Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. maja 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 10.08 je poletel helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za Sekundarne prevoze Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v Splošno bolnišnico (SB) Izola. V UKC Ljubljana je prepeljal obolelo osebo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 22.04 je v Dolenji vasi, občina Železniki, padel motorist. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Selca so razsvetljevali kraj nesreče, usmerjali promet in počistili cestišče. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.35 sta v naselju Moste v občini Komenda trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Kamnik in Moste so nevtralizirali razlite tekočine in odklopili akumulator na enem vozilu. Eno lažje poškodovano osebo so v oskrbeli reševalci NMP Kamnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.45 se je na odseku regionalne ceste med Trento in Vršičem, občina Bovec, pri padcu z motornim kolesom poškodovala avstrijska voznica. Oskrbeli so jo reševalci NMP Tolmin in prepeljali do Trbiža, kjer jo bo prevzela avstrijska reševalna služba. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovanko do prihoda reševalcev in usmerjali promet.

Ob 17.59 se je v Prvomajski ulici v Solkanu, občina Nova Gorica, pri padcu s kolesom poškodoval starejši kolesar. Reševalci NMP Nova Gorica so ga oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi.

Izpostava Postojna

Ob 8.20 je na avtocesti Fernetiči–razcep Gabrk, občina Sežana, pri počivališču Povir, kombinirano vozilo v naletu trčilo v delovno zaporo upravljalca avtoceste. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so kraj dogodka zavarovali in odklopili akumulator. Voznika, ki se je v prometni nesreči lažje poškodoval, so na kraju oskrbeli reševalci NMP Sežana.

Ob 21.04 je v naselju Parje, občina Pivka, voznica z osebnim vozilom v predelu delovne zapore zapeljala v gradbeno jamo. V nesreči sta bili dve osebi telesno poškodovani. Gasilci PGD Pivka in Postojna so zavarovali kraj nesreče, poškodovanim nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem pri nadaljnji oskrbi. Reševalci NMP Postojna je poškodovani osebi oskrbela in prepeljala na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.52 se je na Poti v Konjsko v Vojniku kadilo iz požarišča nedeljskega požara zapuščene sušilnice hmelja. Posredovali so gasilci PGD Vojnik.

Ob 17.37 so v naselju Trnovlje pri Celju, občina Celje, zagoreli filtri na odsesovalni napravi plazemskega razreza v podjetju. Zaposleni so pričeli z gašenjem. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, izklopili napravo na glavnem stikalu, dokončno pogasili požar na filtrirni napravi, s termovizijsko kamero pregledali napravo in okolico ter demontirali uničene filtre.

Izpostava Kranj

Ob 10.41 se je v Ulici heroja Verdnika, občina Jesenice, kadilo iz kletnih prostorov večstanovanjskega objekta. Gasilci Gasilsko reševalna službe (GARS) Jesenice so zadimljene prostore pregledali s termovizijsko kamero. Požara ni bilo. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Jesenice vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.31 sta na Ulici Iga Grudna v Ljubljani goreli osebni vozili. Požar, ki je na enem vozilu uničil celotni motorni predel, na drugem pa poškodoval prtljažna vrata in vsebino v njem, so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič.

Ob 15.38 se je na Bleiweisovi cesti v Ljubljani, zaradi napake na akumulatorju kadilo iz osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so akumulator odklopili in odstranili vozilo s cestišča.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.34 se je na cesti Radlje ob Dravi – mejni prehod Radelj v naselju Št. Janž pri Radljah, občina Radlje ob Dravi, med vožnjo pričelo kaditi iz armaturne plošče osebnega vozila. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so ob prihodu na kraj ugotovili da do požara ni prišlo, vozilo pregledali z termovizijsko kamero ter odklopili akumulator.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 23.35 je na Opekarniški cesti v Celju prišlo do manjšega požara v naravi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Celje–Gaberje so požar omejili in pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 2.54 je v naselju Palčje, občina Pivka, zagorel kup pokošene trave. Požar na površini okoli dvajset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Palčje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.13 sta na Legnu, občina Slovenj Gradec, goreli podrastje in suha trava. Gasilci PGD Legen so požar v obsegu okoli 40 kvadratnih metrov pogasili in prekopali teren.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.34 je v kraju Bukovje, občina Zreče, po cestišču iz traktorja iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGD Zreče so zavarovali dogodka in posuli z vpojnim sredstvom oljni madež na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.40 so v naselju Turjanci, občina Radenci, gasilci PGD Gornja Radgona očistili razlito pogonsko gorivo po vozišču in obcestnega jarka na dolžini okoli 120 metrov

Izpostava Ptuj

Ob 11.45 se v krožišču pred Puhovim mostom na Ptuju na bok prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 13.16 je pri naselju Trnje, občina Pivka, občan pri delu v gozdu našel minometno mino 120 milimetrov, jugoslovanske izdelave iz obdobja do leta 1991. Nevarno najdbo sta prevzela pripadnika Državne enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Notranjske regije in prepeljala do uničenja na varno v skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.06 so v ulici Šalek v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja. V stanovanju so našli mrtvo osebo.

Izpostava Koper

Ob 6.40 je v Seči v Piranu oseba ostala ujeta v dvigalu večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili osebi izstop iz dvigala.

Ob 13.14 so v Bertokih, občina Koper, gasilci JZ GB Koper iz kanala potegnili utopljeno osebo in predali pristojni službi.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.51 je v naselju Preserje v občini Brezovica zaradi počene cevi na vodovodni inštalaciji voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Preserje so prečrpali okoli kubični meter iztekle vode.

Izpostava Maribor

Ob 13.42 so v Regentovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba, ki se ni odzivala na klice sorodnikov. V oskrbo so jo predali reševalcem NMP Maribor.

Ob 22.06 so na Ljubljanski cesti v občini Slovenska Bistrica, reševalci potrebovali pomoč pri prenosu obolele osebe. Posredoval so gasilci PGD Slovenska Bistrica, ki so nudili pomoč pri prenosu obolele osebe, ter tudi nudili pomoč pri oživljanju. Obolele osebe je bila nato prepeljana v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.32 je med Breginjem in Sv. Marjeto v občini Kobarid, na gozdni cesti voznik pri obračanju nasedel. Posredovali so gasilci PGD Breginj, ki so nasedlo vozilo dvignili, potegnili na cesto in pripeljali v Breginj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.10 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem zaradi okvare na črpalki voda zalila prostore objekta. Vodo so prečrpali gasilci KGZ Ravne na Koroškem.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/