Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. maja 2022.

Neurje

Včeraj popoldne so obilne padavine zajele območje občin Celja, Dobrne, Šentjurja, Vojnika, Benedikta, Gornje Radgone, Ljutomera, Svetega Jurija ob Ščavnici, Črnomlja, Metlike, Novega mesta, Semiča, Ormoža, Svetega Tomaža, Dravograda in Mežice. Zaradi neurja je bilo zabeleženih 71 dogodkov, posredovali pa so gasilci iz dveh poklicnih enot in 35 prostovoljnih gasilskih društev. Tako je meteorna voda zalivala prostore objektov, kletne garaže in v nekaj objektov nanosila blato in prod. Prav tako je meteorna voda poplavila nekaj dvorišč in z blatom zalila vozišča. Veter pa je odkrival strehe in podiral drevesa. Po dosedaj zbranih podatkih je zaradi neurja poškodovanih okoli 5,2 kilometra cest, vodovod, 66 podrtih dreves ter poplavljenih 21 stanovanjskih objektov, trije industrijski objekti, dva silosa za spravilo poljskih pridelkov, gasilski dom, gospodarski objekt, poslovni prostor, skladišče in pritlično stanovanje v večstanovanjskem objektu. V neurju je bil tudi uničen gospodarski objekt.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.18 je na stezi na Trnovskem robu nad Osekom, občina Nova Gorica, kolesar padel in si poškodoval roko. Skupina za Hitre reševalne intervencije (HRI) iz Nove Gorice in gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin, skupina iz Ajdovščine, so ponesrečenca na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Šempeter pri Gorici .

Izpostava Postojna

Ob 16.12 si je v gozdu pri naselju Brestovica pri Komnu, občina Komen, jadralni padalec pri pristanku poškodoval gleženj. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Sežana so ga oskrbeli na kraju pristanka. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Komen so ponesrečenca prenesli do reševalnega vozila NMP.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 10.04 je na Partizanski cesti v Sežani delavec z gradbenim strojem prebil cev plinske napeljave. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri evakuaciji iz prostorov dveh bencinskih črpalk in hotela, zaprli ventil napeljave in izmerili koncentracijo plina. Posredovali so tudi policisti, pripadnik Civilne zaščite (CZ) ter dežurna delavca iz Petrola in elektro Sežana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.49 si je v podjetju na Koroški cesti na Muti delavec poškodoval prsta na roki. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem in ga prepeljali v UKC Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.21 so na Logu v Železnikih gasilci PGD Železniki nudili pomoč nezavestni osebi do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Ob 16.46 so v naselju Dvorje, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje nudili pomoč nezavestni osebi do prihoda reševalcev NMP Kranj. Reanimacija je bila neuspešna.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.55 je v ulici Brdo v Bovcu pri stanovanjskem objektu oseba padla in se poškodovala. Do prihoda reševalcev NMP Tolmina na kraj dogodka, so ji nudili pomoč gasilci PGD Bovec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.03 sta v naselju Sedlarjevo, občina Podčetrtek, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Polje Sedlarjevo so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posipali cestišče z vpojnimi sredstvi ter ga očistili in nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah, ki so oskrbeli štiri poškodovane osebe.

Izpostava Koper

Ob 17.49 sta na hitri cesti Bertoki–Koper pri izvozu za Pulo, občina Koper, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so kraj dogodka zavarovali. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 12.10 sta na gorenjski avtocesti med priključkoma Kranj vzhod in Kranj zahod trčili tovorno in kombinirano vozilo. Pri tem je kombinirano vozilo zapeljalo v jarek. Ena oseba se je pri tem lažje poškodovala. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Kranj so oskrbeli lažje poškodovano osebo.

Ob 12.30 so na avtocesti pri naselju Britof, občina Kranj, trčila tri osebna vozila. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in s tehničnim posegom rešili eno hudo poškodovano osebo. Reševalci NMP Kranj so tri poškodovane osebe v Zdravstveni dom (ZD) Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.28 je v naselju Podgorje, občina Kamnik, prišlo do prometne nesreče, v kateri je kombinirano vozilo zbilo otroka. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, lažje poškodovanega otroka pa so oskrbeli reševalci NMP Kamnik. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Ob 14.59 so na zahodni ljubljanski obvoznici med razcepom Koseze in priključkom Brdo v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, opravili kontrolo iztekanja motornih tekočin in do prihoda reševalcev NMP Ljubljana pregledali udeležence v prometni nesreči ter dvema nudili prvo pomoč. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a).

Ob 13.05 je na ljubljanski obvoznici pred izvozom Ljubljana–Šiška, smer Bežigrad, osebno vozilo na prehitevalnem pasu trčilo v zadek drugega osebnega vozila, od koder ga je odbilo v odbojno ograjo na izvozu. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli pokrov motorja, odklopili akumulator ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.14 se je na Volarski ravnini, občina Tolmin, osebno vozilo obrnilo na streho. Gasilci PGD Tolmin so nudili pomoč ponesrečencu, nevtralizirali razlite tekočine in obrnili vozilo na kolesa. Ponesrečenca so odpeljali v ZD Tolmin.

Izpostava Ptuj

Ob 11.00 sta v naselju Trnovska vas v istoimenski občini trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali razlite tekočine. Reševalci NMP Ptuj so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Ptuj.

Ob 12.03 je v Orešju na Ptuju tovorno vozilo zapeljalo v nadstrešek in pri tem uničil nosilne stebre. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, s podporniki učvrstili nadstrešek ter s tehnični posegom izvlekli vozilo.

Ob 21.45 sta v Spuhlji, občina Ptuj, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorja, usmerjali promet in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.19 je v Kotljah, občina Ravne na Koroškem, občan v stanovanju zaznal vonj po zažgani umetni masi. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so objekt pregledali s termovizijsko kamero in našli vzrok. Neprijeten vonj je nastal zaradi napake na napajalnem kablu elektronske naprave, ki se je pregreval.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.47 je v Merčnikovi ulici v Ljubljani na parkirišču pred stanovanjskim blokom gorelo osebno vozilo, ogenj pa se je razširil tudi na bližnje drevo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič so požar pogasili.

Ob 4.36 je v Ulici Iga Grudna, občina Ljubljana, gorelo osebno vozilo. Ogenj se je razširil še na bližnjo garažo. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Vič, ki so požar pogasili in iz garaže odstranili predmete ter leseni del stene, prostor pa pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 19.18 sta v naselju Hrastek, občina Krško, zagorela podrast in suha trava v bližini gozda. Požar na površini okoli dveh arov so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Podbočje.

Izpostava Celje

Ob 12.45 je v kraju Križevec, občina Zreče, gorela trava na površini okoli pol hektara. Gasilci PGD Stranice in Zreče so travniški požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 16.44 je ob avtocesti med Postojno in Ravbarkomando, občina Postojna, gorela suha trava. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Postojna.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 23.58 je na Šolski ulici v Tržiču zagorel zabojnik za embalažo. Gasilci PGD Tržič so požar pogasili in pregledali okolico. Zabojnik je uničen.

Ob 0.03 sta na Virju v Tržiču gorela zabojnika za smeti. Požar se je razširil na ciprese. Gasilci PGD Tržič so požar pogasili in pregledali okolico. Zabojnika sta uničena.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.28 sta na Biljenskih gričih, občina Šempeter–Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno italijansko topovsko granato kalibra 149 milimetrov, mase 41 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 21.14 so na Kidričevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v poslovnem objektu rešili ujeti osebi.

Izpostava Kranj

Ob 18.12 so v Delavski ulici na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom odprli vrata objekta in omogočili vstop reševalcem NMP Jesenice do onemogle osebe. Na kraju so bili prisotni tudi policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.12 je na Draveljski ulici v Ljubljani občanka padla na balkonu večstanovanjskega objekta. gasilci GB Ljubljana so splezali preko ogreje terase do poškodovanke in jo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.50 se je na lokalno cesto Čolnišče–Šentlambert v občini Zagorje ob Savi podrlo drevo. Gasilci PGD Čolnišče so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 23.40 sta na Opekarni v Trbovljah zaradi okvare dvigala večstanovanjskega objekta ostali ujeti osebi. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so osebi s tehničnim posegom rešili in o dogodku obvestili vzdrževalca dvigal.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/