13.41 je na Deteljici, občina Tržič, na parkirišču zagorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so goreče vozilo pogasili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 20.39 je ob Bleiweisovi cesti v Kranju med baliranjem na travniku zagorela balirka. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 16.10 je v naselju Povir, občina Sežana, za gasilskim domom zagorel vrtni traktor. Požar, ki je zajel tudi travo na površini okoli 50 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Povir. Nastala je večja materialna škoda.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.22 so v bližini Obrtniške ulice v Logatcu gorelo devet železniških pragov. Gasilci PGD Dolnji Logatec so požar pogasili in pregledali progo med kamnoma 607,7 in 608,0.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.43 sta v bližini naselja Grmovlje, občina Škocjan, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 70 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grmovlje.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 9.02 so na Cesti Staneta Žagarja v Kranju gasilci GARS Kranj pogasili gorečo vsebino kontejnerja za odpadke

Izpostava Ljubljana

Ob 13.36 je v Samovi ulici v Ljubljani pri pekarni zagorel zabojnik za embalažo. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili, razkopali smeti, dodatno zalili z vodo in zabojnik pregledali s termovizijsko kamero.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 12.32 so v Črnem potoku, občina Šmartno pri Litiji, pri izvedbi gradbenih del naleteli na angleško ročno bombo, kalibra 60 milimetrov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarno najdbo uničila na varni lokaciji.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.44 so na Celjski cesti v Laškem gasilci PGD Laško nudili pomoč cestnemu podjetju pri čiščenju vozišča zaradi madežev razsutega tovora.

Ob 19.22 se je v Gubčevi ulici v Celju na teraso zimskega vrta gostinskega lokala podrlo drevo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka. Lastnik bo podrto drevo odstranil.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/