Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. maja 2022

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 17.11 se je v naselju Črešnova, občina Zreče, pripetila delovna nesreča, v kateri se je prevrnil traktor in pod seboj pokopal voznika. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zreče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom izpod traktorja rešili ujetega voznika in mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP). Oseba je preminula na kraju nesreče.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 17.44 je helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljal pacienta iz Splošne bolnišnice (SB) Izola v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.40 je helikopterja SV v spremstvu medicinskega osebja UKC Ljubljana za sekundarne helikopterske prevoze prepeljal obolelo osebo iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Novo mesto

Ob 13.54 so pri naselju Učakovci, občina Črnomelj, na jezu v reki Kolpi našli utopljeno osebo. Gasilci PGD Črnomelj so utopljeno osebo prenesli na brežino in jo predali pristojnim službam. Na kraju so bili prisotni policisti in reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.30 je na glavni cesti Arja vas–Velenje v kraju Črnova, občina Velenje, prišlo do prometne nesreče osebnega vozila. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, sanirali cestišče ter nudili pomoč avtovleki pri nalaganju poškodovanega vozila. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 8.33 se je na Likozarjevi ulici v Kranju zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili in kolesarka. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom iz osebnega vozila rešili dve osebi, nudili pomoč reševalcem NMP Kranj, sanirali iztekle motorne tekočine ter pomagali policiji in vlečni službi pri odvozu poškodovanega vozila. V nesreči sta se poškodovali dve osebi v osebnem vozilu. Reševalci so eno osebo prepeljali v UKC Ljubljana, drugo pa v ZD Kranj. Kolesarka je na kraju nesreče podlegla poškodbam.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.00 je v Mostah, občina Komenda, pri bencinskem servisu padel kolesar. Gasilci PGD Moste in Kamnik so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč poškodovanemu kolesarju do prihoda reševalcev NMP Kamnik, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10. 21 se je na obvoznici v Murski Soboti zgodila prometna nesreča, v kateri se je ena oseba lažje poškodovala. Gasilci PGD Murska Sobota, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob13.59 se je na cesti Morsko–Kanalski vrh, občina Kanal ob Soči, pri padcu poškodoval mopedist. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem in policiji.

Ob 15.44 so v Desklah, občina Kanal ob Soči, trčili dve tovorni in osebno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih in nudili požarno varovanje. Eno poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.42 sta v ulici Šmihel v Novem mestu trčila osebno vozilo in mopedist. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, opravili ogled, pomagali pri usmerjanju prometa ter pri oskrbi in prenosu poškodovanega mopedista. Reševalci NMP Novo mesto so ga prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 14.07 je pri naselju Senožeče v občini Divača, voznik z osebnim vozilom zapeljal iz cestišča in trčil v drevo. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, sanirali razlite tekočine po cestišču, ter s tehničnim posegom iz vozila rešili preminulega voznika, katerega smrt so potrdili reševalci NMP Sežana in ga predali pogrebni službi. Na kraju je bila tudi Policija. Delavci cestnega podjetja pa so cestišče dokončno očistili. Cesta je bila za čas intervencije zaprta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.51 je v naselju Legen, občina Slovenj Gradec, osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo na strehi. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri izvleki vozila ter počistili vozišče. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 21.18 je pri naselju Jezero, občina Brezovica pri Ljubljani, gorela trava. Gasilci PGD Jezero so pogasili okoli 30 kvadratnih metrov goreče suhe trave.

Izpostava Postojna

Ob 13.56 je v bližini naselja Neverke, občina Pivka, ob železniški progi zagorelo okoli 700 kvadratnih metrov podrasti in grmičevja. Požar so pogasili gasilci PGD Košana.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 12.19 je na Kočevski cesti v Dolgi vasi, občina Kočevje, občan zaradi slabosti potreboval pomoč. Gasilci PGD Dolga vas so nudili pomoč reševalcem NMP Kočevje pri dvigu občana z ograje ter ga predali v oskrbo reševalcem.

Ob 14.06 so v Šarhovi ulici v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem do ponesrečene osebe, ki je bila odpeljana v nadaljnjo oskrbo.

Ob 17.58 se je na Kvedrovi cesti v Ljubljani v stanovanju večstanovanjske zgradbe nahajala starejša onemogla oseba. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in omogočili vstop reševalcem do onemogle osebe.

Ob 19.23 so na Čopovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s strehe objekta odstranili za snegolovom zataknjen kos stekla, ki je ogrožal ljudi.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.25 je v naselju Srednja vas, občina Semič, voznik z osebnim vozilom zapeljal na oporni zid. Gasilci PGD Črnomelj so nasedlo vozilo s pomočjo dvižnih blazin dvignili in postavili nazaj na cestišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.07 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je padla starejša oseba in se poškodovala. Reševalci NMP Zagorje so osebo oskrbeli in z reševalnim vozilom odpeljali v SB Trbovlje. Na kraju je bila patrulja policijske postaje (PP) Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorili

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Meteorološke prognoze, Agencije RS za okolje, bo v sredo pozno popoldne in zvečer naše kraje od severa dosegla hladna fronta. V sredo popoldne in zvečer ter v prvi polovici noči na četrtek so v severovzhodni Sloveniji zelo verjetna krajevna neurja s točo, sunki vetra in nalivi.

Geološki zavod Slovenije obvešča, da je v sredo (25. 5. 2021), zaradi napovedanih neurij in nalivov, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v severovzhodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije: https://www.geo-zs.si/?option=com_content&view=article&id=111.