Skoči do osrednje vsebine

380. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Uredbo o metodologiji za izračun referenčnih cen za medicinske pripomočke in medicinsko opremo. Prav tako je v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila več projektov s področja posameznih ministrstev.

Z Uredbo o metodologiji za izračun referenčnih cen za medicinske pripomočke in medicinsko opremo se določa metodologija izračuna cen za dve glavni skupini nabav, to sta medicinski pripomočki in medicinska oprema. Rešitvi sta dejansko povezani, vendar ločeni in različni glede na to, da je treba pri medicinski opremi upoštevati tudi dejavnik vzdrževanja.
Uredba določa, da urad Vlade RS za centralno cenovno evidenco medicinskih pripomočkov in medicinske opreme, zajema podatke nabavnih cen pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti (na primer bolnišnice, druge ustanove, ki izvajajo zdravstveno dejavnost) iz najmanj treh držav članic Evropske unije. Da bi bili za izračun referenčnih cen uporabljeni reprezentativni podatki nabavnih cen v tujini, morajo pridobljeni podatki nabavnih cen čim bolj ustrezno odražati stanje nabavnih cen za določeni medicinski pripomoček ali določeno medicinsko opremo v državi, v kateri se zajemajo podatki. Pri zajemu podatkov se ustrezno upoštevata dejavnik količine nabave in dejavnik regionalne bližine. To pomeni, da imajo pri vnosu podatkov prednost količine, ki so enake ali količinsko najbližje nabavam, ki se bodo glede na presek potreb izvajale v Republiki Sloveniji.
Uredba glede na gibanje na trgu kot pravilo določa, da se podatki za izračun referenčne cene osvežujejo vsake tri mesece, pri čemer dopušča možnost, da se v primeru izrednih razmer ali nepričakovanih dogodkov na trgu (na primer deviacije v ceni, ki so posledica motenj v dobavi, prekinitve ali znatnega upada proizvodnje, pojava alternativnih medicinskih pripomočkov ali medicinske opreme) podatki osvežujejo pogosteje.