Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. maja 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.45 je nad planino Bala v dolini Bavšice v občini Bovec, enega od planincev obšla slabost, da je padel in si poškodoval glavo. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec in helikopter Slovenske vojske (SV) z združeno ekipo Gorske reševalne službe–Helikopterske nujne medicinske pomoči (GRS–HNMP), ki so poškodovanca na kraju nesreče oskrbeli in odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 9.33 se je v Ratečah, občina Kranjska Gora, pri padcu poškodoval kolesar. Gorski reševalci GRS Rateče so poškodovanega kolesarja na kraju oskrbeli ter ga predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.11 je na Šmihelu, občina Nova Gorica, jadralni padalec sestopil z drevesa, na katerem je zasilno nepoškodovan obvisel. Pripadniki Enote za hitre reševalne intervencije (HRI) Nova Gorica so padalo odstranili z drevesa, v pripravljenosti so bili tudi gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost–Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 15.52 se je v Stari Fužini, občina Bohinj, pri delu s kosilnico poškodovala oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Bohinj. Gasilci PGD Stara Fužina in gorski reševalci GRS Bohinj so zavarovali kraj pristanka helikopterja SV z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik in nudili pomoč pri prenosu ponesrečenca do helikopterja, s katerim so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 8.48 je na Mariborski cesti v Račah, občina Rače - Fram, nenadoma obolela oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Rače so nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.30 je v naselju Konjiška vas v občini Slovenske Konjice osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP, kateri so dve poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v Splošne bolnišnice (SB) Celje.

Izpostava Koper

Ob 18.35 sta med Vanganelom in Kampelom, občina Koper, trčila motorist in kombinirano vozilo. Na kraj dogodka so bili napoteni gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in reševalci Reševalne službe slovenske Istre, ki so poškodovanega motorista oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.35 se je na regionalni cesti Krka – Luče, občina Ivančna Gorica osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Stičana in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, z vpojnim sredstvom posuli izrekle motorne tekočine ter odklopili akumulator na vozilu.

Ob 16.38 je na Grajski cesti v Loki pri Mengšu, občina Mengeš, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so zavarovali kraj nesreče ter nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.00 se je na Jurčkovi cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč lažje poškodovani osebi, odklopili akumulator in po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva.

Izpostava Maribor

Ob 16.08 je v naselju Jareninski vrh, občina Pesnica, voznik s osebnim vozilom zapeljal s cestišča in se prevrnil na streho. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli iztekle tekočine. Na kraju so bili prisotni tudi reševalci NMP Maribor, ki so pregledali voznika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.30 je v križišču Prvomajske in Bidovčeve ulice v Novi Gorici osebni avto zbil otroka. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, poškodovanega otroka pa so oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.45 je na avtocesti Ljubljana – Obrežje, pred priključkom Kronovo v smeri Obrežja, občina Novo mesto, voznik z osebnim vozilom trčil v počasi vozeče vozilo pred cestno zaporo. Gasilci Gasilsko–reševalnega centra (GRC) Novo mesto zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulator, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanih in očistili razlite motorne tekočina. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so na kraju oskrbeli štiri poškodovane osebe in jih odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Dežurni delavci Direkcije za avtoceste republike Slovenije (DARS)-a so zavarovali kraj dogodka, postavili prometno signalizacijo in očistili cestišče.

Ob 14.46 je na avtocesti Ljubljana – Obrežje, pred priključkom Kronovo v smeri Obrežja, občina Novo mesto, voznik z osebnim vozilom trčil v vozilo v koloni. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulator, pomagali reševalcem pri oskrbi ene poškodovane osebe in očistili razlite motorne tekočina. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so na kraju oskrbeli eno osebo in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Dežurni delavci DARS-a so zavarovali kraj dogodka, postavili prometno signalizacijo in očistili cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 14.18 sta v naselju Matenja vas, občina Postojna, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Postojna, ki so oskrbeli poškodovani voznici.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.30 je v Jelcah občina Šentjur zagorela električna omarica na stanovanjski hiši. Pred prihodom gasilcev PGD Šentjur je domačin sam pogasil ogenj, gasilci pa so pregledali okolico in prostore s termo kamero. Prisoten je bil dežurni delavec Elektra.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.30 je v naselju Breže, občina Ribnica, gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Ribnica, Jurjevica, Sušje in Dolenji Lazi, ki so požar pogasili in pregledali okolico. Dvema osebama, ki sta se med začetnim gašenjem požara lažje poškodovali so gasilci nudili tudi prvo pomoč.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 22.59 so v naselju Cogetinci, občina Cerkvenjak, gasilci PGD Murska Sobota, Gornja Radgona in JZ GB Maribor posredovali v požaru na avtocesti, kjer je gorelo tovorno vozilo. Do njihovega prihoda je voznik uspel požar z uporabo ročnega gasilnega aparata pogasiti, gasilci so vozilo pregledali s termovizijsko kamero in posuli cestišče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 6.47 je na Poti v Konjsko v Vojniku ponovno zagorela slama, ki je bila odstranjena iz pogorišča sušilnice. Gasilci PGD Vojnik so žarišča prekopali in zalili z vodo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.36 so v Hotizi, občina Lendava, gorele drva. Okoli tri kubične metre gorečih drv so pogasili gasilci PGD Hotiza in Lendava.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.40 so gasilci GB Ljubljana pogasili goreč koš za smeti na Vojkovi cesti v Ljubljani.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 16.29 so ob delavnicah srednje šole v Kidričevi ulici v Črnomlju zaznali vonj po plinu. Gasilci PGD Črnomelj so pregledali okolico in ugotovili, da je iz ene plinske jeklenke, zunaj objekta, spustil plin. Gasilci so odstranili jeklenko in poklicali upravljalca objekta.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 12.51 je na Ulici Jožice Flander v Mariboru na tovornem vozilu počila cev za hidravlično olje. Gasilci JZ GB Maribor in delavci podjetja Snaga so z vpojnim sredstvom posuli okoli 50 litrov razlitega olja na cestišču in v lovilnem jašku. Za sanacijo je poskrbelo podjetje Snaga.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.33 so v Turjancih, občina Radenci, gasilci PGD Gornja Radgona odstranili ostanke naftnih madežev v jarku. Obveščene so bile pristojne službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 9.16 je skrbnik Pomorskega muzeja v Piranu med pregledovanjem zbirke v skladišču naletel na strelivo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnim sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta prevzela in na varno v skladišče prepeljala naboje kalibra 12,7 mm. Na kraju dogodka je bila policija.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.35 so v Jami pod Macesnovo Gorico v občini Kočevje pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske, Ljubljanske, Zahodnoštajerske in Dolenjske regije na kraju uničili 62 kosov detonatorjev ter 6 kosov streliva.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.49 so na gradbišču na Prvomajski ulici v Novi Gorici delavci pri gradbenih delih naleteli na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta granato mase 14 kilogramov, avstrijskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno.

Ob 10.42 so v Mančah, občina Vipava pri gradbenih delih našli NUS. Aktivirana sta bila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta najdeni ročni bombi mase 0,98 kilogramov iz obdobja 2. svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 22.09 so na Prešernovi cesti v Velenju, gasilci PGD Velenje, iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili pet oseb.

Izpostava Koper

Ob 3.09 je na Hrvatinovi ulici v občini Ankaran iz stanovanja večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, zaprli vodovodni ventil in tako preprečili nadaljnje puščanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.13 so ob Moškričevi ulici v Ljubljani, v večstanovanjski hiši, gasilci JZ GB Ljubljana s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Maribor

Ob 23.51 so v naselju Bukovec, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Polskava, nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica, pri prenosu obolele osebe iz hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.15 so na Savinjski cesti, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje – mesto odstranili valovito ploščo, ki je visela s strehe in ogrožala mimoidoče.

Ob 15.36 sta na Rudarski cesti v Trbovljah gasilca PGD Trbovlje – mesto s pomočjo avto lestve odstranila strešno kritino s športnega objekta, ki je pri vhodu ogrožala obiskovalce.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/