Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. maja 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 21.55 so v naselju Rovte, občina Radovljica, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podnart nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Radovljica.

Izpostava Maribor

Ob 22.41 so v naselju Zgornji Duplek, občina Duplek, gasilci PGD Dvorjane nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.19 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljal obolelo osebo iz Slovenj Gradca v UKC Maribor. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Golavabuka.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.14 sta na Kidričevi cesti v Velenju trčila invalidski voziček in osebno vozilo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri oskrbi ponesrečene osebe reševalcem NMP Velenje, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 16.01 sta na avtocesti Šempeter–Žalec v bližini naselja Gotovlje, občina Žalec, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi, odklopili električne vire napajanja na vozilih in spremljali stanje udeleženega električnega vozila s termovizijsko kamero. Reševalci NMP Celje so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 7.23 sta v Radovljici na križišču v bližini Špara trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli z vpojnim sredstvom razlite motorne tekočine na vozišču.

Ob 17.42 je na avtocesti med izvozoma Kranj vzhod in Kranj zahod, občina Kranj, kombinirano vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.19 sta na Radomeljski cesti v naselju Šmarca, občina Kamnik, na parkirišču trgovskega centra trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, očistili vozišče in nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Kamnik, ki so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.16 sta v križišču Vojkove in Sedejeve ceste v Novi Gorici trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja, nudili pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica in nevtralizirali razlite motorne tekočine na vozišču.

Ob 14.51 se je na cesti Kobarid–Bovec, občina Kobarid, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, poškodovanemu motoristu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Tolmin, nevtralizirali razlite motorne tekoče na vozišču in nudili pomoč policistom.

Izpostava Postojna

Ob 17.24 so na avtocesti Senožeče–Razdrto, občina Postojna, trčila tovorni vozili in osebno vozilo. Gasilci PGD Postojna in ZGRS Sežana so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorje na vozilih in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana, ki so poškodovanega voznika tovornega vozila oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 6.44 sta v Grajenščaku, občina Ptuj, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator, oskrbeli voznika ter očistili cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.24 je v ulici Mušenik v Črni na Koroškem osebno vozilo zapeljalo v reko Mežo. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in vozilo postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.29 je na Trgu Franca Kozarja v Hrastniku osebno vozilo trčilo v betonsko škarpo. Gasilci PGD Trbovlje mesto in Hrastnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Hrastnik, odklopili akumulator in posuli vozišče z vpojnim sredstvom. Poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli reševalci NMP in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Urgentni center (UC) Trbovlje. Na kraju so bili tudi policisti in delavci cestnega podjetja, ki so očistili ostanke vozil.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.49 sta ob Dolenjski cesti v Ljubljani na železniškem prehodu trčila vlak in motorno kolo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopi akumulator na motorju in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana, ki so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.33 je na Poti v Konjsko v Vojniku ponovno zagorelo na pogorišču sušilnice izpred nekaj dni. Gasilci PGD Vojnik so posamezna žarišča prekopali in zalili z vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.03 je v bližini Ulice Koroškega bataljona v Ljubljani gorela lesena vrtna hiša velikosti 7 x 4 metrov. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Črnuče.

Izpostava Maribor

Ob 11.35 je na Vrtni ulici v naselju Spodje Hoče, občina Hoče–Slivnica, zagorel del ostrešja novogradnje. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, PGD Hoče, Bohova in Hotinja vas.

Ob 16.14 so se v naselju Malahorna, občina Oplotnica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Oplotnica so dimnik varovali dokler saje niso zgorele.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 0.10 so v naselju Mostje, občina Lendava, gasilci PGD Mostje-Banuta in Lendava pogasili bale sena, ki so se ponovno zagorele.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.53 je ob cesti Kanižarica–Blatnik, občina Črnomelj, gorel kup vejevja in ostankov sečnje. Gasilci PGD Dobliče in Črnomelj so pogasili okoli 100 kubičnih metrih ostankov sečnje.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 11.40 je bil na Trgu na stavbah v Litiji v večstanovanjskem objektu zaznan vonj po plinu. Gasilci PGD Litija so pomerili prisotnost plina, prezračili in pregledali objekt.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.06 je na cesti Slovenj Gradec–Sele v občini Slovenj Gradec osebno vozilo trčilo v podporni zid. Gasilci PGD Slovenj Gradec so očistili razlite motorne tekočine na vozišču. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 1.37 je na Njegoševi cesti v Ljubljani v kleti večstanovanjske zgradbe na vodomeru puščala voda in pri tem zalila dve manjši stanovanjski enoti. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje. V kopalnici so očistili talni sifon, ostalo vodo pa so s pomočjo vodnega sesalca odstranili.

Izpostava Maribor

Ob 15.27 se je na Cesto na gmajno v Sveti Trojici v Slovenskih Goricah na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Sveta Trojica.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/