Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. maja 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 14.02 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana prepeljal poškodovano osebo iz Splošno bolnišnico (SB) Jesenice v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.18 so v naselju Zlatoličje, občina Starše, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zlatoličje nudili prvo pomoč nenadoma oboleli osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.59 sta na Gregorčičevi ulici v Brežicah trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, s tehničnim posegom rešili osebi iz vozila in pomagali reševalcem pri prenosu poškodovanih. Reševalci NMP Brežice so oskrbeli poškodovani osebi in ju prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 14.17 sta v križišču Tomšičeve in Jenkove ceste v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev nudili pomoč poškodovani osebi in usmerjali promet do prihoda policije. Reševalci NMP Velenje so dve poškodovani osebi oskrbeli.

Izpostava Koper

Ob 5.33 so ob cesti za Sv. Peter, občina Piran, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper nudili pomoč vlečni službi pri dvigu osebnega vozila iz jarka na cestišče.

Izpostava Kranj

Ob 15.28 sta na Ljubljanski cesti v Kranju čelno trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS)Kranj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano voznico iz vozila, odklopili akumulatorje na vozilih, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem in policiji.

Izpostava Maribor

Ob 12.08 sta v naselju Jelovec v občini Maribor trčila tovorno vozilo s priklopnikom in traktor za košnjo trave, pri čemer je tovorno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in prečrpali hidravlično olje. Reševalci NMP Maribor so oskrbeli in v UKC Maribor prepeljali eno poškodovano osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.03 je na regionalni cesti Dolenja Trebuša–Želin, pri križišču za Želin, občina Cerkno, električni osebni avtomobil zapeljal na odbojno ograjo, se prevrnil na bok in še okoli 50 metrov drsel po boku ter obstal na vozišču. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odklopili akumulatorje ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.31 je na cesti Dobruška vas–Škocjan pri naselju Dolnja Stara vas, občina Škocjan, voznik z osebnim vozilom zapeljal na brežino, se prevrnil nazaj na cesto ter obstal na strehi. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Škocjan so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa, pomagali vlečni službi ter razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 20.06 je ob Cesti ob železnici v Žalcu gorel kup odpadnega materiala. Gasilci PGD Žalec, Vrbje, Gotovlje in Griže so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Kranj

Ob 4.55 je na letališču Jožeta Pučnika, občina Cerklje na Gorenjskem, gorelo v večjem koritu za rastline. Gasilci Industrijska gasilska enota (IGE) Aerodrom Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.08 je v gozdu ob naselju Gradišče, občina Tišina, gorelo vejevje in ostali leseni odpadki, ki so bili naloženi na kupu velikem okoli enega kubičnega metra. Gasilci PGD Gradišče in Tišina so pogasili požar, gasilci PGD Tropovci pa so bili preklicani.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 0.21 je v Stražišču, občina Ravne na Koroškem, v gozdu zagorelo podrastje. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 14.17 so v Križevniški ulici v Ljubljani v objektu občani zaznali vonj po plinu. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pregledali prostore in opravili meritve plinov vendar odstopanje od normalnih vrednosti ni bilo zaznati.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.44 so v naselju Pečovnik, občina Celje, gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 15.45 so v naselju Črešnova v občini Zreče gasilci PGD Gorenje pri Zrečah očistili zamašen jašek za meteorno vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.20 sta na Papirniškem trgu v Ljubljani gasilca GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprla okno stanovanja v prvem nadstropju večstanovanjske stavbe, vstopila, od znotraj odprla vhodna vrata stanovanja in reševalcem NMP Ljubljana ter policistom omogočila dostop do preminule osebe.

Ob 13.23 so na Trgu Komandanta Staneta v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v stanovanju v petem nadstropju večstanovanjske stavbe s sesalnikom posesali okoli 150 litrov vode, ki se je natekla iz pozabljene odprte pipe.

Ob 16.06 so v Klinji vasi, občina Kočevje, gasilci PGD Klinja vas in Kočevje s tehničnim posegom odprli vrata vozila, v katerem je bil dojenček.

Izpostava Maribor

Ob 12.05 so na Partizanski cesti v Lenartu gasilci PGD Lenart s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop oskrbovalki do onemogle osebe. Skupaj so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Ob 15.08 so v Črnogorski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in tako omogočili reševalcem NMP Maribor dostop do onemogle osebe.

 

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/