Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11.5.2022

Potresi

Izpostava Kranj

Ob 13.03 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Podljubelja, 47 km severozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Tržiča, Podljubelja Bleda in Jesenic. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 11.33 se je na območju Savine, občina Ljubno ob Savinji, zgodila delovna nesreča traktorista, ki je zaradi poškodb na kraju preminul. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nazarje ter reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Mozirje in Velenje, ki so zavarovali kraj dogodka, sanirali razlite tekočine ter pokojnega prenesli iz hriba v dolino. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.32 je helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) poletel v naselje Petanjci, občina Tišina, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.57 se je v naselju Kasaze, občina Žalec, pripetila prometna nesreča osebnega vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila, odklopili akumulator, sanirali cestišče ter vozilo postavili nazaj na cesto. Reševalci NMP Celje so poškodovanega na kraju oskrbeli ter prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 15.35 sta na Čopovi ulici v Celju trčila osebno vozilo in motorno kolo. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Celje nudili pomoč ponesrečencu ter sanirali cestišče. Reševalci so poškodovanega oskrbeli ter prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 7.06 so na hitri cesti od Bivij proti Kopru, pred odcepom Bertoki, občina Koper, trčila štiri osebna in tovorno vozilo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorje, z vpojnim sredstvom nevtralizirali motorne tekočine ter pomagali policiji in vlečni službi pri odstranitvi vozil s cestišča. V nesreči se je poškodovala ena oseba, ki so jo oskrbeli reševalci Prehospitalne enote obala in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 13.59 sta na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli, občina Jesenice, trčili tovorno in motorno vozilo. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka ter do prihoda reševalcev NMP Jesenice oskrbeli poškodovanega motorista.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.29 sta v naselju Gradišče, občina Škofljica, trčili osebni vozili. Pri tem se je ena oseba huje poškodovala. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so nudili pomoč reševalcem, odklopili akumulatorje ter posuli in očistili cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 8.34 sta na Ptujski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih ter z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. Na kraj so bili napoteni tudi reševalci NMP Maribor, vendar so udeleženci odklonili zdravniško pomoč.

Izpostava Postojna

Ob 7.01 je na cesti Razdrto–Podnanos, občina Postojna, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci PGD Razdrto so zavarovali kraj dogodka, poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Postojna, ki so ga dokončno oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.10 je v Migojnicah, občina Žalec, zaradi varjenja zagorela izolacija na stanovanjskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Griže, Zabukovica in Vrbje, ki so pogasili požar in s termo kamero pregledali celoten objekt. V požaru se je lažje poškodovala ena oseba katero so gasilci oskrbeli na kraju.

Izpostava Maribor

Ob 13.10 je v naselju Ritoznoj, občina Slovenska Bistrica, zagorela stanovanjska hiša velikosti 6 x 15 metrov in prizidek gospodarskega objekta velikosti 6 x 5 metrov. Na strehi gospodarskega objekta je bila nameščena sončna elektrarna velikosti okoli 25 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Slovenska Bistrica, Zgornja Bistrica, Zgornja Polskava, Spodnja Polskava ter Videž so požar omejili in pogasili. Požar je stanovanjski objekt uničil do te mere, da ni primeren za bivanje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 16.07 je na Miljah, občina Šenčur, zagorel pokrit les. Gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur in Visoko-Milje so pogasili požar.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.53 je v Retju nad Trbovljami na težko dostopnem terenu zagorela suha trava. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Trbovlje - mesto.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 14.07 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana z vpojnim sredstvom posuli in očistili razlito motorno olje in bencin.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.15 je v Ulici Mirana Jarca, občina Črnomelj, v kurilnici stanovanjske hiše, zaradi napake na napeljavi izteklo kurilno olje. Gasilci PGD Črnomelj so odstranili okoli 50 litrov izteklega olja in očistili prostor. Do onesnaženja ni prišlo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 23.02 so v Vrtni ulici v Štorah gasilci PGD Štore nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.45 so na Vilharjevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz okvarjenega dvigala rešili družino z dojenčkom.

Ob 15.00 so v Fabianijevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom skozi balkon vstopili v stanovanje, kjer so našli preminulo osebo.

Ob 18.45 je v naselju Gmajnica, občina Komenda, na hidrantnem omrežju počila vodovodna cev. Voda, ki je iztekala je ogrožala bližnji stanovanjski objekt. Gasilci PGD Komenda so izčrpali približno dva kubična metra vode.

Izpostava Maribor

Ob 10.03 so v Tomšičevi ulici, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Bistrica zaradi pozabljenega ključa v vozilu, s tehničnim posegom iz vozila rešili zaklenjenega otroka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.46 je v Zatolminu, občina Tolmin, avto nasedel na robnik. Gasilci PGD Tolmin so s tehničnim posegom vozilo postavili na vozišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

OPOZORILO

Uprava RS za zaščito in reševanje obvešča o eksploziji v tovarni Melamin Kočevje.

Prebivalcem v obsegu 500 metrov od lokacije eksplozije priporoča, da zaprejo okna in vrata ter

naj se zadržujejo v notranjih prostorih.

Nevarne snovi so zajezene in ne bodo iztekale izven meja podjetja.