Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. maja 2022

Neurje

Včeraj okoli 17. ure je občine Destrnik, Gorišnica, Markovci, Ptuj in Velenje zajelo neurje. Po podatkih Regijskih centrov za obveščanje je bilo zabeleženih 29 dogodkov. Gasilci trinajstih prostovoljnih gasilskih društev so zaradi meteornih voda in močnega vetra morali čistiti odtoke, prečrpavati meteorno vodo iz kleti stanovanjskih, poslovnih in drugih objektov, čistiti nanose zemljine s cestišč ter odstranjevati podrta drevesa in odlomljene veje.

 

Potresi

Izpostava Celje

Ob 17.51 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije za okolje zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Radeč, 46 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Dobovca, Belega Griča in Rakovnika pri Šentrupertu. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.42 so pod Stenarskim vratci, občina Kranjska Gora, zaradi neprimerne opreme in snežnih razmer obtičali trije planinci. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana in združena ekipa Gorsko reševalne zveze Slovenije in Helikopterske nujne medicinske pomoči (GRZS – HNMP) so nepoškodovane planince s helikopterjem Slovenske vojske (SV) prepeljali v dolino.

Ob 13.16 se je pri sestopu iz Golice, občina Jesenice, poškodovala planinka. Gorski reševalci GRS Jesenice so poškodovano osebo na kraju oskrbeli, na klasični način prenesli v dolino in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 14.57 so pri Koči na Golici, občina Jesenice, reševalci GRS Jesenice in združena ekipa HNMP-GRS oskrbeli obolelo osebo in jo s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 10.36 se je v Radegundi, občina Mozirje, pri padcu s kolesom poškodovala kolesarka. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mozirje so zavarovali kraj nezgode in kraj pristanka helikopterja. Poškodovano kolesarko so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP), v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa jo je prepeljal helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Brnik. Gasilci so nudili tudi pomoč pri prenosu poškodovanke v helikopter.

 

Nesreče pri nešportnih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 20.49 je v Predosljah, občina Kranj, oseba padla s pečine v kanjon reke Kokre. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in zdravnica NMP Kranj so se s pomočjo vrvne tehnike spustili k poškodovancu, ga na kraju oskrbeli ter pripravili vse potrebno za dvig po zelo strmem pobočju. Poškodovanca so prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 13.51 so na Gradišču, občina Velike Lašče, gasilci PGD Rob oboleli osebi nudili pomoč z defibrilatorjem do prihoda reševalcev NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

00.47sta na avtocesti Drnovo – Brežice, občina Krško, trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, osvetljevali prostor, odklopili akumulatorja na vozilih, pomagali reševalcem pri prenosu poškodovane osebe, nudili pomoč pri odstranitvi vozil s cestišča, posuli cestišče z vpojnimi sredstvi in ga počistili. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in jo prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 8.42 se je v naselju Andraž nad Polzelo, občina Polzela, prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci PGD Velenje, Andraž nad Polzelo, Ločica ob Savinji in Polzela so požarno in prometno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, preprečili iztekanje hidravličnega olja, iz rezervoarja prečrpali okoli 100 litrov pogonskega goriva, z vpojnimi sredstvi posuli in očistili vozišče ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.11 se je na Ljubljanski cesti v Kamniku pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, delno zaprli cesto, oskrbeli poškodovanca in očistili vozišče. Poškodovanega kolesarja so nato dokončno oskrbeli reševalci NMP Kamnik.

Ob 11.12 so na avtocesti iz smeri Brezovica proti Vrhniki, občina Brezovica, trčila štiri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, pregledali okolico in odklopili akumulatorje. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana. Vozišče je očistila dežurna služba Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

Ob 11.36 sta na avtocesti Brezovica–Vrhnika, občina Brezovica, na prehitevalnem pasu trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 19.22 je pri železniški postaji v Verdu, občina Vrhnika, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 12.05 so na regionalni cesti med Lenartom in Benediktom, občina Lenart, trčili osebni vozili in traktor. Gasilci PGD Radgona in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so protipožarno in protinaletno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP Lenart in Maribor, ki so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor.

Ob 14.37 sta na Tržaški cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in z vpojnim sredstvom posuli po vozišču iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.04 je na cesti Vučja vas–Hrastje–Mota, občina Radenci, motorno kolo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj nesreče, usmerjali promet, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega motorista in delavcem avtovleke pri natovarjanju poškodovanega motornega kolesa na vozilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.05 je na cesti Bovec–Trenta pri naselju Kal-Koritnica, občina Bovec, osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, s hidravličnim razpiralom dvignili ograjo in vozilo izpod ograje z avtodvigalom potegnili na cestišče. Vozilo je odpeljala vlečna služba. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.27 je v bližini Stegen v Ljubljani zagorelo pet vrtičkarskih barak. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so požar, ki je dve baraki popolnoma uničil in tri poškodoval, pogasili in iz njih iznesli pet plinskih jeklenk.

Ob 23.20 je v naselju Borovak pri Polšniku, občina Litija, zagorel zapuščen hlev. Gasilci PGD Polšnik, Gabrovka in Dole so pogasili porušen hlev ter pred ognjem obvarovali stanovanjsko hišo.

Ob 23.45 je gorel odpadni karton v preši in abrol kontejnerju ob trgovini Hofer na Mesarski cesti v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Mesto so pogasili dva kubična metra stisnjenega kartona, ga razkopali ter opravili pregled z termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 13.25 je v naselju Spodnje Hoče, občina Hoče–Slivnica, v industrijskem objektu zagorel tiskarski stroj. Delavci so z ročnim gasilnim aparatom požar omejili pred prihodom gasilcev PGD Hoče in JZ GB Maribor, ki so iz objekta umaknili delavce, prezračili prostore in pogasili požar. Dežurni delavec elektro podjetja je izklopil elektriko. Zaradi začetnega gašenja se je pet delavcev nadihalo dima, katere so na kraju oskrbeli in nato na nadaljnje preiskave prepeljali v UKC Maribor reševalci NMP Maribor.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 1.49 so v naselju Draga, občina Loški Potok, gasilci PGD Hrib - Loški Potok in Podpreska, pogasili kup odpadkov.

Ob 9.40 je v naselju Blatna Brezovica, občina Vrhnika, gorela suha trava. Gasilci PGD Vrhnika, Blatna Brezovica in Bevke so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov in prekopali požarišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.16 je blizu naselja Dobrovo v občini Brda na nedavnem požarišču tlela podrast. Gasilci PGD Dobrovo so požar pogasili in območje dodatno zalili z vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 13.58 sta v naselju Zamušani, občina Gorišnica, goreli suha trava in podrast. Požar na površini tristo kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Zamušani in Gorišnica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.31 so v parku Tivoli pri Jakopičevem sprehajališču, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo vsebino koša za odpadke.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 19.03 je v Senožetih v Spodnji Besnici, občina Kranj, iz cisterne iztekalo kurilno olje. Gasilci GARS Kranj in PGD Besnica so zavarovali kraj izliva in sanirali izlite tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 00.09 je v bližini Borjane, občina Kobarid zaradi tehnične okvare iz traktorja izteklo hidravlično olje. Gasilci PGD Kobarid so sanirali oljni madež.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.58 so pri tehnološkem parku Vrtojba, občina Šempeter - Vrtojba, pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 37,3 kg in topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg. Obe najdbi sta italijanskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 22.11so v večstanovanjskem objektu na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili dve ujeti osebi.

Izpostava Kranj

Ob 16.12 se je v naselju Srednja vas–Goriče, občina Kranj, pri kmečkem opravilu poškodoval občan. Gasilci GARS Kranj so z vrvno tehniko iz objekta rešili poškodovanega občana in ga nato predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.16 je v Župančičevi ulici, občina Ljubljana, iz stanovanja v stanovanjskem bloku iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata in ob pregledu stanovanja našli odprto pipo  v kuhinjskem koritu.

Ob 8.20 so na Gotski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjski hiši in tako omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do obolele osebe.

Ob 10.49 so na Melikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana na pogorišču stanovanjske hiše nudili logistično podporo pri zasilnem pokrivanju objekta.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.42 so v naselju Stopno, občina Škocjan, gasilci PGD Škocjan nudili prvo pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Novo mesto, ki so nato osebo na kraju oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 14.11 je na cesti Vrčice–Planina, občina Semič, na gozdno cesto padlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Kot–Brezje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.22 je na Javorniku na Ravnah na Koroškem v večstanovanjskem objektu počila vodovodna cev. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zaprli ventil in iz prostorov posesali vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/