Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19.maja 2022.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 18.36 se je na Limbarski gori v Moravčah pri spustu po klancu navzdol prevrnil traktor s prikolico. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Moravče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli vpojna sredstva po razlitih tekočinah in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale pri oskrbi in prenosu poškodovanega do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.59 je v naselju Selovec, občina Dravograd, je prišlo do delovne nesreče s traktorjem. Gasilci PGD Šentjanž so nudili pomoč poškodovanemu in pomagali reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Prepeljali so jo na zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 15.05 je v Galantičih v občini Koper voznik z osebnim vozilom zbil kolesarja in ga poškodoval. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem Reševalne službe slovenske Istre, ki so poškodovanca oskrbeli in ga prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 6.38 sta na Koroški cesti v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so pogasili požar vozila in ohladili pregret motor, zavarovali kraj dogodka, posuli iztekle motorne tekočine z vpojnim sredstvom ter odklopili akumulatorja in usmerjali promet do prihoda policistov Policijske uprave (PU) Kranj. Reševalci NMP Kranj so oskrbeli voznico ter jo odpeljali v Zdravstvenega doma (ZD) Kranj.

Ob 12.30 je v Zgornjih Dupljah v občini Naklo osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nezgode, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji.

Ob 16.38 je na Savski cesti v Kranju zaradi neprilagojene hitrosti vozilo odbilo v nasproti vozeče vozilo in vozilo pred njim. Pri tem so se poškodovale tri osebe. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, z vpojnim sredstvo posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP ter policiji.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.38 sta na štajerski avtocesti v smeri Ljubljane pri bivši cestninski postaji Kompolje, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj nesreče in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 8.50 sta na magistralni cesti Ljubljana–Celje, pri križišču za Hofer, v naselju Prevoje pri Šentvidu v občini Lukovica, v naletu trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Domžale in policistom ter posuli z vpojnim sredstvom iztekle motorne tekočine. V enem izmed vozil je bil dojenček, ki so ga reševalci preventivno odpeljali na pregled v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Drugih poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 21.08 je v naselju Gradišče, občina Grosuplje, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v potok in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila in ga predali v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana. Na potok so v času intervencije namestili pivnike.

Ob 21.23 sta na Vrhpolju pri Kamniku, občina Kamnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč pri zapori cestišča, z vpojnim sredstvom posuli po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik, ki so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 10.58 se je na regionalni cesti Maribor–Slivnica v občini Hoče-Slivnica ponesrečil motorist. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so motorno kolo dvignili iz propusta, odklopili akumulator in skupaj z reševalci NMP oskrbeli voznika.

Ob 18.34 sta na Adamičevi ulici v Mariboru trčili osebni vozili in pri tem je eno vozilo trčilo v drevo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorja na vozilih. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Maribor in prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor.

 

Nesreče v zračnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 19.35 je na kamniškem športnem letališču, občina Kamnik, zaradi napake na letalu takoj po vzletu pristalo na bližnji njivi brez spuščenih koles. Nepoškodovanega pilota so preventivno pregledali reševalci NMP Kamnik. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, zaprli dovod goriva, s pnevmatskimi blazinami dvignili letalo, da je lahko spustil kolesa in nato letalo odvlekli nazaj na letališče. Obveščene so bile vse pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.48 je na Vranskem zagorelo v odsesovalnem sistemu mizarske delavnice. Gasilci PGD Vransko, Ločica pri Vranskem, Prekopa–Čeplje–Stopnik in Tešova so požar pogasili, pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.33 je v Melikovi ulici v Ljubljani gorela drvarnica ob stanovanjski hiši, ogenj pa se je razširil na ostrešje hiše. Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so požar pogasili in obvarovali sosednji stanovanjski objekt. Pri posredovanju se je lažje poškodoval gasilec, ki so ga oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 11.39 se je kadilo iz podstrešja stanovanjske hiše na Igriški ulici v Mariboru. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje, ki so s termovizijsko kamero pregledali napušč. Požar, ki so ga začeli gasiti stanovalci, so dokončno pogasili gasilci.

Ob 17.52 je v naselju Zgornji Duplek, občina Duplek, gorel manjši vikend. Požar, ki je popolnoma uničil objekt v velikosti 5 x 6 metrov, pogasili gasilci JZ GB Maribor, PGD Dvorjane in Korena.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 12.43 je na cesti Kanižarica—Vinica pri naselju Veliki Nerajec, občina Črnomelj, gorelo manjše tovorno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj in Dragatuš so pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali vozilo, premetali tovor in ga dokončno pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.43 so v naselju Armeško, občina Krško, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško na površini okoli pet kvadratnih metrov pogasili odpadni material pri čiščenju brežine in preprečili nadaljnje širjenje požara proti gozdu.

Izpostava Celje

Ob 21.54 je na Poti v Konjsko v Vojniku gorela slama odstranjena s pogorišča sušilnice. Gasilci PGD Vojnik so žarišča prekopali in zalili z vodo.

Izpostava Koper

Ob 14.40 je ob železniški progi Rižana – Mostičje v občini Koper gorela trava. Gasilci JZ GB Koper in PGD Osp so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.35 je v Gabrčah v občini Vrhnika zaradi nenadzorovanega kurjenja zagorelo okoli 100 kvadratnih metrov trave in grmičevja. Požar so pogasili gasilci PGD Vrhnika.

Ob 17.32 sta v bližini Novomeške ceste v Kočevju gorela suha trava in podrto drevje. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Maribor

Ob 14.21 je ob Kobanski cesti v Selnici ob Dravi v gozdu zagorelo okoli 30 kvadratnih metrov podrasti. Gasilci PGD Selnica ob Dravi so požar pogasili in prekopali zemljino.

Ob 22.50 je v Ulici 9. maja v Miklavžu na Dravskem polju gorel rastlinjak. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Miklavž na Dravskem polju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.01 je gorelo grmičevje nad Gradiščem pri Vipavi, občina Vipava. Požar na površini okoli enega hektara so omejili gasilci PGD Vipava in PGD Podnanos.

Ob 17.36 sta na Prvomajski ulici v Novi Gorici gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica preventivno pregledala panj drevesa, okoli katerega je zagorela trava. Manjši požar so že predhodno pogasili stanovalci.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.27 je ob cesti Kanižarica–Blatnik, občina Črnomelj, ponovno začelo tleti na požarišču, kjer so včeraj gorele suhe veje in ostanki lesa. Posredovali so gasilci PGD Dobliče, ki so požarišče zalili z vodo.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.09 se je na Dunajski cesti v Ljubljani na postajališču Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) kadilo iz kovinskega koša za odpadke. Gasilca GB Ljubljana sta vsebino koša pogasila. Materialna škoda ni nastala.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Brežice

Ob 13.16 so na Delavski ulici na Senovem, občina Krško, v večstanovanjskem objektu zaznali močan vonj po bencinu. Gasilci PGE Krško so pregledali prostore, opravili meritve in ugotovili, da je razlog za smrad odstranjeno gorivo iz kosilnici.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 14.00 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske ter Dolenjske regije izvedla uničenje trinajstih eksplozivnih polnitev in tridesetih električnih detonatorjev, ki so jih našli med arheološko preiskavo Jame pod Macesnovo Gorico, občina Kočevje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 9.44 so gasilci PGD Brežice v Jurčičevi ulici v Brežicah s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala obolela oseba in reševalcem NMP Brežice nudili pomoč pri prenosu.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.01 so gasilci PGD Kočevje posredovali ob Mahovniški cesti v Kočevju, kjer je v stanovanjskem objektu iztekala voda. Zaprli so glavni ventil v objektu, ob prihodu lastnice pa ugotovili, da je bila v stanovanju odprta pipa, zaradi česar je poplavilo del objekta.

Ob 17.14 so v Vodicah gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana in Kamnik s tehničnim posegom prenesli obolelo osebo z vozila v stanovanjski objekt.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.00 sta gasilca PGD Idrija v Beblerjevi ulici v Idriji s tehničnim posegom rešila osebo iz okvarjenega dvigala in ga izklopila do prihoda serviserja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/