Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12.5.2022

Eksplozija

Ob 8.39 je v kemični tovarni Melamin v Kočevju pri prečrpavanju surovine v skladiščno posodo odjeknila močna eksplozija. Posledično je zagorel del podjetja. Posredovalo je 16 reševalcev iz Nujne medicinske pomoči (NMP) Kočevje in Ribnica, reševalci v sestavi Slovenske vojske, helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), gasilci iz celotne Gasilske zveze (GZ) Kočevje (15 PGD, okoli 127 gasilcev), Gasilska enota širšega pomena (GEŠP) Ribnica (13 gasilcev), (ELME) - Ekološki laboratorij z mobilno enoto, enota za Radiološko, kemično in biološko obrambo (RKBO) Slovenske vojske in Enota za specialno delovanje Slovenske vojske, skupno 57 vojakov. Prebivalcem v obsegu 500 metrov od lokacije eksplozije je bilo priporočeno, da zaprejo okna in vrata ter naj se zadržujejo v notranjih prostorih.

Ob 10.30 so bile nevarne snovi zajezene in niso iztekale izven meja podjetja. Po podatkih ELME meritve zraka, razen saj in dima, niso pokazale prisotnosti drugih strupenih snovi, požarna voda se je shranjevala v lovilnih bazenih podjetja, zato nevarnosti izteka v naravo ni bilo.

Ob 13.00 je bil požar omejen, gasilci so izvajali aktivno gašenje ostankov požara, ohlajanje in preiskovanje območja.

Po zadnjih podatkih je v nesreči umrlo pet ljudi, dva huje poškodovana se še zdravita v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, več ljudi so oskrbeli v zdravstvenem domu Kočevje in jih odpustili v domačo oskrbo. Iz območja nesreče je bilo evakuiranih okoli 100 oseb, iz bližnje lokacije Komunalnega podjetja Kočevje pa 30 oseb. Požar je dokončno pogašen. Enota RKBO Slovenske vojske je na območju dogodka izvajala dekontaminacijo prometnih in pohodnih površin. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Potres

Ob 20.20 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Črnomlja, 77 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Črnomlja, Kanižarice in okoliških krajev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih 

Izpostava Ljubljana

Ob 16.48 se je na Adamičevi cesti v Grosuplju pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Grosuplje so nudili pomoč pri oskrbi poškodovanega kolesarja reševalcem NMP Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 11.46 se je v naselju Bočna, občina Gornji Grad, začela iskalna akcija za pogrešanim otrokom, iz vrtca. Gasilci PGD Bočna, Gornji Grad, Policija in skupina vodnikov z iskalnimi psi so pregledali območje in otroka našli nepoškodovanega.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 14.25 sta na cesti Moste–Vodice, občina Komenda, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik in Moste so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in usmerjali promet. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.27 se je na cesti Branik–Komen, občina Nova Gorica, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč kolesarju do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica. Reševalci so ga oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnico (SB) Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.44 je na avtocesti v smeri Novega mesta pred počivališčem Dul, občina Trebnje, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP Trebnje so na kraju oskrbeli poškodovanega voznika in prepeljali v SB Novo mesto. Za odstranjevanje posledic nesreče so poskrbeli delavci Družbae za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a).

Izpostava Ptuj

Ob 0.44 je v ulici K Jezeru na Ptuju osebno vozilo zapeljalo v nadstrešek za vozila in pri tem poškodovalo nosilne stebre, dve osebni vozili ter drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, s podporniki učvrstili nadstrešek in z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Trbovlje

Ob 15 .14 sta v naselju Kisovec, občina Zagorje ob Savi, trčili osebni vozili. Dve osebi sta se poškodovali. Gasilci PGD Zagorje mesto in Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in nudili pomoč pri prenosu poškodovancev v reševalno vozilo in pri usmerjanju prometa.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 15.03 je na avtocesti med priključkom Žalec in Šempeter v smeri Ljubljane, občina Žalec, zagorelo podvozje na priklopniku tovornega vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Žalec so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.39 je na Tržaški cesti v Ljubljani v predelu motorja gorelo osebno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so skupaj z gasilci PGD Ljubljana-Vič vozilo pogasili in ohladili z vodo. Vozilo je v motorne delu uničeno, potniški del pa je ostal nepoškodovan.

Izpostava Ptuj

Ob 16.26 je v Vitomarcih, občina Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Vitomarci so kraj dogodka zavarovali, požar na avtomobilu pogasili ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 15.42 je v naselju Lomno, občina Krško, zagorela podrast v naravi. Požar na površini okoli trideset arov so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Trn, preprečili nadaljnje širjenje v gozd in opravili pregled terena.

Izpostava Maribor

Ob 11.32 je v Rušah gorelo v naravi. Gasilci PGD Ruše so pogasili ogenj, ki je zajel površino okoli 40 kvadratnih metrov zelenega obreza in odpadkov z vrtičkov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 23.52 so v Cankarjevi ulici v Tržiču zagoreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Gasilci PGD Tržič so požar pogasili in pregledali okolico. Zabojniki so uničeni.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.27 je na Cankarjevi cesti v Logatcu gorelo v betonskem smetnjaku. Požar, ki je uničil kovinski pokrov smetnjaka, so pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.13 so na polnilnem mestu za prečrpavanje kisika ob Zaloški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana z vpojnimi sredstvi posuli madež izteklega motornega olja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.16 je v naselju Pod Gradom v Dravogradu na lokalno cesto iztekla gnojevka. Gasilci PGD Dravograd so onesnaženo površino v dolžini okoli 700 metrov oprali z vodo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 9.37 so v naselju Svinjsko, občina Sevnica, pri opravljanju kmečkih del naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva iz obdobja 2. svetovne vojne. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske in Gorenjsko–Ljubljanske regije.

Odstranili so protipehotno mino kalibra 100 milimetrov, nemške izdelave, pet trotilskih nabojev protipehotne mine, nemške izdelave, štiriindvajset vžigalnikov ročne bombe, francoske izdelave, dve vnetilki protipehotne mine, nemške izdelave in 212 kosov pehotnega streliva kalibra 7,9, nemške izdelave. Vse nevarne najdbe so uničili na varnem kraju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.24 sta v bližini Vipavskega križa, občina Ajdovščina, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, odstranila na varno najdeno ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 13.54 je na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so s tehničnim posegom rešili ujeto osebo in dvigalo izklopili iz delovanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.35 so v naselju Breg pri Temenici, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Temenica nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

Ob 22.21 so na Pristavi pri Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Kriška vas, nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 14.17 so v Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Zgornja Bistrica vstopili v stanovanje skozi okno, odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcev NMP v stanovanje, v katerem so našli mrtvo osebo.

Ob 20.55 je na Meljski cesti v Mariboru prišlo do iztekanja vode v večstanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata. V stanovanju se je nahajala onemogla oseba. Gasilci so nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/