Skoči do osrednje vsebine

Ministrica v Barkovljah

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila prireditve, ki so jo na dvorišču Slovenskega kulturnega društva Barkovlje pripravili ob 40. obletnici poimenovanja barkovljanske slovenske osnovne šole po pisatelju Franu Saleškemu Finžgarju in ob 40. obletnici obnovitve tamkajšnjega slovenskega kulturnega društva.
Ministrica, nastopajoči in gostje stojijo.

Ministrica z nastopajočimi in nekaterimi gosti. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Glavni ustvarjalci večera so bili otroci, ki obiskujejo barkovljansko šolo in vrtec, saj so skoraj v celoti oblikovali prisrčen kulturni program. Predstavili so se s pesmimi, recitacijami, plesom, obiskovalce naučili nekaj barkolanskih besed, v kratki gledališki predstavi pa so jih popeljali tudi pod Triglav.  Z glasbeno točko je lep večer dopolnila še Ženska vokalna skupina Barkovlje, ki bi naj kmalu imenu dodala še Adrija, v počastitev nekdanjemu barkovljanskemu društvu. Poleg ministrice je zbrane ob začetku pozdravila tudi senatorka Tatjana Rojc, ravnateljica Večstopenjske šole Vladimir Bartol, katere del je tudi barkovljanska osnovna šola, Carolina Visentin in predstavnica Združenja staršev šole Fran Saleški Finžgar Aleksandra Raffa. Deželna predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi je društvu ob tem jubileju podelila spominsko plaketo. Eden izmed vrhuncev današnjega večera je bil tudi podelitev častnega članstva Veri Poljšak za dolgoletno neutrudno delovanje v SKD Barkovlje. Program je povezovala predsednica društva Sandra Poljšak.

V pozdravnem nagovoru je ministrica dr. Jaklitsch spomnila na svoj obisk pred več kot letom dni, ko so bile razmere popolnoma drugačne, saj je zaradi epidemije dvorana že mesece samevala. Kljub temu pa je bilo že takrat moč izkusiti domačnost, srčnost in toplino ljudi, s katerimi se je srečala. »Čutiti je bilo, koliko ljubezni in predanega dela se skriva v bogati zgodovini in dejavnostih društva,« je izpostavila ministrica in izrazila veselje, da je takratno obljubo, da se še vrne, lahko izpolnila. Društvu je čestitala za desetletja neutrudnega dela, truda za ohranjanje in krepitev slovenske identitete, slovenskega jezika in kulture v Barkovljah, kjer je že stoletja doma slovenski človek. Zaželela jim je, da bi bili vedno znova okrepljeni z mladimi, ki se zavedajo, da so po srčnosti, talentih, izjemni narodni zgodovini del velikega naroda, čeprav majhnega po številu. 

Ob 40. obletnici poimenovanja slovenske osnovne šole v Barkovljah po slovenskem pisatelju se je ministrica dr. Jaklitsch ravnateljici, učiteljem, celotnemu osebju, pa tudi staršem otrok  zahvalila za njihovo pomembno delo ter omenila, da je obisk njihove šole lansko leto »eden najprijetnejših spominov zadnjih dveh let«, ob tem pa poudarila, da je odločitev za slovensko šolo obenem tudi odločitev za slovenstvo.

Po zaključku so člani društva ministrici pokazali še dolga leta izgubljen prapor prej omenjenega društva Adrija iz leta 1899, ki so ga po mnogih letih odkrili v Pokrajinskem muzeju Koper in se je za nekaj dni ponovno vrnili v domači kraj. Večer se je zaključil v prijetnem pogovoru s člani društva in drugimi obiskovalci dogodka.