Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. maja 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.23 sta pod Prisankovim oknom, občina Kranjska Gora, zaradi snežnih razmer obtičala planinca. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora ter posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z združeno ekipo Gorsko reševalne zveze Slovenije (GRZS) in Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu. Planinca so nepoškodovana prepeljali v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 8.11 so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gabrovka posredovali v Brezovem, občina Litija, kjer so skupaj z reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) oskrbeli poškodovano osebo, jo presneli do reševalnega vozila in kasneje zavarovali kraj pristanka helikopterja. Helikopter SV z dežurno ekipo HNMP na krovu je poškodovano osebo prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.30 uri je helikopter SV z medicinsko ekipo iz UKC Ljubljana na krovu poletel v Slovenj Gradec in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo V UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Maribor

Ob 16.46 je pri Športnem parku v Rušah v reko Dravo padla oseba. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor. Gasilca potapljača sta s čolnom našla osebo, ki je utonila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.25 je na avtocesti smer Smednik–Dobruška vas, občina Krško, na osebnem vozilu počila pnevmatika in je vozilo zaneslo v ograjo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj, odklopili akumulator in pregledali osebe v vozilu. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Celje

Ob 10.10 sta v naselju Udmat, občina Laško, trčili osebni vozili. Poškodovale so se štiri osebe. Gasilci PGD Laško in PGE Celje so s tehničnim posegom odprli vozili in omogočili dostop in reševanje oseb. Poškodovane so reševalci NMP odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

 Izpostava Koper

Ob 18.21 sta na Šmarski cesti v Kopru trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem Prehospitalne enote Obala in reševalcu na motorju. Dve ponesrečeni osebi so oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.04 je na Dimičevi cesti padel kolesar in si poškodoval glavo. Gasilci GB Ljubljana so mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.32 je na Glavni cesti v Mirni prišlo do trka kolesarja in osebnega vozila. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet ter pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanega kolesarja. Reševalci NMP Trebnje so ga oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 09.47 se je na cesti relacije Slovenj Gradec–Mislinja, občina Slovenj Gradec, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah ter pomagali policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovanca so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 20.50 je v Spodnjem Doliču, občina Vitanje, v gospodarskem poslopju na molznem stroju zagorel motor. Še pred prihodom gasilcev so domači sami pogasili ogenj. Gasilci PGD Vitanje, Stranice in Dolič Šentflorjan so zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero pregledali prostore gospodarskega poslopja ter iznesli molzni stroj. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Zreče.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.11 je v Črni vasi, občina Ljubljana, v kurilnici stanovanjske hiše zagorel električni grelec vode. V času požara so bile v hiši tri osebe, od teh ena invalidna. Gasilci GB Ljubljana, PGD Barje in policisti so najprej iz zadimljenega stanovanja rešili invalidno osebo. Gasilci so požar pogasili in prezračili objekt. Reševalci NMP so v UKC odpeljali 5 oseb, ki so se nadihale dima, od teh dva policista, ki sta tudi izvajala reševanje.

Ob 11.33 sta v pasaži Plave Lagune na Dunajski cesti v Ljubljani goreli leseni plošči pri čemer se je močno kadilo. Gasilci GB Ljubljana so prezračili podhod in opravili meritve prisotnosti ogljikovega monoksida, ki niso kazale povišanih vrednosti.

Ob 16.45 je v Repnjah, občina Vodice, zagorelo ostrešje starejše lesene stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Repnje-Dobruša, Bukovica-Utik, Vodice in Polje pri Vodicah. Gasilci so požar ostrešja omejili in pogasili. Objekt je uničen.

Izpostava Maribor

Ob 11.09 so v Tomažičevi ulici v Slovenski Bistrici na strehi nadstreška pri industrijskem objektu zagoreli vodniki panelov. Gasilci PGD Slovenska Bistrica, Zgornja Bistrica, Videž in JZ GB Maribor so nudili pomoč z avtolestvijo, pogasili požar ter sanirali in s termovizijsko kamero pregledali požarišče. Uničenih je deset panelov in okoli 30 kvadratnih metrov strehe.

Izpostava Postojna

Ob 0.50 je na Maistrovi ulici v Ilirski Bistrici v stanovanju zagorela hrana na štedilniku. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili gorečo hrano ter pregledali in prezračili stanovanje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 16.00 je na Piranski cesti v Kopru gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili in odklopili akumulator na vozilu.

Izpostava Postojna

Ob 0.02 je na avtocesti Razdrto–Postojna, v bližini naselja Hruševje, občina Postojna, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Razdrto so pogasili goreče vozilo, odklopili akumulator in s termovizijsko kamero pregledali vozilo.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.53 je v ulici Borovniško naselje v Kisovcu, občina Zagorje ob Savi, zgorelo osebno vozilo.  Gasilci PGD Zagorje-mesto ter PGD Loke so vozilo pogasili, ga pomagali naložiti na avtovleko in počistili parkirišče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 14.04 je v bližini naselja Gračišče v občini Koper gorel borov gozd. Gasilci JZ GB Koper in PGD Movraž so pogasili požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Ob 14.49 je v bližini kopališča Debeli Rtič v občini Ankaran gorelo drevo in grmičevje. Gasilci JZ GB Koper so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 16.31 je pri Gračišču, občina Koper, zagorelo v neposredni bližini ravno pogašenega požara. Požar je zajel okoli 2500 kvadratnih metrov gozda. Pogasili so ga gasilci JZ GB Koper in PGD Movraž.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.50 je ob potoku Iška med Iško vasjo in Strahomerjem, občina Ig, gorela plastična folija za baliranje sena. Gasilci PGD Iška vas so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.46 je ob avtocesti med relacijo Grabonoš–Dragotinci, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, zaradi odvržene bakle zagorela podrast. Požar na površini 10 kvadratnih metrov je omejil delavec DARS-a, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Murska Sobota, Ljutomer in Gornja Radgona.

Ob 16.58 je ob Bakovski ulici v Murski Soboti na dveh lokacijah zagorela trava. Na prvi lokaciji so manjši požar pogasili prisotni občani, drugi požar pa gasilci PGD Murska Sobota.

Ob 21.04 je ob Regionalni cesti Rakičan–Lipovci, občina Murska Sobota, gorela suha trava. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota in PGD Rakičan, ki so pogasili požar na površini okoli 12 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 13.48 je ob potoku Iška, občina Bloke, v gozdu na težje dostopnem terenu gorela podrast. Požar so pogasili gasilci PGD Rob in Nova vas.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.03 so na avtobusni postaji v kraju Selo, občina Ajdovščina, gasilci PGD Selo in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina pogasili gorečo vsebino koša za smeti.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 15.56 je na Rimski cesti v Ljubljani v stanovanju zaradi okvare na plinski peči uhajal ogljikov monoksid. Gasilci GB Ljubljana so v prostoru izmerili prekoračeno vrednost plina, zaprli plinski ventil in prezračili stanovanje. Delavci Energetike so zaplombirali plinski priključek.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.13 so na lokalni cesti Zatolmin–Tolminska korita, občina Tolmin, gasilci PGD Tolmin nevtralizirali oljni madež na vozišču na površini 25 kvadratnih metrov. Posledic za okolje ni.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 15.40 sta v Škriljah, občina Ig, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije na kraju najdbe uničila dve angleški ročni bombi iz obdobja druge svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 17.10 so v Ulici Vena Pilona v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim postopkom rešili pet ujetih oseb iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Kranj

Ob 22.33 so na Cesti Ivana Cankarja v naselju Koroška Bela, občina Jesenice, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta posesali vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.22 je na planini Kuhinja v vasi Krn, občina Kobarid, osebno vozilo zdrsnilo s parkirišča. Gasilci PGD Kobarid so vozilo nepoškodovano potegnili na parkirišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.03 se je v večstanovanjski stavbi na Rudarski cesti v Trbovljah pokvarilo dvigalo. Gasilci PGD Trbovlje so iz kabine dvigala rešili ujeto osebo in dvigalo izklopili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/