Skoči do osrednje vsebine

Razvojni ministri EU o razmerah v Ukrajini in prehranski varnosti

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvoj. Razpravljali so o globalnih vplivih ruske agresije na Ukrajino, s poudarkom na prehranski varnosti, o begunski problematiki z gostom Visokim komisarjem OZN za begunce Filippom Grandijem, o usklajenem pristopu v multilateralnih forumih in o novi finančni arhitekturi za razvoj.

V razpravi o globalnih vplivih ruske agresije na Ukrajino je državni sekretar dr. Raščan poudaril, da si bo Slovenija še naprej prizadevala za zagotavljanje pomoči Ukrajini. Slovenija je za humanitarno pomoč Ukrajini do sedaj prispevala več kot 3,2 milijona evrov. Prav tako namenjamo ustrezno pozornost prehranski varnosti in pomoči partnerskim državam. V najrevnejših državah se alarmantno povečujeta revščina in lakota, saj se zaradi posledic pandemije covida-19 in vpliva ukrajinske krize višajo cene hrane, gnojil in energentov. Globalna prehranska varnost je ogrožena zaradi blokiranih čezmorskih pristanišč in onemogočenega izvoza žita in drugih kmetijskih proizvodov iz Ukrajine. Slovenija je doslej prispevala 900 tisoč evrov za Svetovni program za hrano.

Evropska komisija je na zasedanju predstavila načrte za uresničevanje Evropske finančne arhitekture za razvoj in priprave na Globalni vrh o izobraževanju, ki bo potekal septembra ob robu Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN).

Ministrom se je na delovnem kosilu pridružil Visoki komisar OZN za begunce Filippo Grandi, s katerim so razpravljali o krizi v Ukrajini, glavnih izzivih na terenu in o možnostih okrepljenega sodelovanja.

Na zasedanju so ministri potrdili sklepe Sveta o najmanj razvitih državah in o letnem poročilu 2021 o izvajanju finančnih instrumentov za zunanje delovanje.